Στις 3 Μαϊου στρώνει και πάλι τραπέζι η εστίαση, μετά και τις επίσημες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και ,αν και σίγουρα πρόκειται για μια θετική είδηση, οι επαγγελματίες του κλάδου δηλώνουν προβληματισμένοι.
Όπως μας τονίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών και Εστίασης Καρδίτσας κ. Νίκος Γκέκας ο προβληματισμός τους έχει να κάνει με το γεγονός ότι ακόμα δεν γνωρίζουν ακριβώς τον τρόπο λειτουργίας, με το ότι η 3η Μαϊου ακολουθεί αργιών και άρα θα υπάρχουν δυσκολίες με τις προμήθειες και επίσης δεν έχουν λάβει ακόμα καμία οικονομική ενίσχυση.
Ο κ. Γκέκας εξηγεί ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με τον κλάδο τους και αυτή την Παρασκευή πρόκειται να συνεδριάσει σχετικά η Ομοσπονδία τους.
Ουσιαστικά δηλώνουν ότι δεν προλαβαίνουν να προετοιμαστούν και ότι είναι παρά πολλά αυτά για τα οποία θα πρέπει να μεριμνήσουν.
Για παράδειγμα, λόγω του ότι είναι επί τόσους μήνες χωρίς έσοδα δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους αφού κανείς δεν θα εξυπηρετήσει σε τέτοια περίοδο επί πιστώσει.
Ακόμη, αναρωτιούνται για τη διάρκεια των προμηθειών τους αφού θα έχουν μεσολαβήσει αργίες και γενικότερα φαίνεται πως θα προτιμούσαν να άνοιγαν τη Μεγάλη Εβδομάδα.
«Δεν έχουμε καμία εξήγηση για κανένα μέτρο» επισημαίνει ο κ. Γκέκας προσθέτοντας πως πέρα από όλα τα παραπάνω και τα πολλά χρέη που έχουν συσσωρευτεί, υπάρχει και η απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα υποχρεωτικά rapid tests στην εστίαση και διάφορα άλλα από τα οποία κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πώς θα διαμορφωθεί η κίνηση.
Πλέον, πάντως, δεν χρειάζεται να καθόμαστε μόνο με μέλη της οικογένειας αλλά θα είμαστε τέσσερα άτομα και θα υπάρχει απόσταση δύο μέτρων ανάμεσα στα τραπέζια.
Γεωργιάδης για εστίαση: Θα ανοίξει σε δύο άξονες
Χωρίς την αποστολή SMS θα πηγαίνουμε από τις 3 Μαΐου στις επιχειρήσεις εστίασης από τις 3 Μαΐου, όπως προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ΑΝΤ1, ενώ παράλληλα θα επιτραπούν, όπως όλα δείχνουν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις.
Για το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου και του τουρισμού μίλησε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1. Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως δεν θα χρειάζεται να στέλνουμε SMS για να επισκεφθούμε κάποια επιχείρηση εστίασης. «Δεν έχει τεθεί κάποιο ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά.
«Επιλέξαμε την 3η Μαΐου για να πιάνει όλο τον Μάιο το άνοιγμα της Εστίασης. Όταν ανοίξει ο τουρισμός θα λειτουργεί ήδη η εστίαση. Το άνοιγμα της εστίασης θα είναι βασισμένο σε δύο άξονες, αλλά δεν θα μιλήσω με λεπτομέρειες».
Πόσο κόστισαν στην εστίαση οι 182 ημέρες του lockdown
Ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι απώλειες του κλάδου της εστίασης από το περσινό πρώτο lockdown έως και τις 3 Μαΐου που τα τραπεζάκια θα ξαναβγούν έξω.
Μόνο τις 182 ημέρες του τελευταίου lockdown –σημειώνεται ότι η αναστολή λειτουργίας του κλάδου της εστίασης, εξαιρουμένων των υπηρεσιών delivery και take-away, έχει επιβληθεί από τις 3 Νοεμβρίου 2020 σε όλη τη χώρα- ο χαμένος τζίρος υπολογίζεται σε 0,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.
Στην πραγματικότητα το πλήγμα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς τα στοιχεία δεν αφορούν όλες τις επιχειρήσεις, αλλά μόνο όσες έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και είναι αυτές μόνο που υποβάλλουν στοιχεία για τον τζίρο τους σε μηνιαία βάση.
Με βάση εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών και παραγόντων της αγοράς εκτιμάται ότι το 2020 χάθηκε συνολικά τζίρος περί τα 4 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και οι απώλειες του πρώτου 4μηνου εφέτος, χρονικό διάστημα που όλα καταστήματα του κλάδου της εστίασης ήταν κλειστά με κυβερνητική εντολή, εξαιρουμένων βεβαίως των υπηρεσιών delivery και take-away.
Για 9 στις 10 η κατάσταση επιδεινώθηκε
Αντιπροσωπευτική για το συμβαίνει είναι η τελευταία έρευνα της του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για την εξαμηνία αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης (ποσοστό 91,2%) δήλωσαν πως η κατάσταση τους επιδεινώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Το στοιχείο αυτό δείχνει την ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ο κλάδος λόγω του παρατεταμένου διαστήματος που το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται υπό το καθεστώς αναστολής λειτουργίας.