Σε απόγνωση οι παραγωγοί, μέσα σε 12 ημέρες οι δηλώσεις ζημιάς


Καλλιέργειες καλαμποκιού, σιτηρών, βαμβακιού, πεπονοειδών και κηπευτικών κατέστρεψε η 20λεπτη χαλαζόπτωση που έπληξε το απόγευμα της Δευτέρας το Νομό μαςκαι συγκεκριμένα τις περιοχές Πεδινού, Προαστίου και Ψαθοχώρας, όπου υπήρξαν οι περισσότερες ζημιές. Όπως γράψαμε και στο χθεσινό μας ρεπορτάζ, αμέσως μετά τη χαλαζόπτωση τις περιοχές επισκέφθηκε ο αρμόδιος Αντινομάρχης κ. Μιχάλης Καρατσιώρης προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές ιδίοις όμμασι, ενώ χθες το πρωί, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με τη συμμετοχή του Προϊσταμένου του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Παπακώστα επισκέφθηκε την περιοχή προκειμένου να σχηματίσει εικόνα για το μέγεθος των ζημιών στις καλλιέργειες. Της επίσκεψης στις πληγείσες περιοχές, προηγήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο του Δήμου Σελλάνων με τους παραγωγούς και τα κλιμάκια της Νομαρχίας και του ΕΛΓΑ, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αναφορικά με τις δηλώσεις και τις αποζημιώσεις.

Ο κ. Παπακώστας

Ο Προϊστάμενος του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Κώστας Παπακώστας, σε σχετική δήλωση του ανέφερε:

«Μετά τη χαλαζόπτωση της Δευτέρας επισκεφτήκαμε την περιοχή του Δήμου Σελλάνων για να διαπιστώσουμε τις ζημιές οι οποίες είναι πράγματι μεγάλες στις βασικές καλλιέργειες (βαμβακιού, πεπονοειδή, καλαμπόκια και σιτάρια).

Οι παραγωγοί μέσα σε 12 ημέρες πρέπει να κάνουν δηλώσεις ζημιάς. Ο ΕΛΓΑ θα ανταποκριθεί γρήγορα προκειμένου να γίνουν εκτιμήσεις άμεσα και αντικειμενικά.»

Ερωτηθείς ειδικότερα για το βαμβάκι τόνισε:

«Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα συγκεκριμένο. Οι καλλιέργειες θα παρακολουθούνται και ανάλογα θα πράξουμε. Θα υπάρξει και άλλοι ενημερωτική συνάντηση και ανάλογα την εξέλιξη θα πάρουμε αποφάσεις. Θέμα επανασποράς πάντως δεν τίθεται. Σύμφωνα όμως με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ οι παραγωγοί πρέπει να συνεχίσουν την καλλιέργεια προκειμένου να τύχουν αποζημίωσης.»

Ο κ. Καρατσιώρης

Ο Αντινομάρχης Φυτικής Παραγωγής κ. Μιχάλης Καρατσιώρης τόνισε:

«Με την πρώτη ματιά διαπιστώνει κανείς ότι η καταστροφή είναι τεράστια και φυσικά η κατάσταση των αγροτών είναι τραγική γιατί πλέον το εισόδημά τους βασίζεται στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Ολοκληρωτική καταστροφή έχουν υποστεί τα βαμβάκια και τα πεπονοειδή, μεγάλη καταστροφή όμως έχουν υποστεί και τα καλαμπόκια και τα χειμερινά σιτηρά στα οποία δεν πρόλαβε να γίνει σε μεγάλο ποσοστό ο αλωνισμός. Το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρέθηκε από το πρωί στις πληγείσες περιοχές με τη συμμετοχή του προϊσταμένου του υποκαταστήματος Λάρισας και σε σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε, πριν την αυτοψία στα χωράφια στο χώρο του Δημαρχείου με τους πληγέντες παραγωγούς, εξηγήσαμε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τις δηλώσεις. Οι δηλώσεις θα γίνουν σύντομα και σε άμεσης συγκομιδής προιόντα όπως πεπόνια, καρπούζια και σιτηρά, θα γίνουν δηλαδή πριν ακόμη ολοκληρωθεί η προθεσμία των δηλώσεων. Θα ακολουθήσουν τα βαμβάκια που έχουν μια άλλη διαδικασία αλλά και πορεία για την εξέλιξή τους, βέβαια οι πρώτες εικόνες από τη χαλαζόπτωση δείχνουν ότι η ζημιά αγγίζει το 100% και υπάρχουν και οι περιφερειακές ζημιές όπου εκεί οι παραγωγοί θα πρέπει να φροντίσουν τις καλλιέργειες, να τις προστατέψουν από μύκητες, πρέπει να ψεκαστούν για να προστατευθεί το υπόλοιπο της παραγωγής και επιπλέον να πω ότι περιπτώσεις επανασποράς δεν υπάρχουν γιατί έχουν ξεπεράσει τα όρια, δεν μπορούν να σπείρουν ξανά βαμβάκι ή άλλες καλλιέργειες εκτός μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, για καλαμπόκι όψιμο, εκεί που δεν υπάρχουν ζιζανιοκτόνα από το βαμβάκι που τα επηρεάζουν».

Προηγούμενο άρθρο Χειροτέρευσε η οικονομική θέση της ΔΕΤΑΚ κατά 386.000€ μέσα στο 2007
Επόμενο άρθρο Γίνε εθελοντής αιμοδότης. Δώσε 10 λεπτά από το χρόνο σου