Ειδήσεις

Ν. Καρδούλας: Τα επίπεδα και ο χάρτης υγειονομικής ασφαλείας των νομών της χώρας στις 18.12.2020


Τις τελευταίες 7 ημέρες 32 νομοί της χώρας οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 69% του συνολικού πληθυσμού, βρίσκονται στα επίπεδα 1 (πράσινο), 2 (κίτρινο) και 3 (πορτοκαλί) υγειονομικής ασφαλείας, ενώ 27 νομοί που αντιπροσωπεύουν το 64% του συνολικού πληθυσμού της χώρας βρίσκονται στα επίπεδα 1, 2 και 3 εδώ και 14 ημέρες.

Στο χάρτη που ακολουθεί φαίνονται τα επίπεδα υγειονομικής ασφαλείας και προστασίας των νομών της χώρας τις τελευταίες επτά ημέρες, από 12 μέχρι 18 Δεκεμβρίου.

Στην παρούσα μελέτη γίνεται μία ταξινόμηση των νομών της χώρας στα παρακάτω επίπεδα υγειονομικής ασφαλείας και προστασίας, βάσει κριτηρίων που αναλύονται στη συνέχεια:

  • Επίπεδο 1: Ετοιμότητας (Πράσινο)
  • Επίπεδο 2: Επιτήρησης (Κίτρινο)
  • Επίπεδο 3: Αυξημένης Επιτήρησης (Πορτοκαλί)
  • Επίπεδο 4: Αυξημένου Κινδύνου (Κόκκινο)

Βάσει των κριτηρίων του ποσοστού θετικότητας των τεστ και των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους που χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την ταξινόμηση των ευρωπαϊκών χωρών σε επίπεδα υγειονομικής ασφαλείας, υπολογίσθηκαν τόσο για το σύνολο της Ελλάδας, όσο και για κάθε νομό ο αριθμός των κρουσμάτων (κριτήρια) για την ταξινόμηση των νομών της χώρας σε επίπεδα υγειονομικής ασφαλείας και προστασίας.

 

Οι νομοί στο πράσινο, στο κίτρινο και στο πορτοκαλί επίπεδο

Τις τελευταίες 7 ημέρες 24 από τους 51 νομούς (47% των νομών) βρίσκονται στο επίπεδο 1 ετοιμότητας (πράσινο), οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λασιθίου, Λευκάδας, Μεσσηνίας, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Σάμου, Φωκίδας και Χανίων, ενώ 20 από τους παραπάνω νομούς βρίσκονται στο επίπεδο 1 και τις τελευταίες 14 ημέρες.

Στο επίπεδο 2 επιτήρησης βρίσκονται 4 νομοί (8%), η Αττική, η Αχαΐα, η Βοιωτία και η Φθιώτιδα.

Στο πορτοκαλί επίπεδο (3) αυξημένης επιτήρησης βρίσκονται 4 νομοί (8%), η Ευρυτανία, η Καστοριά, τα Τρίκαλα και η Χαλκιδική.

Στα επίπεδα 1, 2 και 3 βρίσκεται το 63% των νομών, το οποίο αντιπροσωπεύει το 69% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

 

Οι νομοί στο κόκκινο επίπεδο

Τις τελευταίες 7 ημέρες 19 από τους 51 νομούς (37%) βρίσκονται στο επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου, οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισας, Λέσβου, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Φλώρινας και Χίου, που αντιπροσωπεύουν το 31% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Οι παραπάνω νομοί ήταν στο κόκκινο και τις τελευταίες 14 ημέρες.

 

Σύγκριση με το προηγούμενο επίπεδο ασφαλείας των 7 ημερών

Σε σχέση με τα προηγούμενα επίπεδα ασφαλείας των 7 ημερών από 5 έως 11 Δεκεμβρίου:

  • Δέκα νομοί παρουσίασαν βελτίωση στο επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κατεβαίνοντας επίπεδο.
  • Η Αργολίδα, η Αρκαδία και τα Ιωάννινα από το επίπεδο 2 κατέβηκαν στο επίπεδο 1.
  • Η Αττική βελτίωσε το επίπεδο από 3 σε 2, ενώ η Ευρυτανία, τα Τρίκαλα και η Χαλκιδική βελτίωσαν το επίπεδό τους από 4 σε 3.
  • Σημαντική βελτίωση κατεβαίνοντας δύο επίπεδα ασφαλείαςπαρουσίασαν η Αιτωλοακαρνανία που βελτιώθηκε από το επίπεδο 3 στο 1 και οι νομοί Βοιωτίας και Φθιώτιδας που βελτιώθηκαν από το επίπεδο 4 στο 2.
  • Συνολικά 24 νομοί από τους 51 νομούς της χώρας (47%) βρίσκονται στα επίπεδα 1 και 2 επί δύο εβδομάδες από τις 5 έως τις 18 Δεκεμβρίου, οι νομοί Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λασιθίου, Λευκάδας, Μεσσηνίας, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Σάμου, Φωκίδας και Χανίων.

 

Προτάσεις

Για τους παραπάνω 24 νομούςπου βρίσκονται στα επίπεδα υγειονομικής ασφαλείας 1 και 2 ήδη εδώ και 14 ημέρες, καθώς και για τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας (14 ημέρες βρίσκεται στα επίπεδα 3 και 1), Αττικής (14 ημέρες βρίσκεται στα επίπεδα 3 και 2) και Καστοριάς (14 ημέρες βρίσκεται στο επίπεδο 3) και υφίστανται ακόμη τις συνέπειες του καθολικού lockdown, ενώ φαίνεται να πληρούν τα επίπεδα υγειονομικής ασφαλείας και προστασίας, η πρότασή μου είναι να αρθεί στους συγκεκριμένους 27 νομούς το καθολικό lockdown και να επανέλθουν στην προ του lockdown περίοδο με τα μέτρα που ίσχυαν τότε για τα επίπεδα υγειονομικής ασφαλείας 1, 2 και 3, χωρίς όμως το άνοιγμα της εστίασης.

Χθες ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ότι μέσα στο Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 109.725 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον Οργανισμό και ανοίγοντας το λιανικό εμπόριοπλην της εστίασης στους παραπάνω 27 νομούς, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 64% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, είναι μία ευκαιρία να αρχίσει να λειτουργεί και η οικονομία, με την αντίστοιχη ασφάλεια στην υγεία.

Η τελική πρότασή μου είναι ότι, όταν κάποιοι νομοί για 14 συνεχόμενες ημέρες βρίσκονται σε επίπεδα υγειονομικής ασφαλείας κάτω από το 4, να γίνεται επαναφορά των συγκεκριμένων νομών στην προ του lockdown περίοδο με τα μέτρα που ίσχυαν τότε για τα επίπεδα 1, 2 και 3, χωρίς όμως το άνοιγμα της εστίασης.

 

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π.,  MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.

 

Προηγούμενο άρθρο Αρνητικά όλα τα rapid test στην Π.Ε Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ευρωπαϊκός κόμβος και το 2021 η Περιφέρεια Θεσσαλίας