Εύλογες και δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες του ΤΟΕΒ Ταυρωπού


Με αφορμή τις διαμαρτυρίες του ΤΟΕΒ Ταυρωπού για μη παροχέτευση νερού τις προηγούμενες ημέρες και την επίδοση σχετικού εγγράφου τόσο στο Νομάρχη Καρδίτσας κ. Αλεξάκο όσο και στον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο κ. Νομάρχης έκανε το παρακάτω σχόλιο: «Με αφορμή τις εύλογες και δικαιολογημένες διαμαρτυρίες του ΔΣ του ΤΟΕΒ Ταυρωπού για μη παροχέτευση νερού τις προηγούμενες μέρες, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι έγινε χωρίς συνεννόηση με τη ΝΑ Καρδίτσας. Η ΝΑ στέλνει στην Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας αίτημα για παροχή 500.000 κ.μ την ημέρα προκειμένου να υπάρξει πλήρης άρδευση του δικτύου Ταυρωπού. Αυτές οι μονομερείς ενέργειες δεν συμβάλλουν στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει για να περάσουμε χωρίς τριβές και εντάσεις την δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού όπου τα αποθέματα είναι ελάχιστα.

Σαν σύνολο φορέων του νομού καταλήξαμε σχεδόν ομόφωνα σ’ έναν τρόπο παροχέτευσης των ελάχιστων αποθεμάτων για να καλυφθούν όσο είναι δυνατόν οι ανάγκες άρδευσης, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα την ποιότητα του νερού αλλά και το οικοσύστημα των δύο λιμνών. Πιστεύουμε ότι αυτή η συζήτηση θα ολοκληρωθεί και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας ώστε να μην έχουμε μονομερείς ενέργειες που δεν συμβάλλουν στο κλίμα συνεργασίας που προσπαθούμε να εμπεδώσουμε».   

Συνάντηση με τον Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν έγινε μια πρώτη συζήτηση με τον Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γκούπα για την παροχέτευση, ο κ. Νομάρχης είπε:

«Πριν δυο εβδομάδες υπήρξε συζήτηση με τον Γ.Γ. της Περιφέρειας για την ύδρευση και την άρδευση από τη λίμνη Πλαστήρα. Φάνηκε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για περαιτέρω μείωση της στάθμης της λίμνης σε σχέση με πέρυσι. Δεν έγιναν όμως συζητήσεις για το ποια πρέπει να είναι η καθημερινή εκταμίευση. Θέση δική μας, για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι να γνωρίζουμε καθημερινά πόσο νερό θα φεύγει και να το τηρούμε. Η λογική «ας δώσουμε σήμερα το νερό και αύριο βλέπουμε τι γίνεται», θα μας οδηγήσει το λιγότερο σε συγκρούσεις ή ακόμη και σε πολύ μεγάλες παροχετεύσεις που θα εξαντλήσουν τα αποθέματα της λίμνης. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα πραγματοποιήσουμε νέα συζήτηση προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συνολική πρόταση από τώρα μέχρι το τέλος Αυγούστου».   

Προηγούμενο άρθρο Ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου την επόμενη δεκαετία
Επόμενο άρθρο Εντυπωσίασαν οι εκδηλώσεις παραδοσιακού θερισμού - αλωνισμού