Η τοποθέτηση του κ. Δομ. Βερίλλη για υπερκατανάλωση πόσιμου νερού


  Λύση με διάλογο και συναίνεση όλων

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης στην τοποθέτησή του στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε μεταξύ άλλων:

          «To θέμα της υδροδότησης του Δ. Δ. Καρδιτσομαγούλας και ειδικότερα τo πρόβλημα που παρουσιάζεται τα καλοκαίρια  κυρίως σε μέρες καύσωνα, οφείλεται στην υπερκατανάλωση νερού στα όρια του Δ.Δ. Καρδιτσομαγούλας.

Το ζήτημα εξετάστηκε και στο παρελθόν και επανεξετάστηκε από την ΔΕΥΑΚ και φέτος. Τα συμπεράσματα των ειδικών είναι συγκεκριμένα και στηρίζονται σε μετρήσεις και στοιχεία:

Στοιχεία για την υπερκατανάλωση νερού

Το βασικό αίτιο αυτού του φαινομένου είναι η υπερκατανάλωση και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα και συγκρίσιμα:

  1. Η μέση ημερήσια διατιθέμενη ποσότητα νερού στο Δ.Δ. Καρδιτσομαγούλας είναι σήμερα 65-67 κ.μ. ανά ώρα  που αντιστοιχεί σε περίπου 700 λίτρα ανά κάτοικο ημερησίως που μπορεί να αποτελεί και ρεκόρ. Να αναφέρω μόνο ότι από τη διεθνή βιβλιογραφία προκύπτει ότι η μέση ημερήσια κατανάλωση κυμαίνεται στα 200 λίτρα ημερησίως, δηλαδή περίπου στο 1/3   της ποσότητας που διατίθεται στην Καρδιτσομαγούλα.

  1. Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις της ΔΕΥΑΚ και προκειμένου να αντιληφθούμε όλοι για τι καταναλώσεις μιλάμε, να σας αναφέρω ότι:
  • – το 83,7 % των νοικοκυριών της πόλης της Καρδίτσας καταναλώνουν κατά μέσο όρο μέχρι 99 λίτρα νερού, ανά κάτοικο ημερησίως,

Αντιθέτως στην Καρδιτσομαγούλα:

  • – Τα μισά νοικοκυριά δηλαδή- έχουν μέσες καταναλώσεις της τάξης των 332 λίτρα ημερησίως, ενώ το 11,3% φθάνουν τα 624 λίτρα ανά κάτοικο ημερησίως!

Δεν ευσταθεί επομένως το επιχείρημα ότι το νερό που παροχετεύεται στο δίκτυο ύδρευσης της Καρδιτσομαγούλας δεν επαρκεί, καθώς η καταγραφόμενη ποσότητα νερού ανά κάτοικο είναι πολύ μεγαλύτερη από την πόλη και πολλαπλάσια σε σχέση με τα διεθνώς παραδεκτά όρια. Άρα αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι την υπερκατανάλωση και όχι την έλλειψη νερού.

Αίτια υπερκατανάλωσης

Η υπερκατανάλωση του νερού οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους

Α. Ο βασικότερος είναι οτι μεγάλη μερίδα συνδημοτών του Δ.Δ., πρέπει να συμφωνήσουμε, ότι χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες νερού για άλλους σκοπούς πέραν της ύδρευσης και συγκεκριμένα για άρδευση.

Β. Διαρροές του δικτύου λόγω βλαβών, απ’ ότι φαίνεται και σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία, ευθύνονται σε πολύ μικρότερο βαθμό, καθώς και δεν είναι συχνές, αφού το δίκτυο είναι καινούργιο και αντιμετωπίζονται αμέσως από τη ΔΕΥΑΚ

Γ. Τρίτος λόγος που προκύπτει διαφορά με την εισερχόμενη ποσότητα είναι κακή λειτουργία υδρομετρητών που οφείλεται σε παλαιότητα ή ενδεχομένως και σε παρεμβάσεις των χρηστών, καθώς διαπιστώθηκαν και τέτοιες.

Δ. Τέλος υπάρχουν και έχουν εντοπιστεί από τη ΔΕΥΑΚ κατά καιρούς και μη νόμιμες υδροληψίες.

Πρωτοβουλίες ΔΕΥΑΚ

  1. Η ΔΕΥΑΚ ανέθεσε και συντάχθηκε από ιδιώτη μελετητή η ολοκληρωμένη μελέτη ύδρευσης 300.000 € για την Καρδιτσομαγούλα και τα άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα. Από τη μελέτη διαπιστώνεται η επαρκής ποσότητα νερού που διοχετεύεται στην Καρδιτσομαγούλα, ενώ επίσης αναφέρεται ότι ορισμένες οριακές βελτιώσεις θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια στη λειτουργία του δικτύου εντός του Δ.Δ. με την μετατροπή του από ακτινωτό που είναι σήμερα ( με πολλά τερματικά σημεία) σε σύστημα κλειστών βρόγχων (κυκλοφοριακό). Το σύστημα αυτό θα εξασφαλίσει απλώς ισομερή κατανομή της διατιθέμενης ποσότητας νερού.
  2. Η υπηρεσία αντιμετώπισε τα μεμονωμένα προβλήματα άμεσα με την ανάλογη ευαισθησία, δίνοντας όσες ήταν τεχνικά εφικτό λύσεις και συγχρόνως ζήτησε επίσημα και εγγράφως από 18/6 συνάντηση με το Τοπικό Συμβούλιο για από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε.
  3. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε η ποσότητα του νερού που διοχετεύεται προς την Καρδιτσομαγούλα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα για τα έτη 2001-2009 η μέση ημερήσια διατιθέμενη ποσότητα νερού στο Δ.Δ. Καρδιτσομαγούλας αυξανόμενη σταδιακά ανά έτος άρχισε από τα 47 μ3/ ώρα το 2001 και ανήλθε στα 65,3 μ3/ώρα που αντιστοιχεί σε 700 λίτρα/ανά κάτοικο/ημερησίως περίπου το 2009.

Η ίδια περίπου ποσότητα νερού ( 65-67 μ3/ώρα) μετρήθηκε και το τελευταίο διάστημα (από 15-6-2010 ως σήμερα)

Χρειάζεται επομένως η συνεργασία όλων , του Δήμου, του Δημοτικού Συμβουλίου, του Τοπικού Συμβουλίου, της ΔΕΥΑΚ και των δημοτών για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην ορθολογική διαχείριση του νερού, τη μείωση της υπερκατανάλωσής του και την αντιμετώπιση φαινομένων παράνομων συνδέσεων.

Αν θέλουμε από τη συζήτηση αυτή να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα και ρεαλιστικές προτάσεις για την αντιμετώπισή του απαιτείται να το προσεγγίσουμε με νηφαλιότητα και καλόπιστο διάλογο.

Το πόσιμο νερό  είναι ένα πολύτιμο αγαθό και δεν μπορούμε να  το χρησιμοποιούμε αλόγιστα  ως ανεξάντλητο πόρο σε μια περίοδο μάλιστα που εντείνονται φαινόμενα λειψυδρίας παγκοσμίως και στον τόπο μας.

Προηγούμενο άρθρο Πανηγύρι στην Καρδιτσομαγούλα
Επόμενο άρθρο Είναι ... «αδέσμευτοι», «μαυρίστε τους»!