Συναδέλφισσες/συνάδελφοι, Πριν ένα μήνα οι εκπαιδευτικοί δώσαμε ηχηρή απάντηση στις αυταρχικές μεθοδεύσεις της Υπουργού Παιδείας στις εκλογές-παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Η Υπουργός με το «έτσι θέλω» και με παραιτημένους υποψήφιους, επέμεινε στη διεξαγωγή των ηλεκτρονικών «εκλογών». Η συνολική αποχη ξεπέρασε το 92% πανελλαδικά! Σε σύνολο 179.729 εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αυτοί που απείχαν ήταν 166.561, ενώ αυτοί που ψήφισαν ήταν 13.168!
Στη ΔΔΕ Καρδίτσας, σε σύνολο 887 εγγεγραμμένων, ψήφισαν 43 για το ΠΥΣΔΕ (αποχή > 95%), 42 για το ΑΠΥΣΔΕ (αποχή > 95%) και 41 για το ΚΥΣΔΕ (αποχή > 95%). Ένα μήνα μετά το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει κάνει την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με την ανακήρυξη των «εκλεγμένων»!
Ηχηρή επίσης είναι η άρνηση της ηγεσίας του Υπουργείου να δώσει τις καταστάσεις ψηφισάντων – αναπόσπαστο τμήμα των πρακτικών κάθε ψηφοφορίας – στην ΟΛΜΕ, και της ΔΔΕ Καρδίτσας στις παρατάξεις που το ζήτησαν!
Είναι απολύτως σαφές πως τα αποτελέσματα δε νομιμοποιούν εκλογή αιρετών. Η κ. Κεραμέως θα μπορούσε να δείξει τη στοιχειώδη ευθιξία που επιβάλλει η μεγάλη ήττα της πολιτικής που ακολούθησε. Αντίθετα, προέβη σε διθυραμβικές δηλώσεις για την «επιτυχία» της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας!!
Πριν από λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του esos, δήλωσε «απολύτως δικαιωμένος» για την επιλογή των ηλεκτρονικών εκλογών, παρά τη μικρή συμμετοχή! (σχολιάζουμε: στην Καρδίτσα συμμετείχαν 43-42-41, αντίστοιχα, εκπαιδευτικοί από τους 887 εγγεγραμμένους).
Τι δήλωσε ακριβώς ο Κ. Μητσοτάκης: «Μερικές φορές πρέπει να τολμάει κανείς να φεύγει μπροστά. Αυτό έκανε το Υπουργείο Παιδείας με την απόλυτη στήριξή μου. Είχαμε πιο περιορισμένη συμμετοχή. Τι να κάνουμε; Αυτοί συμμετείχαν, αυτοί εξέλεξαν»
Δημοσιογράφος: « Έχετε μία ερμηνεία αυτής της στάσης των εκπαιδευτικών;»
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ξέρετε πάντα το νέο συναντάει κάποιες αντιδράσεις. Μόνο που πρέπει να ξέρουμε εμείς πότε χρειάζεται, γιατί χρειάζεται μερικές φορές στην πολιτική, να κάνει κανείς ένα βήμα πίσω και πότε χρειάζεται να κάνει δύο βήματα μπροστά. Εκεί κρίναμε ότι έπρεπε να γίνουν δύο βήματα μπροστά και εγώ προσωπικά αισθάνομαι απολύτως δικαιωμένος για την επιλογή. Και ξέρω ότι στις επόμενες εκλογές, γιατί αυτό καθιερώθηκε πια, έγινε το σημαντικό βήμα, προφανώς και θα συμμετέχουν πολύ περισσότεροι εκπαιδευτικοί».
Το σημαντικό βήμα που έγινε, ποιο είναι; Ότι οι εκπαιδευτικοί π.χ. στην Καρδίτσα σε σύνολο 887 εγγεγραμμένων δεν θα εκπροσωπηθούν από κανέναν στο ΠΥΣΔΕ, αφού όλοι οι υποψήφιοι έχουμε αποσύρει τις υποψηφιότητές μας;
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αιρετοί αποπέμφθηκαν από τα Συμβούλια και στις δύο πιο σκοτεινές εποχές της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας!! (για τους δασκάλους που ήταν οι πρωτεργάτες). Στη δικτατορία του Μεταξά και στην Απριλιανή χούντα. Καταξίωση του θεσμού έγινε το 1986, με το Π.Δ 75/86 που επαναφέρει τους δύο Αιρετούς στα Συμβούλια με διετή θητεία! Την ίδια χρονιά θεσμοθετήθηκε και ο Αιρετός στην υπόλοιπη Δημόσια Διοίκηση.
Το 2003 με το Π.Δ 1/2003 τα Υπηρεσιακά Συμβούλια γίνονται τρία (ΠΥΣΔΕ – ΑΠΥΣΔΕ – ΚΥΣΔΕ). Οι Αιρετοί παραμένουν δύο, με διετή θητεία.
Το βήμα της μη εκπροσώπησης στα υπηρεσιακά συμβούλια (είναι τα δύο βήματα μπροστά που είπε ο πρωθυπουργός;), όπου κυριολεκτικά οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στο έλεος των διοικούντων, σε ποια χρονολογία πίσω να το τοποθετήσουμε;
Αφού «αυτοί που συμμετείχαν, αυτοί και εξέλεξαν» γιατί το Υπουργείο δεν προχωρά στην επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και στην ανακήρυξη των «εκλεγμένων»; Έχει κάτι να κρύψει;
Σε ενημερωτικό του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ Νεκτάριου Κορδή, εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων, βρίσκεται η απάντηση στον πρωθυπουργό: « Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της χώρας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς σεβασμό στα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, του συνέρχεσθαι και συνδιαλέγεσθαι, χωρίς προστασία των προσωπικών δεδομένων και διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου και χωρίς διάλογο με τις Ομοσπονδίες, τους θεσμικούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών.»
Η θέση της ΟΛΜΕ είναι: «Η ΟΛΜΕ θεωρεί ξεκάθαρα ότι αυτές οι «εκλογές» δεν παράγουν κανένα νόμιμο αποτέλεσμα. Η κ. Υπουργός αντίθετα έχει αποφασίσει, συνεχίζοντας την ίδια πρωτοφανή αντιδημοκρατική πρακτική, να ανακηρύξει αιρετούς με ελάχιστες ψήφους, από αυτούς τους «υποψηφίους», που ούτως ή άλλως είχαν αποσύρει την υποψηφιότητα τους.
Γι’ αυτό το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ:
- Καλεί σε παραίτηση όλες και όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι εμφανίζονται ως «εκλεγμένοι» από τις εκλογές-παρωδία της 7ης Νοεμβρίου. Εκείνοι οι ελάχιστοι συνάδελφοι που ενδεχομένως δεν το πράξουν, δεν θα τύχουν καμίας αναγνώρισης και νομιμοποίησης από τον κλάδο. Θα εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους και θα αποτελούν για τον κλάδο «ξένο σώμα».
- Ζητάει την παράταση της θητείας των εκλεγμένων από τον κλάδο αιρετών, μέχρι να εκλείψουν οι κίνδυνοι από την πανδημία, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές με όρους που να διασφαλίζουν την ταυτοπρόσωπη παρουσία των εκπαιδευτικών
Θεωρούμε αυτονόητο ότι όσοι ανακηρυχθούν “εκλεγμένοι” αιρετοί, οφείλουν να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους αμέσως.
Οι αγώνες είναι μπροστά μας. Με καθαρούς στόχους, ενότητα και αγωνιστικότητα θα τους πετύχουμε. Για την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης για δημοκρατία και ελευθερία στα σχολεία.
Ενημερωτικό των αιρετών του ΠΥΣΔΕ Καρδίτσας Γεωργίας Αμπατζή και Χρήστου Παπαστάθη, εκπροσώπων της Ενωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών/ΣΥΝΕΚ