Ο βουλευτής κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, τ. Υφυπουργός Παιδείας, στην ομιλία του στη Βουλή στις 7/7/2010 κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Νέο ασφαλιστικό σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις» τόνισε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ανατρέπει την έννοια του κοινωνικού κράτους. Ειδικότερα, επεσήμανε τα εξής:
«Το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα δημιουργεί μια μεγάλη και βίαιη κοινωνική ανατροπή. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανατρέπει συθέμελα την έννοια του κοινωνικού κράτους. Έχει πρωτίστως εισπρακτικό χαρακτήρα και παραβιάζει τη βασική ασφαλιστική αρχή της ισορροπίας μεταξύ εισφορών και παροχών.
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου οι συντάξεις παγώνουν, αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, θεσμοθετείται ΛΑΦΚΑ από 3% έως 10% ενώ περικόπτεται η 13η και η 14η σύνταξη, χωρίς να λαμβάνεται ειδική μέριμνα για κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες (π.χ. πολύτεκνοι). Επίσης, για πρώτη φορά μιλάμε για περικοπή επικουρικών συντάξεων που θα φθάσουν μέχρι και τον μηδενισμό τους. Ακόμη, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, στην ουσία πρόκειται για ένα μηχανισμό μείωσής τους καθώς η μείωση των συντάξεων θα είναι της τάξεως του 40% έως 60% για όλους. Η βασική σύνταξη πλέον είναι μόνο 360 ευρώ, δηλαδή 12 ευρώ την ημέρα!
Με τις ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποδομείται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος. Η εγγύηση του κράτους υπάρχει πλέον μόνο στη βασική σύνταξη και όχι στο επιπλέον ποσό, δηλαδή στην αναλογική σύνταξη, για την οποία όμως ο ασφαλισμένος θα έχει κανονικά πληρώσει τις εισφορές του. Επίσης, κρίσιμο είναι ότι το ασφαλιστικό σύστημα, όπως διαμορφώνεται, δεν παρέχει κίνητρα για να ενταχθεί κανείς σ’ αυτό και είναι επομένως σχεδόν σίγουρο ότι θα παρουσιαστούν φαινόμενα εισφοροδιαφυγής και μετακίνησης των εργαζομένων στην ιδιωτική ασφάλιση καθώς και σημαντική αύξηση της αδήλωτης εργασίας.
Το νομοσχέδιο αυτό στην ουσία καταλύει το κοινωνικό κράτος, αποδομώντας το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Για την πραγμάτωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα έχουν ως στόχο την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, διατηρώντας όμως παράλληλα τον κοινωνικό χαρακτήρα του. Καταρχάς, πρέπει να θεσμοθετηθεί η εγγύηση του κράτους για όλο το ποσό της σύνταξης και να απαλειφθεί η διάκριση της σύνταξης σε βασική και αναλογική. Ταυτόχρονα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, που αποτελούν την βάση του ασφαλιστικού συστήματος ενώ θα πρέπει να χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή. Απαραίτητη είναι η περιστολή των υπέρογκων δαπανών υγείας με την αξιοποίηση της νομοθεσίας και των θεσμών που ήδη υπάρχουν, όπως είναι η ηλεκτρονική διασταύρωση συνταγών και το ΑΜΚΑ. Μέτρα όπως η περικοπή της 13ης και της 14ης σύνταξης καθώς και η επιβολή κρατήσεων τύπου ΛΑΦΚΑ πρέπει σαφώς να ανακληθούν ενώ σημαντική είναι η αποδοτική αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών Ταμείων.
Για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος απαιτείται κοινωνική ευαισθησία και πολιτικός ορθολογισμός. Η βίαιη ανατροπή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καταργεί ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και στην ουσία καταλύει τον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Για τους λόγους αυτούς, σε καμία περίπτωση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αποτελεί τη λύση που έχει ανάγκη ο τόπος μας και ως τούτου επί της αρχής το καταψηφίζουμε.»