Ανησυχούν για το μέλλον τους εργαζόμενοι σε ΔΕΤΑΚ & ΔΗΑΜΕΚ


Για απαράδεκτη καθυστέρηση κάνουν λόγω οι εργαζόμενοι όσον αφορά το εργασιακό τους μέλλον, ενώ κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για τη διευκόλυνση του μετασχηματισμού των δημοτικών επιχειρήσεων.

Έκδηλη είναι η ανησυχία των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου, ΔΕΤΑΚ και ΔΗΑΜΕΚ, αφού πέρασε ένας μήνας από τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας και ουσιαστικά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, αλλά ούτε έχει γίνει καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα οι εργαζόμενοι των δημοτικών επιχειρήσεων πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση στο χώρο του Παυσιλύπου, στην οποία ακούστηκε η εισήγηση του Συλλόγου και οι προτάσεις που οι ίδιοι επεξεργάστηκαν ώστε να γίνει πιο εύκολα ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων αυτών.

Η εισήγηση του Συλλόγου

Η πάγια και διαρκής μας θέση ότι η Τ.Α. αποτελεί ένα θεσμό βαθιά δημοκρατικό, λαϊκό και συμμετοχικό δέχεται συνεχε4ίς αμφισβητήσεις από την ασκούμενη πολιτική, τόσο των αιρετών όσο και της κεντρικής διοίκησης. Το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στην Τ.Α., τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπο τόσο με την πολιτική των κυβερνήσεων, όσο και με τις επιλογές ορισμένων δημάρχων που προσπαθούν να περάσουν σε ιδιώτες βασικές λειτουργίες της Τ.Α. κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα (καθαριότητα, παιδικοί σταθμοί, πολιτισμός, αθλητισμός κλπ). Ο αγώνας μας την τελευταία τριετία ήταν για την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Τ.Α. και όχι για τη συρρίκνωσή της. Επιμείναμε στην πάγια θέση μας ότι ο θεσμός των δημοτικών επιχειρήσεων με όλο το νομικό του πλαίσιο, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί, δίνει τη δυνατότητα στην Τ.Α. να παρεμβαίνει σε μια σειρά από άλλους τομείς διευρύνοντας έτσι το σημερινό της ορίζοντα, έξω και πέρα από τις γνωστές και καθιερωμένες αρμοδιότητές της. Η εφαρμογή των διατάξεων του νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα γίνεται σε μια εποχή δύσκολη για την Τ.Α. μιας και μπαίνει σε αμφισβήτηση η πορεία της αποκέντρωσης και της ενδυνάμωσης του θεσμού. Με τον νέο Δημοτικό Κώδικα διαφαίνεται και η πρόθεσή της κυβέρνησης για ουσιαστική κατάργηση στην πράξη ενός θεσμού δημοκρατικού. Στοχεύει στον παραπέρα περιορισμό του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των ΟΤΑ, στην επέκταση της ανταποδοτικότητας στις προσφερόμενες υπηρεσίες και στην απευθείας εκχώρηση των πιο παραγωγικών και κερδοφόρων αρμοδιοτήτων της σε ιδιώτες. Εφαρμόζει για την εκτέλεση έργων και την παροχή υπηρεσιών το Νόμο για τις ΣΔΙΤ στους ΟΤΑ έτσι στο όνομα των οικονομικών δυσκολιών των ΟΤΑ θα ανατίθεται σους ιδιώτες όχι μόνο η εκτέλεση των έργων, αλλά και η προσφορά και εκμετάλλευση των υπηρεσιών, σε βάρος των δημοτών και των εργαζομένων στους Δήμους μιας και για τις υπηρεσίες αυτό το προσωπικό θα προσλαμβάνεται από ιδιώτες. Με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων στοχεύει στην απευθείας ανάθεση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες και όχι τόσο σε δημοτικές επιχειρήσεις. Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης δεν έχει να κάνει με την ενίσχυση των υπηρεσιών δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα αλλά με την ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη να μεταφερθούν όλες αυτές οι αρμοδιότητες μέσω των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης είναι αντίθετη από τις θέσεις και προτάσεις της Ομοσπονδίας μας δηλ. την κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων που ενεργοποιούνται σε βασικές αρμοδιότητες των ΟΤΑ και την ενίσχυση των υπηρεσιών των ΟΤΑ με υποχρεωτική μεταφορά του προσωπικού στους ΟΤΑ, με γενναία αύξηση των δαπανών των ΟΤΑ, με αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος και ανακατανομή των πόρων υπέρ της Τ.Α. Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχουν «καλές» ιδιωτικοποιήσεις -όταν προέρχονται από τους δημάρχους και «κακές» όταν προέρχονται από την κυβέρνηση, αφού όλες στο ίδιο αποτέλεσμα καταλήγουν. Στο ξεπούλημα.

Οι προτάσεις του Συλλόγου

Από τη συζήτηση στο Δ.Σ. την 13/5/08 έχει περάσει ένας κρίσιμος μήνας χωρίς να γίνει ουσιαστικά καμία πρόοδος. Παρατηρούμε λοιπόν μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση από τη διοίκηση του Δήμου στην επεξεργασία προτάσεων και κατευθύνσεων για τον μετασχηματισμό των δημοτικών επιχειρήσεων ΔΕΤΑΚ και ΔΗΑΜΕΚ. Η καθυστέρηση αυτή μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Γι’ αυτό προχωρήσαμε στην επεξεργασία προτάσεων που μπορούν να αποτελέσουν τις κατευθύνσεις για τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Οι προτάσεις μας αυτές απαντούν στα ερωτήματα:

– Πως θα μετασχηματισθούν οι επιχειρήσεις ΔΕΤΑΚ και ΔΗΑΜΕΚ;

– Ποιες δραστηριότητες και ποια υπηρεσιακή δομή θα έχει η καινούρια κοινωφελής επιχείρηση;

– Τι προσωπικό θα έχει και πως θα αμείβεται στη νέα επιχείρηση;

– Που θα ενταχθεί το προσωπικό που θα μετακινηθεί στον Δήμο Καρδίτσα;

Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας αυτές είναι ολοκληρωμένες και μπορεί να επιταχύνουν σημαντικά τις διαδικασίες για τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων ώστε να ήμαστε μέσα στα χρονικά περιθώρια που ορίζει ο νόμος.

Η συνέλευση των εργαζομένων αορίστου χρόνου στις επιχειρήσεις ΔΕΤΑΚ και ΔΗΑΜΕΚ αποφάσισε ομόφωνα:

1. Να καταθέσουμε στο Δ.Σ. του Δήμου Καρδίτσας και στην επιτροπή που διερευνά τον μετασχηματισμό των δημοτικών επιχειρήσεων τις παρακάτω θέσεις ώστε να αποτελέσουν τις εγκεκριμένες από το Δ.Σ. κατευθύνσεις για τον  μετασχηματισμό των δημοτικών επιχειρήσεων ΔΕΤΑΚ και ΔΗΑΜΕΚ

2. Καλούμε τον Πρόεδρο του Δ.Σ. να προχωρήσει στην άμεση σύγκλιση του Δ.Σ. με θέμα την έγκριση των κατευθύνσεων για τον μετασχηματισμό των δημοτικών επιχειρήσεων ΔΕΤΑΚ και ΔΗΑΜΕΚ

3. Προτείνουμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε η απόφαση του Δ.Σ για τη διάλυση και συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων ΔΕΤΑΚ και ΔΗΑΜΕΚ να γίνει μέχρι 30/6/08

4. Οι κατευθύνσεις για τον μετασχηματισμό των δημοτικών επιχειρήσεων ΔΕΤΑΚ και ΔΗΑΜΕΚ που προτείνουμε είναι οι εξής:

α. Συγχώνευση ΔΕΤΑΚ – ΔΗΑΜΕΚ σε μια κοινωφελή επιχείρηση

Προτείνουμε τη συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων ΔΕΤΑΚ και ΔΗΑΜΕΚ σε μια νέα κοινωφελή επιχείρηση με την επωνυμία «Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καρδίτσας (ΔΕΚΠΑΚ)»

Η νέα κοινωφελής επιχείρηση θα είναι διαρθρωμένη ως εξής:

Α. Διεύθυνση

Α1. Γραφείο Διευθυντή

Α2. Γραφείο Γραμματειακής Υποστήριξης

Β. Τμήμα Διοικητικών – Οικονομικών Υπηρεσιών

Β2. Γραφείο Προϊσταμένου Τμήματος Διοικητικών – Οικονομικών Υπηρεσιών

Β3. Γραφείο Γενικών Καθηκόντων (καθαριότητα, συντηρήσεις κλπ)

Γ. Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών

Γ1. Γραφείο Προϊσταμένου Κοινωνικών Υπηρεσιών

Γ2. Γραφείο ΚΔΑΠ

Γ3. Γραφείο υποστήριξης ατόμων 3ης ηλικίας και προγράμματος ΒΣ

Γ4. Γραφείο υποστήριξης ειδικών ομάδων δημοτών

Δ. Τμήμα Πολιτιστικών Υπηρεσιών

Δ1. Γραφείο Προϊσταμένου Τμήματος Πολιτιστικών Υπηρεσιών

Δ2. Γραφείο Φεστιβάλ και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

Δ3. Γραφείο Εργαστηρίων και Ερασιτεχνικής Δημιουργίας

Δ4. Γραφείο Κινηματογράφου – Θεάτρου

Δ5. Γραφείο Νεολαίας & Κέντρο Πληροφόρησης Νέων

β. Μετακίνηση προσωπικού στον Δήμο και τα νομικά του πρόσωπα

Όλο το προσωπικό αορίστου χρόνου, σύμφωνα με το νόμο 3613/2007, μετακινείται στο δήμο και τα νομικά του πρόσωπα. Εάν υπάρχουν άτομα που επιθυμούν να παραμείνουν στη νέα επιχείρηση παραμένουν, εφόσον υπάρχει θέση αντίστοιχης ειδικότητας. Εάν υπάρχουν άτομα που επιθυμούν να απασχοληθούν σε άλλον φορέα απολύονται ως πλεονάζον προσωπικό.

γ. Μισθολογική εξομοίωση με υπαλλήλους των ΟΤΑ

Σύμφωνα με την ομόφωνη πρόταση της ΠΟΕ ΟΤΑ προτείνουμε να δοθεί η κατεύθυνση από το Δ.Σ. στα Δ.Σ. των επιχειρήσεων να τροποποιηθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αυτές και εφεξής να αμείβονται όλοι οι εργαζόμενοι με τις συμβάσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Αυτό κρίνεται αναγκαίο γιατί αυτή τη στιγμή εργαζόμενοι που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά έχουν διαφορετικές συμβάσεις εργασίας και διαφορετικές αμοιβές.

δ. Λειτουργία των εκμεταλλεύσεων

Ανεξάρτητα με το πώς θα αποφασίσει το Δ.Σ. να λειτουργήσει τις εκμεταλλεύσεις των δημοτικών επιχειρήσεων, προτείνουμε όλο το προσωπικό αορίστου χρόνου που σήμερα απασχολείται στις εκμεταλλεύσεις αυτές να περάσει στο Δήμο.

ε. Πρόταση για τροποποίηση των εσωτερικών υπηρεσιών του Δήμου

Όλοι οι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν στον δήμο και θα δημιουργηθούν προσωποπαγείς θέσεις. Για την καλύτερη όμως μελλοντική αξιοποίηση του προσωπικού αυτού και την ορθολογικότερη οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου Καρδίτσας προτείνουμε στην μελλοντική τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικών υπηρεσιών του Δήμου Καρδίτσας να δημιουργηθεί Διεύθυνση Κοινωνικής και Πολιτιστικής Πολιτικής. Η νέα αυτή διεύθυνση θα αποτελείται από δύο τμήματα, το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και το Τμήμα Πολιτιστικής Πολιτικής. Τα τμήματα αυτά, τα οποία θα στελεχωθούν μελλοντικά από τους σημερινούς εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις, θα αποτελούνται από γραφεία που θα εξειδικεύουν την κοινωνική και πολιτιστική πολιτική του Δήμου Καρδίτσας.

στ. Πρόταση για λειτουργία των προγραμμάτων ΚΔΑΠ και Βοήθεια στο Σπίτι

Προτείνουμε να λειτουργήσουν τα προγράμματα ΚΔΑΠ και Βοήθεια στο Σπίτι μέσα από τον Δήμο Καρδίτσας (τα ΚΔΑΠ) και από το ΚΑΠΗ (το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι).

Προηγούμενο άρθρο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα από το 2ο Νηπιαγωγείο Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Χειροτέρευσε η οικονομική θέση της ΔΕΤΑΚ κατά 386.000€ μέσα στο 2007