Ειδήσεις

Άκου να δεις… ιστορίες από το Βυζάντιο!!!


Μια βόλτα στα χρόνια από την ίδρυσε έως και την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, έκαναν τα παιδιά στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, στα πλαίσια των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων που υλοποιούν κάθε χρόνο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αναφερθήκαμε στην Βυζαντινή Τέχνη και στην καθημερινή ζωή των παιδιών, τη διατροφή τους, τα παιχνίδια τους. Διαβάσαμε ωραίες ιστορίες, από βιβλία, όπως «Κωνσταντινούπολη: η βασίλισσα των πόλεων» του Φίλιππου Μανδηλαρά, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, «Το Βυζάντιο σε εικόνες» της Σοφίας Ζαραμπούκα, από τις εκδόσεις Πατάκη και «Το βιβλίο των Αυτοκρατόρων» της Μαρίας Αγγελίδου, από τις εκδόσεις Λιβάνη/

Μιλήσαμε για το Μέγα Κωνσταντίνο, τον Ιουστινιανό, τον Κωνσταντίνο τον Πορφυρογέννητο και φτάσαμε στη γέννηση του μύθου του Βασίλειου Διγενή Ακρίτα. Για  αυτόν τον υπερήρωα, με τα υπερφυσικά χαρίσματα και τα υπεράνθρωπα κατορθώματα διαβάσαμε το βιβλίο «Διγενής Ακρίτας» του Κώστα Πούλου, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, που εξιστορεί την καταγωγή του, τα παιδικά του χρόνια, τα ανδραγαθήματα, το θάνατό του. Ο θρυλικός ήρωας, ο απόγονος του Ηρακλή, του Μεγαλέξανδρου, και πρόγονος του Κλέφτη του 1821  έκανε έναν μεγαλειώδη θόρυβο στην ψυχή των παιδιών, ανάλογο με τον ήχο της λαμπρής πανοπλίας του. Ήταν ένας δυνατός ήχος της Ιστορίας.

Μιλήσαμε επίσης για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου, ο οποίος με το φρόνημα και την αυτοθυσία του σημάδεψε την πτώση της Πόλης. «Η Πόλις εάλω» την μαύρη Τρίτη της 29ης Μαΐου του 1453, αλλά το έθνος δεν έπεσε. Πέρασε στη σφαίρα του θρύλου, γράφοντας την τελευταία σελίδα της χιλιόχρονης ιστορίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Με την τεχνική του ψηφιδωτού και με μικρά κομμάτια χαρτί αντί για ψηφίδες, δημιουργήσαμε διαχρονικά σύμβολα του Βυζαντίου, στολίσαμε την Αγιά Σοφιά, το δικέφαλο αετό..  και συνεχίζουμε να ακούμε τους ήχους της Ιστορίας!!!

Από τη Δευτέρα 12 Ιουλίου ξεκινάει το μεγάλο αφιέρωμα των παιδικών βιβλιοθηκών στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, που θα κρατήσει σε όλη τη διάρκεια των δράσεων. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην «ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ» που εκτύπωσε δωρεάν σε 10 αντίτυπα τη χρονογραμμή της Ελληνικής Επανάστασης, που θα είναι η βάση της αφήγησής μας.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:30 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών, διότι οι περισσότερες απαιτούν γραφή και ανάγνωση.

Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Τα παιδιά καλό θα είναι να έχουν μαζί τους καπέλο, γυαλιά ηλίου, νερό και μία κασετίνα με μολύβι, ξύστρα, σβήστρα, ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους, ψαλίδι και κόλλα stick, ώστε να αποφύγουμε τις κοινές επαφές με τα ίδια αντικείμενα. Εμείς από την πλευρά μας θα τα προμηθεύουμε με γάντια και αντισηπτικό υγρό και φυσικά θα φροντίσουμε να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας.

Λόγω των μικρών χώρων των βιβλιοθηκών και των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, φέτος το καλοκαίρι ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η παραμονή των παιδιών στον εσωτερικό χώρο των παιδικών βιβλιοθηκών, παρά μόνο για λίγα λεπτά, 2 ή 3 παιδιά ανάλογα με τα τετραγωνικά της κάθε βιβλιοθήκης, με μάσκα προστασίας και με σκοπό το δανεισμό βιβλίων ή την επιστροφή βιβλίων που δανείστηκαν.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Έλα στις Παιδικές Βιβλιοθήκες, να διαβάσεις, να ερευνήσεις, να ακούσεις, να δεις, να μάθεις, να δημιουργήσεις, να παίξεις και να χαρείς…

Γιατί κι αυτό το καλοκαίρι ερχόμαστε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπόρων: Αντιδρούμε κατά της απόφασης αποζημίωσης στο 55% από τις καταστροφές του Ιανού
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα – Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη