Μετά την τεχνική πραγματογνωμοσύνη και την περιβαλλοντική μελέτη, που δημοσιοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, σχετικά με την αναγκαιότητα άμεσης εκτέλεσης εργασιών στη σήραγγα εκτροπής του Αχελώου, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευσή της, ο Βουλευτής του Νομού μας Ντίνος Ρόβλιας κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα. Με την Ερώτησή του ο κ. Ρόβλιας ζητάει από τον κ. Ρέππα την άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκείμενου να ανακληθεί η απόφαση αναστολής των εργασιών και να επιτραπεί να εκτελεστούν οι αναγκαίες εργασίες διάσωσης της σήραγγας. Σχετικά με το θέμα ο κ. Ρόβλιας δήλωσε τα εξής. «Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις. Ουδείς δικαιούται να θέτει σε διακινδύνευση αχρήστευσης το μεγάλο ενεργειακό και περιβαλλοντικό έργο της αξιοποίησης του Αχελώου, όταν μάλιστα ξένοι και αμερόληπτοι ειδικοί μηχανικοί αποφαίνονται ότι η σήραγγα κινδυνεύει άμεσα. Είχα δηλώσει και επαναλαμβάνω ότι έφτασε η ώρα, που όλοι πρέπει να αναλάβουν σοβαρά και ευθέως τις ευθύνες τους, είτε είναι διάδικοι, είτε κόμματα, είτε κινήσεις, είτε δικαστήρια. Οφείλουν να τοποθετηθούν προς τον λαό της Θεσσαλίας: επιθυμούν άραγε την καταστροφή της σήραγγας και άρα την ουσιαστική καταστροφή του όλου έργου;». Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων
Θέμα: εκτέλεση επειγουσών εργασιών στη σήραγγα εκτροπής του Αχελώου – ανάγκη άμεσης Προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Κύριε Υπουργέ,
Όπως είναι γνωστό, οι πραγματογνώμονες, ειδικοί σε έργα επένδυσης σηράγγων, διεθνούς φήμης ξένοι μηχανικοί, οι οποία ήλεγξαν την κατάσταση της σήραγγας εκτροπής του Αχελώου, απεφάνθησαν ότι παρουσιάζει μεγάλο αριθμό κινδύνων (ακόμα και κατάρρευσης) διότι δεν έχει περαιωθεί η μόνιμη επένδυση. Τονίζουν δε ότι η ολοκλήρωση της μόνιμης επένδυσης δεν μπορεί να καθυστερεί. Περαιτέρω η περιβαντολόγοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι εκπόνησαν ειδική περιβαλλοντική μελέτη για τις τυχόν επιπτώσεις στο περιβάλλον από την εκτέλεση των επειγουσών εργασιών διάσωσης της σήραγγας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις εργασίες ολοκλήρωσης της εσωτερικής επένδυσης της σήραγγας. Τουναντίον τονίζουν, ότι ακριβώς η έλλειψη μόνιμης επένδυσης της σήραγγας έχει σοβαρές επιπτώσεις και προκαλεί ανωμαλίες στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής λόγω των συνεχών αντλήσεων των υδάτων.
Ενόψει αυτών, συντρέχει νόμιμη περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 52 παρ. 9 του Π.Δ. 18/1989, να ζητηθεί ανάκληση της απόφασης 141/2010 της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία διέταξε την προσωρινή διακοπή όλων των έργων του Αχελώου. Η ανάκληση αυτής της απόφασης μπορεί να βασιστεί νόμιμα στα ως άνω νεότερα κρίσιμα στοιχεία και στην μεταβολή των δεδομένων που προέκυψαν από την έκδοση της απόφασης μέχρι σήμερα.
Επειδή ο κίνδυνος είναι άμεσος και μεγάλος να καταρρεύσει η σήραγγα εκτροπής και να καταστραφεί ουσιαστικά στο σύνολό του ένα μεγάλο έργο, περιβαλλοντικό κι ενεργειακό, για το οποίο ο Ελληνικός λαός έχει δαπανήσει πολύ σημαντικά κονδύλια
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Πότε θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να επιτευχθεί η επανέναρξη εργασιών στο έργο της εκτροπής του Αχελώου κατά τα ανωτέρω.»