ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ


  Το «πράσινο φως» της κυβέρνησης έλαβε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή. Θα εισαχθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τρίτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και θα εισαχθεί την μεθεπόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στην Ολομέλεια.
Εξαίρεση αποτελεί το ασφαλιστικό στον Δημόσιο τομέα, το οποίο θα κατατεθεί αφού πρώτα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ωστόσο, ήδη η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τη διάσκεψή την Παρασκευή έκρινε ότι ορισμένες διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα, ενώ ομόφωνα κρίθηκε συνταγματική η επιβολή ΛΑΦΚΑ στις μεγάλες συντάξεις μέχρι το 2015.

«Είναι το πιο κρίσιμο νομοσχέδιο της κυβέρνησης στο πλαίσιο των μέτρων που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την εξασφάλιση του δανείου ύψους 110 δισ. ευρώ» δήλωσε στους δημοσιογράφους υπουργός της κυβέρνησης, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Θα πρόκειται για ένα τελείως καινούργιο σύστημα. Ήταν δύσκολο, αλλά τώρα πιστεύω πως μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα στην Ελλάδα» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ασφαλιστικό πρέπει να είναι βιώσιμο και δίκαιο, εστιάζοντας στην αναγκαιότητα να υπάρξουν αλλαγές προκειμένου αυτό να διασφαλιστεί.
«Ακόμα και αν δεν υπήρχε το Μνημόνιο οι τομές θα έπρεπε να γίνουν, ορισμένες από αυτές με πιο γρήγορο ρυθμό σήμερα, έστω και αν ορισμένες αποφάσεις είναι πιο επώδυνες για κάποια κοινωνικά στρώματα» υπογράμμισε ο Γ.Παπανδρέου.
Επιπλέον, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, το Ασφαλιστικό πρέπει να εμπεδώνει το αίσθημα δικαιοσύνης.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την αναπλήρωση και τη βελτίωση της θέσης του συνταξιούχου, καθώς θα βελτιώνεται η κατάσταση της οικονομίας.
Επισήμανε την απουσία ενός αρθρωμένου και οργανωμένου προνοιακού συστήματος και ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσει η ουσιαστική οργάνωση ενός τέτοιου συστήματος.
«Το σύστημα αυτό θα περιλαμβάνει όλους όσοι έχουν ανάγκη προνοιακής στήριξης, από τον συνταξιούχο, τον ανάπηρο, μέχρι τον άνεργο, με τρόπο που να βοηθούνται να είναι ενεργοί πολίτες. Θα υπάρχει μια ουσιαστική και συστηματική βοήθεια.»
Οι προτάσεις της κυβέρνησης για το θέμα αυτό, είπε ο πρωθυπουργός, θα παρουσιαστούν πιθανότατα στις αρχές του φθινοπώρου.
Το Ασφαλιστικό θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, αργότερα το απόγευμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει των αλλαγών που ενέκρινε το Υπουργικό σε ότι αφορά το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τον ιδιωτικό τομέα:

  • Καθιερώνεται το 65ο έτος ως κανονική ηλικία συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό τομέα (σταδιακά έως το 2015).
  • Το 60ό έτος ως ελάχιστη ηλικία για την καταβολή σύνταξης με 40 χρόνια ασφάλισης.
  • Προβλέπεται αύξηση, για τους ασφαλισμένους από 1/1/83 και μετά της 35ετίας (από τα 58 στα 60) και της 37ετίας (χωρίς όριο σήμερα) στα 40έτη μέχρι το 2015.

Παράλληλα, προβλέπονται ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων και συγκρότηση τριών μεγάλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, σε βάθος δεκαετίας.
Καθιερώνεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με τον υπολογισμό τους, υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου 2011 και για το τμήμα εργασίας από το 2011 και μετά, με τους νέους χαμηλούς συντελεστές που, σε βάθος 40ετίας, θα δίνουν χαμηλότερες συντάξεις (ποσοστό αναπλήρωσης περί το 64% μαζί με τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, έναντι 70% και 80% που είναι σήμερα στα 35χρόνια ασφάλισης).

Ειδικότερα προβλέπεται ότι από 1.1.2015 και εφεξής καθιερώνεται βασική σύνταξη το ύψος της οποίας για το έτος 2010 καθορίζεται στο πόσο των 360 ευρώ τον μήνα.

Παράταση στις ανακοινώσεις για τα εργασιακά

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα εργασιακά, τονίζοντας ότι υπάρχει μια ελπίδα οι κοινωνικοί φορείς να βρουν σημεία επαφής κατά τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως και συμφωνίες οι οποίες θα καλύπτουν τόσο τα εργασιακά όσο και τα μισθολογικά, ώστε να υπάρξει μια συλλογική σύμβαση για τα επόμενα έτη.
«Η κυβέρνηση εφόσον υπάρξουν παρόμοιες συμφωνίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται στο πλαίσιο του Μνημονίου, θα τις υιοθετήσει και θα τις περιλάβει στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει.»
Για αυτό και δίνει ένα περιθώριο χρόνου προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί πολύ νωρίτερα από το Σεπτέμβριο.

Προηγούμενο άρθρο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ 2010 – Αυλαία από το Δημοτικό Στάδιο
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ