Διευρυμένος δήμος Καρδίτσας


 

δημοτικές εκλογές και ανάδειξη υποψηφίου δημάρχου

-Του Φώτη Σπύρου

          Είναι κοινός τόπος ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο κατεξοχήν λαϊκός θεσμός άμεσης δημοκρατίας. Ο πολίτης έχει και πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση στα κέντρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα όργανα του Δήμου και στους εκλεγμένους εκπροσώπους.

          Το αυτοδιοικητικό σύστημα στην Ελλάδα αλλάζει πλέον με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Γίνεται λιγότερο Δημαρχοκεντρικό. Όμως στο πρόσωπο του υποψηφίου όσο και του εκλεγμένου Δημάρχου δεν παύει να αντανακλάται η κρίση και η εκτίμηση των δημοτών.

          Με αυτήν την μικρή εισαγωγή ήθελα να προσεγγίσω κάποια ζητήματα που έχουν σχέση με τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.

          Ένα ζήτημα είναι ποιος πρέπει να επιλέγει τον υποψήφιο Δήμαρχο και ποια η συμμετοχή των πολιτών;

          Η μία άποψη που στην πρακτική κυριαρχεί, είναι, ότι το κάθε κόμμα μπορεί να επιλέξει ή να στηρίξει έναν υποψήφιο Δήμαρχο.

          Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, επικαλούνται και είναι γεγονός, ότι τα κόμματα είναι συνταγματικός θεσμός του Δημοκρατικού Πολιτεύματος και ότι αυτά μπορούν να παρεμβαίνουν μέσα από κομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη του υποψηφίου Δημάρχου.

          Μια άλλη άποψη είναι ότι η επιλογή του υποψηφίου πρέπει να γίνεται από την ίδια την κοινωνία, μέσα από κινήσεις και πρωτοβουλίες των ίδιων των πολιτών. Πρόσφατα μάλιστα υπήρξε και σχετική κινητικότητα από πρωτοβουλία συμπολιτών για τον Δήμο Καρδίτσας. Όμως και στην περίπτωση αυτή ανακύπτουν κάποιοι προβληματισμοί. Ποιοι αναλαμβάνουν αυτές τις πρωτοβουλίες, πόσο ανοιχτές και διαφανείς είναι και κατά πόσο δίνουν την εντύπωση ότι πίσω από αυτές δεν υπάρχουν υποκρυπτόμενες φιλοδοξίες.

          Είναι γεγονός όμως όποια από τις δύο απόψεις ενστερνισθεί κάποιος, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, πλην όμως είναι μια μεθοδολογία που μπορεί να οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα, όταν μάλιστα γίνει συνδυασμός και με αξιόπιστη δημοσκόπηση.

          Δεύτερο ζήτημα και το σπουδαιότερο είναι:

          -Ποιος είναι ο στόχος μιας αυτοδιοικητικής κίνησης; Ποια είναι η ιδεολογική της πλατφόρμα; Ποιες είναι οι αυτοδιοικητικές θέσεις και πώς μπορεί να γίνει εξισορρόπηση αυτών όταν γίνονται συνεργασίες με την παρέμβαση ή χωρίς αυτήν των κομμάτων.

          Στα ερωτήματα αυτά, αλλά και σε άλλα που μπορεί να θέσει ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης, οι πολίτες της Καρδίτσας μπορούν να απαντήσουν με θετική ή αρνητική κρίση, γιατί έχουν ζήσει κατά το παρελθόν συνεργασία μεταξύ ετερόκλητων δύο κομμάτων.

          Προσωπικά πιστεύω ότι δεν αντέχει ο τόπος από μία επανάληψη τέτοιων συνεργασιών με αποκλεισμούς και ισορροπίες σε τεντωμένο σχοινί, με μοναδικό στόχο την τοπική εξουσία και ό,τι άλλο συνεπάγεται από τη διαχείριση αυτής.

          Δηλαδή θεωρώ ότι στη σημερινή συγκυρία, είναι μια ευκαιρία να γίνει υπέρβαση με την συνένωση και συνεννόηση ευρύτερων δυνάμεων της δημιουργίας, από όλους τους χώρους, με προοδευτικές ιδέες και οραματικό σχέδιο για τις επόμενες δεκαετίες, στην κατεύθυνση να πάει ο τόπος μπροστά.

Οι πολίτες περιμένουν περισσότερα και πρέπει και οι ίδιοι με δική τους ευθύνη να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν.

          Σε μια τέτοια διεργασία μέσα στην ίδια την τοπική κοινωνία είναι απαραίτητη η συμμετοχή τους.

Προηγούμενο άρθρο Διανομή ενημερωτικού υλικού από την Ε.ΣΥ.Ν.
Επόμενο άρθρο Η κυβέρνηση, η κοινωνία και οι πολίτες δεν τρομοκρατούνται