Ειδήσεις

200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 – Φίλιππος Μανδηλαράς, η πρώτη μου ιστορία


Οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, παρουσιάζει μια σειρά βιβλίων που αναφέρονται σ’ εκείνη τη χρονική περίοδο,  τα οποία υπάρχουν στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά και εφήβους.

Η σημερινή τρίτη και τελευταία μας παρουσίαση,  είναι αφιερωμένη σ’ έναν συγγραφέα που τα τελευταία. χρόνια, γράφει κυρίως για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, τον πολυγραφότατο Φίλιππο Μανδηλαρά.

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Παρίσι (D.E.A. en Lettres Modernes) και στη συνέχεια άλλαξε κλάδο και στράφηκε στις κοινωνικές σπουδές (Εθνολογία, Εθνογραφία και Κοινωνική Ανθρωπολογία) μελετώντας τα ξωτικά του Ελλαδικού και Μεσογειακού χώρου στην  E.H.E.S.S. της Τουλούζης. Την ίδια εποχή γνώρισε και τα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής.

Ασχολήθηκε με τη δημιουργία και την εφαρμογή μιας μεθόδου Δημιουργικής Γραφής για παιδιά αλλά και για ενήλικες (σεμινάρια και ανακοινώσεις σε συνέδρια). Όσο για το εθνογραφικό και ανθρωπολογικό κομμάτι των σπουδών του, το αξιοποιεί κυρίως με την έκδοση βιβλίων (τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες) που αναφέρονται στα ξωτικά του ελλαδικού χώρου, αλλά και αρθρογραφώντας σε περιοδικά κυρίως του οικολογικού χώρου.

Από το 1998 ασχολείται συστηματικά με την παιδική λογοτεχνία ως μεταφραστής, επιμελητής, αναγνώστης και συγγραφέας, ενώ επισκέπτεται σχολεία όπου στήνει αυτοσχέδιες παραστάσεις με τη συμμετοχή των μαθητών που δραματοποιούν ελεύθερα τις ιστορίες που έχει εκδώσει.

Το έργο του χαρακτηρίζεται από μια διάθεση κατάλυσης των αφηγηματικών δομών κι ένα έντονο φαντασιακό στοιχείο το οποίο, πολύ συχνά, οδηγεί στην ανατροπή των δεδομένων της πραγματικότητας όπως όλοι τη ζούμε.

Μερικά από τα βιβλία του είναι: Ρίγκι το μυρμήγκι, Φυτράκης, 1998 (σε συνεργασία με την Α. Πασσιά)

Δημιουργική Γραφή για παιδιά –Το ξωτικό και η αναζήτηση της χαμένης λέξης, Πατάκης, 1998 (σε συνεργασία με την Α. Πασσιά και τη Μ.Χ. Βίδου) –εκπαιδευτικό CD-ROM για παιδιά από 9 ετών. Τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο στον 1ο διαγωνισμό για το ελληνικό βραβείο  MOEBIUS 1999 και με τιμητικό έπαινο στην κατηγορία των εκπαιδευτικών CD-ROM στο διεθνή διαγωνισμό MOEBIUS 2000. Ο Μεγάλος Ίσκιος και οι Τσιγγάνοι, Πατάκης, 1999. Το   μυστικό   ημερολόγιο   της   θάλασσας,  Φυτράκης,   2000   (σε συνεργασία με την Α. Πασσιά). Ποιος   κοροϊδεύει   τους   καλικάντζαρους;  Πατάκης.  Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής για παιδιά, Πατάκης, 2001 (σε συνεργασία   με   την   Α.   Πασσιά)   –εκπαιδευτική   μέθοδος   για   παιδιά   και

ενήλικες. Ο Ολυμπιονίκης που έβλεπε τα ψάρια να περνούν, Πατάκης, 2002..  Πέτρος και Λυδία, σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος,  Νίκη   ή  αυτό   που   φαίνεται   κι   αυτό  που   είναι,   Πατάκης, 2005,  Όλη η γη μια μπάλα,  Πατάκης, 2009, Ο παππούς μας άφησε, Πατάκης, 2009 κ.α.

Την Καρδίτσα επισκέφτηκε το καλοκαίρι του 2006, μαζί με τη συγγραφέα Μαρία Παπαγιάννη  και παρουσίασαν το βιβλίο του «Πιάστε τους!» που τιμήθηκε με έπαινο από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου, στα πλαίσια των Καλοκαιρινών δραστηριοτήτων που οργάνωναν στο πάρκο του Παυσιλύπου οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας κάθε καλοκαίρι!!!

Διαλέξαμε τρία χαρακτηριστικά βιβλία της σειράς «Η πρώτη μου ιστορία», που περιλαμβάνει θέματα από την Ελληνική Ιστορία και τη Μυθολογία και απευθύνεται σε παιδιά πρωσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Η σειρά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος».

 

«Γεώργιος Καραϊσκάκης» – Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια.

            Απ’ των Αγράφων κίνησε τις πιο ψηλές κορφές,

σιγά σιγά κατέκτησε λαγκάδια και πλαγιές.

Τους Τούρκους τους κυνήγησε με θράσος και με θάρρος,

στους τρόπους μόνο έλεγαν πως μοιάζει με κουρσάρος.

Ο «δικός μας» Γεώργιος Καραϊσκάκης και η ζωή του από τη γέννησή του ως και τον ηρωικό θάνατό του. Στο τέλος του βιβλίου γίνεται αναφορά στην έκβαση της μάχης που δεν πρόλαβε να δώσει ο Καραϊσκάκης, στους κλέφτες και στον δάσκαλο του τον ξακουστό Κατσαντώνη.

 

«Κωνσταντίνος Κανάρης» – Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια.

Με τη φωτιά πολέμησε στη θάλασσα, στην καταιγίδα,

μπουρλότο έβαλε στου εχθρού τη ναυαρχίδα.
Το θάρρος του, την τόλμη του θαύμαζαν κι εκτιμούσαν,

ως τα βαθιά γεράματα τον σέβονταν και τον τιμούσαν.

Η ζωή του Αρχιναυάρχου της επανάστασης Κωνσταντίνου Κανάρη που από τα Ψαρά έφτασε η δόξα του στα πέρατα της γης και βοήθησε από τη θάλασσα τους αγωνιστές της ξηράς. Στο τέλος του βιβλίου, γίνεται αναφορά για το νησί των Ψαρών πριν το 1821, για την Φιλική Εταιρία και για δύο θλιβερά γενονότα, τη σφαγή της Χίου και την καταστροφή των Ψαρών.

 

«Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Μεσολογγίου» – Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια.

Οι ήρωές μας γεννήθηκαν στο Μεσολόγγι
την εποχή που ανθίζανε ολόγυρα οι λόγγοι.
Στην λιμνοθάλασσα βαρκούλες αρμενίζαν,
τα νέα του ξεσηκωμού παντού σκορπίζαν.

Ένα βιβλίο που με απλά ποιηματάκια παρουσιάζει την ιστορία της μεγαλειώδους εξόδου του Μεσολογγίου μετά την πολιορκία του Ιμπραήμ Πασά. Στο τέλος του βιβλίου περιέχονται επίσης πληροφορίες Για τη σημασία της εξόδου και τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού.

Άλλα βιβλία της ίδιας σειράς σχετικά με το 1821 είναι:

  • Δύο γυναίκες στην Επανάσταση: Μαντώ Μαυρογένους – Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα
  • Η ελληνική επανάσταση του 1821
  • Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Όλα τα βιβλία της σειράς είναι γραμμένα με χαριτωμένα και απλά στιχάκια, από τον Φίλιππο Μανδηλαρά, για να εντυπώνονται εύκολα στη μνήμη των παιδιών, ενώ χαρακτηριστική, χιουμοριστική και πολύχρωμη είναι η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια, ώστε να γίνεται πιο ευχάριστη και οικεία στα μικρά παιδιά.

Στο τέλος κάθε βιβλίου, υπάρχουν οδηγίες προς γονείς και εκπαιδευτικούς για την καλύτερη ανάγνωση των βιβλίων.

Επίσης ενημερώνουμε πως αρκετές από τις καλοκαιρινές δράσεις που θα πραγματοποιήσουν οι παιδικές βιβλιοθήκες, θα έχουν άρωμα ήχους και εικόνες της επανάστασης του 1821, αλλά και γενικότερα της ιστορίας που βλέπει κι ακούει τα πάντα, με καθημερινά αφιερώματα, εκπαιδευτικά προγράμματα, χειροτεχνίες, παιχνίδια, θεατρικά δρώμενα κ.α.

Τα περισσότερα από τα βιβλία, υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας και μπορούν μικροί και μεγάλοι να τα δανειστούν, κλείνοντας ένα ραντεβού (λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της Πανδημίας, οι Παιδικές Βιβλιοθήκες παραμένουν κλειστές μέχρι την άρση του lockdown) στο 24410-71346.

 

 

 

 

 

    

 

Προηγούμενο άρθρο Σ. Μπακαλάκου: Πρόσληψη 25 εργατών καθαριότητας - Μετρ του ρουσφετιού και της αναξιοκρατίας ο δήμαρχος Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Διαμαρτυρία για την αυθαίρετη κατεδάφιση νόμιμου κτίσματος Κέντρου Υγείας Μουζακίου