Για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στο πλαίσιο της συζήτησης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
«Καλούμαστε να συζητήσουμε το σημαντικότερο ίσως νομοσχέδιο που έχει περάσει, όχι μόνο τη χρονιά που διανύουμε αλλά και διαχρονικά, από τη Βουλή των Ελλήνων» είπε η Βουλευτής. «Είναι ένα νομοσχέδιο καίριας σημασίας όχι μόνο για το σύνολο του ελληνικού λαού που αγωνιά για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά θέματα, αλλά και γενικότερα για την πορεία της χώρας μας, τόσο εν μέσω κρίσης όσο και μακροπρόθεσμα.
Είναι ένα νομοσχέδιο που προέκυψε όχι μόνο από την ανάγκη για εξυγίανση και εξορθολογισμό ενός ασφαλιστικού συστήματος που καταρρέει, αλλά και από τη συμφωνία που κυρώσαμε πριν από δύο μήνες για να σώσουμε τη χώρα και να τη βγάλουμε από την κρίση. Είναι ένα νομοσχέδιο που εισάγει τομές, οι οποίες έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και τριάντα χρόνια. Καμία κυβέρνηση, όμως, δεν αναλάμβανε το πολιτικό κόστος να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις.
Η δική μας κυβέρνηση τολμά, αναλαμβάνει αυτό το τεράστιο εγχείρημα και κάνει βαθιές τομές για να διαμορφώσει ένα υγιές, βιώσιμο, ορθολογικό, διανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα. Τολμά να πάρει επίπονα μέτρα, αλλά δυστυχώς επιβεβλημένα, γιατί μπροστά στην κατάρρευση του συστήματος και στον κίνδυνο να έχουμε στάση πληρωμών των συντάξεων από τα ταμεία που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, μόνη μας επιλογή είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το σώσουμε.
Ο πλήρης διαχωρισμός των υποχρεώσεων του κράτους από αυτές των ασφαλιστικών φορέων και η εφαρμογή ενός συστήματος όπου οι συντάξεις δεν αποτελούν πια θέμα κυβερνητικής πολιτικής, αλλά υπολογίζονται αναλογικά, αποτελεί μία από τις μεγάλες τομές του νομοσχεδίου. Είναι τομές που δυστυχώς κινδυνεύουν να επισκιαστούν από τις έντονες αντιδράσεις, εν μέρει δικαιολογημένες, αλλά οι περισσότερες όμως προέρχονται από τη γενικότερη κινδυνολογία και παραπληροφόρηση.
Με την ειδική εισφορά συνταξιούχων -που μας κατηγορούν- δεν πρόκειται παρά για επαναφορά του ΛΑΦΚΑ. Δεν πειράζουμε καμία σύνταξη κάτω των 1.400 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μέτρο της ειδικής εισφοράς δεν αφορά το 90% των συνταξιούχων και αποτελεί παρέμβαση με στόχο την αναδιανομή και τον επιμερισμό του βάρους.
Κατηγορούμαστε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου διευκολύνουμε τις απολύσεις και βυθίζουμε τους νέους σε εργασιακό μεσαίωνα. Αυτό είναι άλλο ένα δείγμα παραπληροφόρησης. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει προβλέψεις για τις ευαίσθητες ομάδες εργαζομένων, όπως οι απολυμένοι άνω των 55 ετών και οι νεοεισερχόμενοι στην εργασία έως 25 ετών.
Για μεν τους απολυμένους, προβλέπεται η δυνατότητα αυτασφάλισης έως τη συνταξιοδότησή τους με υποχρεωτική συμμετοχή των εργοδοτών και κάλυψη του υπολοίπου ποσού από τον ΟΑΕΔ. Για δε νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ναι μεν προβλέπεται μείωση του βασικού μισθού, βάσει της ρητής επιταγής του Μνημονίου, όμως, η μείωση αυτή δεν φτάνει στις τσέπες τους, καθώς η διαφορά αυτή θα καλύπτεται από τον ΟΑΕΔ.
Το νομοσχέδιο, επίσης, επιλύει δύο βασικά ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος. Το πρώτο αφορά στις αναπηρικές συντάξεις, το ποσοστό των οποίων στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αυξημένο και ήταν και αυτές ένας από τους λόγους που «τίναξαν» το σύστημα στον αέρα. Με την αλλαγή του τρόπου διάγνωσης και ελέγχου των αναπηρικών συντάξεων, θα εξασφαλίσουμε ότι αυτές θα τις λαμβάνουν μόνο οι πραγματικά δικαιούχοι. Παράλληλα, με το ενιαίο και πάγιο σύστημα κατάρτισης καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, θεσπίζουμε ένα σύστημα που εκσυγχρονίζει το θεσμό και βάζει τέλος στις αυθαιρεσίες που έχουν συσσωρευθεί όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς βέβαια να αποκλείει κανένα πραγματικά βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα από τον κατάλογο.
Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ στις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο στον ασφαλιστικό τομέα, στον οποίο ασφαλίζεται μεγάλη μερίδα της περιφέρειάς μου. Και βεβαίως, μιλάω για τον ΟΓΑ, που λόγω της ιδιομορφίας του, αποτελεί αυτοτελή περίπτωση και οι χιλιάδες αγρότες που ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων, είναι αυτοί που άμεσα πλήττονται από την κρίση. Το νομοσχέδιο τηρεί την προεκλογική μας δέσμευση, διαμορφώνοντας το ποσό της βασικής προνοιακής σύνταξης στα 360 ευρώ για το 2009, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προβλεπόμενες πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΟΓΑ, δηλαδή με αύξηση κατά 30 ευρώ.
Οι αλλαγές που θεσπίζονται με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι πολλές και για κάποιες από αυτές έχει ασκηθεί δριμεία κριτική από τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης. Όμως, για τα πιο φλέγοντα ζητήματα που συζητούνται, η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη και δεν πρέπει οι συνάδελφοι να τρομοκρατούν τους πολίτες. Δεν αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας. Οι αυξήσεις στους μέσους όρους, που μας επιβλήθηκαν από το Μνημόνιο, αφορούν στην πλειονότητά τους αποφάσεις που προκύπτουν και από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, όπως η αύξηση του ορίου ηλικίας για τις γυναίκες, όπου η πλημμελής διαπραγμάτευση από την προηγούμενη Κυβέρνηση άφησε ελάχιστα περιθώρια. Δεν μειώνονται ουσιαστικά οι συντάξεις. Η μόνη μεσοσταθμική μείωση που προβλέπει, αφορά σε υψηλές συντάξεις άνω των 1.800 ευρώ και είναι μείωση που προκύπτει από τη δίκαιη και αναλογική σχέση μεταξύ της σύνταξης, του χρόνου εργασίας και των καταβληθέντων εισφορών.
Ας αναγνωρίσουμε όλοι μας την τεράστια προσπάθεια που έχει καταβληθεί από την Κυβέρνηση για την ενσωμάτωση όλων όσων προβλέπονται από το Μνημόνιο, με τρόπο όσο το δυνατόν πιο δίκαιο και ανώδυνο. Και κυρίως, ας αναγνωρίσουμε τα θετικά σημεία του νομοσχεδίου που επιφέρουν αυτά που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια, μέτρα που θα εξυγιάνουν και θα εξορθολογήσουν το ασφαλιστικό μας σύστημα, ένα σύστημα που επιτρέπει στα παιδιά μας να πάρουν σύνταξη και να μην προστρέξουν στην ιδιωτική ασφάλιση. Γι’ αυτό πρέπει να τολμήσουμε όλοι και να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο.