Ειδήσεις

Χρ. Τριαντόπουλος: Παρουσίαση στη Βουλή των μέτρων στήριξης των πληγέντων από τον Ιανό


Σε αναλυτική παρουσίαση στοιχείων σχετικά με την υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης σε περιοχές που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» τον περασμένο Σεπτέμβριο προέβη τη Δευτέρα 19 Απριλίου ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την κρατική αρωγή, το οποίο και υπερψηφίστηκε την Τετάρτη.

Τόσο ο «Ιανός» όσο και ο σεισμός στη Σάμο, αποτελούν δύο περιπτώσεις θεομηνιών που έπληξαν τη χώρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και η αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους τέθηκε υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστου Τριαντόπουλου. Η επιτυχής διαχείρισή τους, δε, αποτέλεσε «οδηγό» για την αντιμετώπιση και άλλων φυσικών καταστροφών, καθώς και έναυσμα για τη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό του καθεστώτος της κρατικής αρωγής σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές.

Έτσι, στην περίπτωση του «Ιανού», όπου και η περίμετρος είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθώς εκτείνεται σε 3 περιφέρειες και περιλαμβάνει και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχε χορηγηθεί το 20% της ζημιάς σε 1.650 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Πρόκειται για ποσό 6,7 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε συνολική ζημιά 33,4 εκατ. ευρώ, ενώ επίκειται η δημοσίευση νέας κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπει τη χορήγηση επιπλέον 1,3 εκατ. ευρώ σε πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην ΠΕ Καρδίτσας. Επίσης, 7.817 πληγείσες επιχειρήσεις συμμετείχαν στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, λαμβάνοντας περισσότερα από 9 εκατ. ευρώ. Οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι έλαβαν 46,6 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ και είναι η πρώτη φορά που οι πληρωμές έγιναν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων,το ύψος της χρηματοδότησης από τα αρμόδια υπουργεία προς τις περιφέρειες και τους δήμους για την αποκατάσταση υποδομώνκαιδικτύων διαμορφώνεται σε154.100.000 ευρώ, ενώ το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διαθέτει μέσω του ΠΔΕ άλλα 143.000.000 ευρώ για έργα αποκατάστασης.Επίσης, το συνολικό διαθέσιμο ποσό προς τους δήμους για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων νοικοκυριών και για οικοσκευή, διαμορφώθηκε σε 16.567.124 ευρώ, ενώ 6.217 δικαιούχοι έλαβαν 27,7 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του έκτακτου σχήματος εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σχολίασε χαρακτηριστικά: «Τόσο στον “Ιανό”, όσο και στον σεισμό της Σάμου, η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού ήταν ταχύτατη. Μιλάμε, λοιπόν, για στήριξη στην πράξη, όχι στα λόγια. Η άμεση κινητοποίηση για την ανακούφιση των πληγέντων ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, με την ενεργή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, όπως τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και ο ΕΛΓΑ.

Η υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης περιλάμβανε την ενεργό συμμετοχή τόσο των Υπουργών, όσο και των αρμόδιων Γενικών Γραμματέων, με συχνή παρουσία στο πεδίο και συνεργασία με όλες τις βαθμίδες τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και με τους παραγωγικούς φορείς, ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά των Βουλευτών σε κάθε πληττόμενη περιοχή. Βασικό μέλημα της Κυβέρνησης είναι να βοηθήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα τους πληγέντες να επανέλθουν στους κανονικούς τους ρυθμούς – και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε και με το νόμο, πλέον, Υπουργείου Οικονομικών για την κρατική αρωγή».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόταση Γ. Κωτσού για Σχολή Γάλακτος στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Προμήθεια εξοπλισμού στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος Leader της Π.Ε. Καρδίτσας