Απαραίτητος ο εξορθολογισμός για το ασφαλιστικό του δημόσιου


  Για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς του Δημοσίου μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στο πλαίσιο της συζήτησης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Στην τοποθέτησή της, η βουλευτής ανέφερε:

«Πριν από μερικές ημέρες ψηφίσαμε ένα νομοσχέδιο καίριας σημασίας για τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στην αναστήλωση ενός ασφαλιστικού συστήματος που καταρρέει.

Όμως για να είναι ολοκληρωμένη και βιώσιμη η λύση που θέλουμε να δώσουμε στον τόσο σημαντικό αυτό τομέα, πρέπει να κάνουμε βαθιές τομές σε όλο το φάσμα του ασφαλιστικού, να εξορθολογίσουμε κριτήρια και διαδικασίες για όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, χωρίς ειδικές προβλέψεις και ομάδες ευνοουμένων, χωρίς εξαιρέσεις και αδικίες.

Βέβαια οι αλλαγές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο ανατρέπουν δεδομένα δεκαετιών, και είναι φυσιολογικό να προκαλούν αντιδράσεις. Είναι όμως αλλαγές απαραίτητες, αλλαγές επιβεβλημένες τόσο από την περιρρέουσα κατάσταση όσο και από τις δεσμευτικές αποφάσεις επισήμων οργάνων, όπως το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και η καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση όσον αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας.

Πρόκειται, εξάλλου, για αλλαγές που ως στόχο έχουν την εναρμόνιση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των δημοσίων υπαλλήλων με το νέο καθεστώς που δημιουργήθηκε από την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αν αναλογιστούμε ότι το συνταξιοδοτικό του Δημοσίου απορροφά πάνω από το 10% των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, γίνεται απόλυτα σαφής η ανάγκη τόσο για την εφαρμογή μίας δημοσιονομικά βιώσιμης ρύθμισης, όσο και για την απελευθέρωση πόρων που θα επιτρέψουν την χρηματοδότηση και λειτουργία ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και ποιοτικού κοινωνικού κράτους. Ενός κράτους που θα είναι σε θέση να εξασφαλίζει δικαιώματα και υπηρεσίες για όλους τους εργαζομένους, που θα αντιμετωπίζει τους δημοσίους υπαλλήλους δίκαια και ισότιμα.

Βασική προτεραιότητά μας αποτελεί η ενότητα του ασφαλιστικού συστήματος, με την επέκταση των όσων ορίζονται από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και στον Δημόσιο τομέα, προκειμένου να χορηγείται από το 2015 η σύνταξη, βασική και αναλογική, στους ασφαλισμένους του Δημοσίου με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους ασφαλισμένους στους άλλους φορείς.

Όπως και στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, έτσι και σε ό,τι αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους, συμπεριλαμβάνονται βελτιωτικές διατάξεις για ό,τι αφορά στην διαδοχική ασφάλιση. Επιπλέον, με την κατάργηση των Επιτροπών Πιστοποίησης Αναπηρίας που λειτουργούν σήμερα σε νομαρχίες και Δημόσιο, με εξαίρεση αυτές των ενστόλων, και την υπαγωγή των ασφαλισμένων του δημοσίου στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, θα εξορθολογίσουμε τον τρόπο διάγνωσης και ελέγχου των αναπηρικών συντάξεων ώστε να τις λαμβάνουν οι πραγματικά δικαιούχοι.

Επίσης, μία σειρά από διατάξεις έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να ισχύουν και για τον Δημόσιο Τομέα όσα είτε εισήχθηκαν με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είτε ισχύουν εδώ και χρόνια για τους ασφαλισμένους στους άλλους φορείς. Ακόμη θεσπίζεται η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών, διάταξη που προέρχεται από ρητή υποχρέωσή μας κατόπιν της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Απόφαση που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, εάν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα από τη στιγμή που, 5 χρόνια πριν, είχε λάβει προειδοποιητική επιστολή, και θα μπορούσε να έχει διαπραγματευτεί τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα γινόταν ομαλότερα η μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Από τη στιγμή, όμως, που οι διατάξεις που ίσχυαν ως τώρα, αντιβαίνουν στις επιταγές της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στην εξομοίωση των ορίων ηλικίας με μικρή μεταβατική περίοδο τριών ετών, όπως ορίζεται και στο μνημόνιο, με αφετηρία της περιόδου προσαρμογής το 2011 και ολοκλήρωσή της το 2013.

Για τις επώδυνες διατάξεις που καλούμαστε να ψηφίσουμε δεν ευθύνεται μόνο το μνημόνιο, δεν ευθύνεται μόνο η ηγεσία του Υπουργείου ή το σύνολο του κυβερνητικού επιτελείου. Ευθύνεται ολόκληρο το πολιτικό σύστημα που δεν πάρθηκαν οι γενναίες αποφάσεις, που έγιναν εγκληματικά λάθη στη διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων και βρέθηκε το ασφαλιστικό σύστημα ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Και βέβαια, ευθύνεται η Νέα Δημοκρατία που διακυβέρνησε τη χώρα τα τελευταία 5 χρόνια.

Εμείς σήμερα τολμάμε να κάνουμε όσα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Τολμάμε να αναλάβουμε την ευθύνη της εξυγίανσης του ασφαλιστικού συστήματος, και βέβαια τολμάμε να αναλάβουμε το κόστος αυτού του εγχειρήματος. Σίγουρα, δεν είναι ευχάριστο για κανέναν από εμάς να συνηγορεί υπέρ τέτοιων μέτρων και ιδιαίτερα και για εμένα που μέχρι πριν από λίγους μήνες είχα την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου -και ακόμα την έχω, απλά είναι σε αναστολή- και επιπλέον, είμαι και μητέρα ανήλικων παιδιών.

Όμως, το αίσθημα ευθύνης πρέπει να υπερέχει όλων, να μη «στρουθοκαμηλίζουμε», να αφήσουμε τους λαϊκισμούς και να σταθούμε όλοι στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων. Δυστυχώς τα περιθώρια έχουν στενέψει και δεν υπάρχει πια χρόνος για ήπια μέτρα και αναβολές. Γι’ αυτό και οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια.»

Προηγούμενο άρθρο Αλλαγές στο ασφαλιστικό του Δημοσίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Επόμενο άρθρο Ζητά την επαγγελματική κατοχύρωση όλων των αποφοίτων ΤΕΙ