Ο Νομάρχης Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος συνοδευόμενος από τους αρμόδιους αντινομάρχες Κώστα Τέλιο και Δέσποινα Μανασή ως και από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες επισκέφθηκε – επιθεώρησε το έργο: «Καθαρισμός στραγγιστικών και αρδευτικών συλλεκτήρων – τάφρων» προϋπολογισμού 618.800 ευρώ με ΦΠΑ, που χρηματοδοτήθηκε από πιστώσεις του Νομαρχιακού προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΚΑΠ).
Η μελέτη και η επίβλεψη του έργου έγινε από τη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων της Ν.Α. Καρδίτσας και ανάδοχος του έργου είναι η εταιρία ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Ε.Ε.
Το κλιμάκιο της Νομαρχίας επισκέφθηκε επί τόπου έργα καθαρισμού στραγγιστικών και αρδευτικών τάφρων της συγκεκριμένης εργολαβίας στα Τοπικά Διαμερίσματα Σταυρού Αγίου Βησσαρίου, Καππαδοκικού, Γεφυρίων και Γραμματικού.
Στη συγκεκριμένη εργολαβία περιλαμβάνονται:
- Εκβαθύνσεις – διαπλατύνσεις κοιτών ποταμών ή ρεμάτων με παράπλευρη απόθεση των προϊόντων εκσκαφής όγκου 130.000 μ3.
- Εκσκαφές τάφρων σε εδάφη γαιώδη με παράπλευρη απόθεση των προϊόντων εκσκαφής όγκου 220.000 μ3.
- Εκσκαφές τάφρων σε εδάφη γαιώδη με φόρτωση και μεταφορά των προϊόντων εκσκαφής όγκου 35.000 μ3.
- Διάστρωση προϊόντων εκσκαφής μήκους 180.000 μέτρων.
- Κατασκευή 11 σωληνωτών διαβάσεων – οχετών διαμέτρου Φ.100 εκατοστών.
- Προστασίας πρανών με λιθορριπή μήκους 100 μέτρων.
- κατασκευή (1) θυροφράγματος για αρδευτικούς σκοπούς.
Οι παραπάνω εργασίες έγιναν σε αγροκτήματα των Δήμων Καρδίτσας, Μητρόπολης, Κάμπου, Σελλάνων, Παλαμά, Σοφάδων και Ταμασίου εξυπηρετούν δε την στράγγιση και την άρδευση συνολικής έκτασης 70.000 στρεμμάτων.
Τα έργα καθαρισμού των στραγγιστικών και αρδευτικών συλλεκτήρων και τάφρων (καναλιών) είναι εγγειοβελτιωτικά έργα άμεσης και πολλαπλής ωφέλειας για τον αγρότη διότι:
Α) Διευκολύνουν την αποστράγγιση των χωραφιών με την ταχύτερη απομάκρυνση των πλεοναζόντων πλημμυρικών νερών στις περιπτώσεις των εντόνων βροχοπτώσεων δηλαδή στην ουσία λειτουργούν σαν αντιπλημμυρικά έργα. Η γρήγορη απομάκρυνση των πλεοναζόντων πλημμυρικών μερών εξυγιαίνει τα εδάφη και επιτυγχάνεται έτσι η έγκαιρη εκτέλεση των όλων των καλλιεργητικών εργασιών (άροση, σπορά, σβαρνίσματα, λίπανση κ.ο.κ).
Β) Διευκολύνουν την άρδευση διότι χρησιμοποιούνται οι ποταμοί, οι συλλεκτήρες και οι αποστραγγιστικοί τάφροι σαν αγωγοί μεταφοράς του νερού για την άρδευση των περιοχών εκτός των οργανωμένων αρδευτικών δικτύων που είναι το αρδευτικό δίκτυο Ταυρωπού και το κλειστό αρδευτικό δίκτυο του Σμοκόβου.
Γ) Αξιοποιούν τους επιφανειακούς υδάτινους πόρους είτε πρόκειται για τα φυσικά τρεχούμενα νερά την άνοιξη, είτε για τα νερά των ταμιευτήρων (Ν. Πλαστήρα και Σμοκόβου) που παροχετεύονται οργανωμένα εκτός των θεσμοθετημένων αγροτικών δικτύων στο πλέγμα των ποταμών και συλλεκτήρων του Νομού μας.
Μετά το τέλος της χθεσινής επίσκεψης ο κ. Νομάρχης δήλωσε:
«Είναι επιλογή και προτεραιότητα της παρούσας Νομαρχιακής Αρχής να διαθέτει κάθε χρόνο το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεών της από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ), ποσοστό άνω του 80%, για την εκτέλεση διαφόρων εγγειοβελτιωτικών έργων, δηλαδή έργα υποδομής και άμεσης ωφέλειας για τον αγρότη της περιοχής μας ήτοι: κατασκευή αρδευτικών αντλιοστασίων, έργα αγροτικής οδοποιίας, έργα συντήρησης στραγγιστικών και αρδευτικών καναλιών, κατασκευή διαφόρων τεχνικών έργων ως και έργων αγροτικού εξηλεκτρισμού και όλα αυτά σε βάρος της εκτέλεσης έργων άλλων κατηγοριών. Με τον τρόπο αυτό στοχεύουμε να διευκολύνουμε τον αγρότη στη δουλειά του, να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, καλύπτοντας από τους σχετικά λίγους ίδιους πόρους μας μέρος της υποχρέωσης της πολιτείας η οποία οφείλει να διαθέτει τις αναγκαίες πιστώσεις, από τους προϋπολογισμούς των αρμοδίων κεντρικών υπηρεσιών (Υπουργείων), για τις αγροτικές υποδομές. Ειδικότερα τα έργα καθαρισμού των στραγγιστικών και αρδευτικών καναλιών, ως και οι συμπληρωματικές σε αυτά παρεμβάσεις είναι έργα ουσίας αναπληρώνοντας κατά ένα ποσοστό τα έργα που εκτελούσαν σε ευρεία κλίμακα οι Υπηρεσίες Εγγείων Βελτιώσεων με το δικό τους μηχανικό εξοπλισμό και με πολλαπλάσιο προϋπολογισμό ετησίως.