Η Φροντίδα των παιδιών μας είναι υποχρέωση και δεν μπορεί να πληρώνεται


Την πλήρη αντίθεσή του στην προτεινόμενη αύξηση των τροφείων εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, καλώντας ταυτόχρονα όλους τους γονείς να παλέψουν για τη συνέχιση της λειτουργίας όλων των δομών άρα και των βρεφονηπιακών σταθμών με πλήρη κρατική επιχορήγηση, ενώ ζήτησε και τη συμπαράσταση των γονέων στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων σε αυτές τις δομές. Αναλυτικά τα όσα αναφέρθηκαν:

1.ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ:

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής οι δωρεάν κρατικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι διαχρονικό και αγωνιστικό αίτημα μας, στο βαθμό που ανακουφίζει την εργαζόμενη γυναίκα από τους διπλούς και τριπλούς της ρόλους, σαν ένα κίνητρο για τη νέα γυναίκα να δημιουργήσει οικογένεια και να γεννήσει παιδιά.

Το κράτος τους παρέδωσε στην Τ.Α. χωρίς πόρους, με το γνωστό αποτέλεσμα, της οικονομικής αιμορραγίας της λαϊκής οικογένειας της καταβολής των τροφείων.

Ο Δήμος Καρδίτσας  και πιο συγκεκριμένα το Δ.Σ. των Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών του, παραβλέποντας την κατάσταση των γυναικών της πόλης και των οικογενειών τους, αποφάσισε για την αύξηση των τροφείων των 320 περίπου νηπίων για το έτος 2008.

Με την αντίθεση μόνο δυο μελών (του εκπροσώπου της αντιπολίτευσης και της εκπροσώπου των εργαζομένων) αποφάσισαν να αυξήσουν τα τροφεία των νηπίων από 20% έως 170%, ανάλογα με την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. 

Επέβαλαν τροφεία 40 ευρώ τον μήνα και στις οικογένειες των οποίων τα ετήσια εισοδήματα είναι κάτω από 6.000 ευρώ! (μιλάμε για έσοδα έως 500 ευρώ τον μήνα), όταν μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν καθόλου.

Επέβαλαν  τροφεία  30  ευρώ  για  το  πρώτο  παιδί  και 15 ευρώ τον μήνα για τα υπόλοιπα στους τρίτεκνους, καθώς και 20 ευρώ για το πρώτο παιδί και 10 ευρώ για τα υπόλοιπα στους πολύτεκνους, οι οποίοι επίσης μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν καθόλου.

Το επιχείρημα…καταλυτικό: «οι γονείς έχουν χρήματα, είναι πλούσιοι και φέρνουν ψεύτικες δηλώσεις. Άρα θα πληρώσουν!!!»

 Δεν μας απαντούν:

-Ποιοι είναι αυτοί οι γονείς και πόσοι;

-Πως γνωρίζετε ότι δηλώνουν ψεύτικα φορολογικά στοιχεία;

Κι αν είναι κάποιοι που όντως είναι παράνομοι (υπάρχει και εισαγγελέας)  οι υπόλοιποι που βιώνουν τα προβλήματα της φτώχιας και της ανεργίας γιατί θα πρέπει να πληρώσουν;

Θεωρούμε το λιγότερο απαράδεκτη την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ των παιδικών σταθμών. Μας δημιουργεί θλίψη και έκπληξη η συναίνεση της εκπροσώπου των δημοτών και προέδρου γυναικείας οργάνωσης…

Ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Καρδίτσας καταθέτει την πλήρη αντίθεση στην προτεινόμενη αύξηση των τροφείων και δηλώνουμε ότι με κάθε μέσον θα αντιπαλέψουμε αυτή την απόφαση.

Καλούμε τους δημοτικούς συμβούλους όταν το θέμα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο να το καταψηφίσουν. Καλούμε τους συλλόγους γονέων των νηπίων, τους συλλόγους πολυτέκνων και τριτέκνων, να αντιδράσουν και να μην επιτρέψουν να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση.

Καλούμε κάθε φορέα εργαζομένων να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας για να αποτραπεί η αύξηση των τροφείων και να παλέψουμε διεκδικώντας: 

1. Κατάργηση της οποιασδήποτε ιδιωτικής δραστηριότητας στο τομέα της Υγείας και Πρόνοιας.

2. Οι  παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί να είναι ΚΡΑΤΙΚΟΙ, ΔΩΡΕΑΝ, ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ και ΕΠΑΡΚΕΙΣ για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των εργαζόμενων της χώρας.

2. 3.Ο ενιαίος φορέας προσχολικής αγωγής να ανήκει στην ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και Υγείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα για όλα τα παιδιά της χώρας. ΟΧΙ στην προσχολική αγωγή δύο και τριών ταχυτήτων όπως ακριβώς μεθοδεύεται και για τα σχολεία.

3. 4.Να  καταργηθούν τα τροφεία και η δαπάνη για  τη μεταφορά των παιδιών. Να μη διώχνονται τα παιδιά των γονιών που δεν έχουν να πληρώσουν.

4. 5.Ωράριο λειτουργίας που να εξυπηρετεί την εργαζόμενη γυναίκα. Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ώστε τα ωράρια λειτουργίας των σταθμών να εξυπηρετούν την εργαζόμενη με    όποια μορφή απασχόλησης κι αν εργάζεται.

5. 6.Θέση στον βρεφονηπιακό και παιδικό σταθμό πρέπει να έχουν και τα παιδιά της άνεργης, της μετανάστριας και της γυναίκας που μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της (μονογονεϊκές οικογένειες).

6. 7.Μόνιμο και επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό για κάθε παιδικό σταθμό. Το προσωπικό των πολλών ταχυτήτων (4ωρο, Ο.Α.Ε.Δ., δίμηνη, 2χρονη σύμβαση) βλάπτει την ομαλή ψυχοκοινωνική  ισορροπία του  παιδιού  και την κοινωνικοποίηση του.

7. 8.Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί να στεγάζονται σε κτίρια με πρότυπες προδιαγραφές   και ανάλογη υποδομή.

8. Τις προτάσεις αυτές ο Σύλλογος Γυναικών ν. Καρδίτσας  τις θέτει υπ’ όψιν όλων των αρμόδιων φορέων ζητώντας να πάρουν θέση και να τις διεκδικήσουν μαζί με όλο το μαζικό κίνημα.

9.

2.ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ:

Α) Στον  τομέα  της  πρόνοιας  με  την ευρύτερη  έννοια, ανήκουν  και  οι  παροχές  στα  Άτομα  Με  Ειδικές  Ανάγκες (ΑΜΕΑ),  η  Τρίτη  Ηλικία,  με  τα  ΚΑΠΗ  και  τα  περίφημα  προγράμματα  «Βοήθεια  στο  σπίτι», τα  προγράμματα  πρόληψης  και  απεξάρτησης  από  τα  ναρκωτικά,  του  ΟΚΑΝΑ,  αλλά  και  η  φύλαξη  παιδιών  μέσα  από  τα  Κέντρα  δημιουργικής  απασχόλησης (ΚΔΑΠ).

 Όλ’  αυτά  τα  εξόχως  σημαντικά  προβλήματα  και  ζητήματα,  «στριμώχτηκαν»  σε  προγράμματα  επιχορηγούμενα  από την ΕΕ με ημερομηνία λήξης, δίνοντας την ευθύνη  τους στην  Τοπική  Αυτοδιοίκηση  χωρίς  τους  ανάλογους  πόρους.

Τον Αύγουστο του 2008 λήγει η χρηματοδότηση τους. Τι θα γίνει τότε;

Τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι, μεγάλος αριθμός των οποίων είναι γυναίκες; Κι άλλες Καρδιτσιώτισσες στην ανεργία; Στην ανασφάλεια;

Τι θα γίνει με τα άτομα που δέχονταν τις υπηρεσίες (ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, παιδιά κ.λ.π.). Θα καλεστούν οι γυναίκες μέσα στην οικογένεια να ανταποκριθούν και σ’ αυτές τις υποχρεώσεις; 

Β) Στα πλαίσια αυτών των προγραμμάτων ιδρύθηκε και ο μοναδικός ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ που λειτουργεί με την ευθύνη του «Κέντρου Γυναικών». Με την λήξη της χρηματοδότησης αυτού του προγράμματος (31/8/08) και εν όψει του Δ΄ Κ.Π.Σ. και της περίφημης «ανταγωνιστικότητας» που προωθείται, αλλάζει ριζικά το σύστημα χρηματοδότησης και λειτουργίας του.

Συγκεκριμένα:

-Προβλέπεται η απ΄ ευθείας χρηματοδότηση αυτών των δημοτικών προνοιακών δομών

-Μπαίνουν στο χώρο δυναμικά οι αντίστοιχοι ιδιωτικοί φορείς (ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί), που δικαιούνται από τα αντίστοιχα ποσά επιχορηγήσεις. Τώρα θα χρηματοδοτείται ο χρήστης του προγράμματος (γονείς) με κουπόνια και όχι ο μέχρι τώρα φορέας υλοποίησης των προγραμμάτων (Δήμοι-Δημοτικές επιχειρήσεις). Ο δικαιούχος χρήστης θα επιλέγει το δημοτικό ή τον ιδιωτικό φορέα για να του παρέχει υπηρεσία!!!

Τα μέτρα αυτά δημιουργούν μια σειρά σοβαρά ζητήματα:

Τι θα γίνει όταν τα χρήματα του «κουπονιού» δεν φτάνουν να καλύψουν τα έξοδα του Βρεφονηπιακού σταθμού;

1. Θα μπουν τροφεία κι εδώ όπως στους παιδικούς σταθμούς, δηλαδή θα μετακυλιστεί το κόστος άλλη μια φορά στην λαϊκή οικογένεια;

2. Θα υποβαθμιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας;

3.Θα κλείσουν τέτοιες δημοτικές δομές;

4.Θα αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων γυναικών στον Βρεφονηπιακό σταθμό;

Με όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι δεν είναι  τίποτα τυχαία.

Σκοπός αυτών των μέτρων  είναι: -Να αποποιηθεί της ευθύνης του το κράτος για παροχή ενιαίας δημόσιας   Δωρεάν πρόνοιας. Τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί σε πολλές οικογένειες και μάλιστα νέα ζευγάρια -που αν και Ιούνιος- δεν μπορούν να ξεκαθαρίσουν πότε και κάτω από ποιες συνθήκες θα τακτοποιήσουν τα μωρά τους. Ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Καρδίτσας εκφράζει την ανησυχία του για όλη αυτή την κατάσταση και ζητά από τους υπεύθυνους να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να λυθεί η εκκρεμότητα όλων αυτών των οικογενειών. Καλεί τις οικογένειες, τους γονείς  να παλέψουν για: Συνέχιση λειτουργίας όλων των δομών άρα και του Βρεφονηπιακού σταθμού με πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Κάθε άλλη λύση οδηγεί στην ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης και στην πρόσθετη τοπική φορολογία μέσω του Δήμου για την παροχή υπηρεσιών πρόνοιας. Καλεί τις εργαζόμενες του Βρεφονηπιακού σταθμού μαζί με τους γονείς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, να παλέψουν για να έχουν  μόνιμη σταθερή σχέση εργασίας, με αξιοπρεπή μισθό. Ο Σύλλογος Γυναικών έγκαιρα επισκέφθηκε τον δήμαρχο Καρδίτσας και ζήτησε την συνέχιση της λειτουργίας του Βρεφονηπιακού σταθμού, χωρίς επιπρόσθετα βάρη στους δημότες. Αυτή η κατάσταση τομέων κοινωνικής πολιτικής και στο νομό μας που περιγράφηκε, έχει σαν αποτέλεσμα, σε συνάρτηση με όλα τα άλλα προβλήματα στον εργασιακό χώρο,  και την ανεργία, οι  γυναίκες της Καρδίτσας, όπως και όλης της χώρας, να οδηγούνται ολοταχώς στην σκιερή γωνιά της κοινωνίας, πίσω στην συντήρηση, σε σκοταδιστικές αντιλήψεις.  Θα πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι αν αυτός είναι μονόδρομος για τις γυναίκες. Μονόδρομος που  οδηγεί στην φτώχεια, την ανεργία, τη λίγη δουλειά, την καθόλου σύνταξη, την αποκλειστική  ευθύνη για την μητρότητα, την πρόνοια, τον εθελοντισμό, την πορνεία. ΟΧΙ δεν είναι αυτός ο δικός μας μονόδρομος. Ο γυναικείος  μονόδρομος  είναι  η  αντίσταση και η οργανωμένη πάλη. Αυτός είναι ο δρόμος μας! Οι ρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα ολοκληρωθούν σύντομα ώστε οι γονείς; Ο Δήμος Καρδίτσας τι έχει κάνει γι’ αυτό;

Προηγούμενο άρθρο Θετικά αποτελέσματα για τη Θεσσαλία από το πρόγραμμα «Πίνδος»
Επόμενο άρθρο 3ήμερες εκδηλώσεις του Συλλόγου Αργιθεατών Μουζακίου