Την ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής ενός ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Καρδίτσα, ώστε να επουλωθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά οι πληγές που άφησε πίσω του το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας «Ιανός» στις 18 Σεπτεμβρίου, επεσήμαναν κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κώστας Νούσιος, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος και ο Δ/ντής της Δ/νσης Τεχνικών Έργων και Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας κ. Δημήτρης Κουτρομάνος.
Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 31/10 στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, με σκοπό να υπάρξει μια αναλυτική ενημέρωση τόσο για τις ενέργειες που έγιναν από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η καταστροφική πλημμύρα και τις παρεμβάσεις που γίνονται σήμερα όσο και για το ποια πρέπει να είναι η επόμενη μέρα για την Καρδίτσα και με ποιόν ακριβώς τρόπο.
Αρχικά, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε τα εξής: «Η καταστροφή στη ζωή της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας ήταν και παραμένει μεγάλη. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν σε επικοινωνία για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να προστατεύσουμε ανθρώπινες περιουσίες. Οι ζημιές ήταν και παραμένουν μεγάλες. Έναν μήνα μετά έχουμε αποκαταστήσει όλες τις προσβασιμότητες. Δώσαμε πρόσβαση σε γέφυρες, αποκαταστήσαμε τα περισσότερα αναχώματα. Περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για την Καρδίτσα. Συντάξαμε τα έργα της επόμενης μέρας σε χρόνο ρεκόρ για να γίνει ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα. Σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό άμεσα ανοίξαμε την πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις. Μέχρι τις 27/10 δόθηκαν σε 1.624 επιχειρήσεις 13 εκατομμύρια ευρώ. Σε συνεννόηση με το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ ξεκίνησαν οι αποζημιώσεις και για το αγροτικό και κτηνοτροφικό κεφάλαιο. Τις απόμενες μέρες θα δοθεί ένα περιθώριο να δηλώσουν τις ζημιές και για τα αγροτικά μηχανήματα. Έχουμε τη δέσμευση ότι θα γίνει. Αναμένεται ΚΥΑ και για την επιδότηση ενοικίου. Τα κοντέινερ δεν είναι λύση. Συνεχίζουμε τις επαφές για την επόμενη μέρα. Χρειάζονται μελέτες.
Άρα, διεκδικούμε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα. Να φέρουμε ένα Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για τις φυσικές καταστροφές, να γίνει μελέτη για την αξιοποίηση του Καράμπαλη και να δημιουργηθεί Γραφείο Αποκατάστασης των Πλημμυροπαθών.
Δεν θα αφήσουμε την Καρδίτσα να ξεχαστεί, όπως το 1994. Γι ΄ αυτό συνεχίζουμε να διεκδικούμε και γρήγορα αντιδρούμε».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος τόνισε τα ακόλουθα: «18 Σεπτεμβρίου η Καρδίτσα χτυπήθηκε από μια καταστροφική θεομηνία. Χτυπήθηκε η τοπική οικονομία, ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας. Κύριο μέλημα ήταν να έρθει κλιμάκιο και προσπαθήσαμε για άμεσες αποζημιώσεις. Κόσμος ξεσπιτώθηκε. Δώσαμε 3.000 μερίδες φαγητού σε έναν μήνα. 1.450 επιδόματα των 600 ευρώ και άλλα 150 εκκρεμούν. Προσπαθήσαμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. Δώσαμε ήδη 7 εκατομμύρια ευρώ σε τοπικούς εργολήπτες για τις αποκαταστάσεις. Συγκεντρώθηκαν 22.000 τόνοι σκουπιδιών. Παρεμβαίνουμε καθημερινά για να βελτιώσουμε την όψη της πόλης. Με το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα θα προσπαθήσουμε για έργα υποδομών. Πρέπει η περιοχή να προσεχθεί για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Δεν λείψαμε ποτέ. Θα προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο. Με τα έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και όλα τα υπόλοιπα έργα ο Δήμος Καρδίτσας και η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας θα έχουν μια όψη πολύ διαφορετική και καλύτερη».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κώστας Νούσιος υπογράμμισε τα εξής: «Βρισκόμαστε ένα μήνα (για την ακρίβεια 42 ημέρες) μετά το χτύπημα της πρωτοφανούς κακοκαιρίας ΙΑΝΟΣ. Ένα μήνα που πραγματικά ως Π.Ε Καρδίτσας είχαμε να αντιμετωπίσουμε τεράστια σε έκταση και σε μέγεθος προβλήματα. Οι υποδομές στη περιοχή ευθύνης μας (οδικό δίκτυο, γέφυρες κλπ) είχαν υποστεί πολύ μεγάλη καταστροφή, σε κάποιες περιπτώσεις ολική.
Από την πρώτη στιγμή κινηθήκαμε με βάση την αταλάντευτη αρχή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, που ήταν μία και μοναδική: ταχύτητα. Με οργανωμένο σχέδιο και αφού καταγράψαμε τις ζημιές, άρχισε η αποκατάστασή τους σε συνεργασία με τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τη Δ/νση Τεχνικών Έργων, τους Δημάρχους και τους Προέδρους των Τ.Κ. Με μηχανήματα της Π.Ε Καρδίτσας και μισθωμένα, ξεκινήσαμε παρεμβάσεις (διανοίξεις, διευθετήσεις κοίτης ποταμών και χειμάρρων, επανακαθαρισμό καναλιών, στήριξη αναχωμάτων κ.α) και μάλιστα σε σημεία όπου η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη που είχε αλλάξει τη γεωμορφολογία.
Θα σταθώ ιδιαίτερα στην τοποθέτηση γέφυρας bailey από το στρατό στη θέση της γέφυρας Καραϊσκάκη, όπου οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, χάρη στην ταχύτατη αντίδραση του Περιφερειάρχη και στον τρόπο με τον οποίο ενεργοποίησε τους υπηρεσιακούς μηχανισμούς, σε άμεση συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Κων/νο Φλώρο.
Επιπλέον με συνεχόμενες παρεμβάσεις όπως στην επαρχιακή οδό προς τις Τ.Κ Ραχούλας και Καστανιάς στη θέση ‘’Κανόνια’’, στη γέφυρα Ανθοχωρίου, στη γέφυρα Φυλακτής, στο οδικό κύκλωμα της Λίμνης Πλαστήρα, στην παράκαμψη της γέφυρας Μπαλάνου και σε διάφορα άλλα σημεία, καταφέραμε να δώσουμε έστω και προσωρινές λύσεις, στα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε. Σήμερα, ένα μήνα μετά, έχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με όλες τις Τ.Κ των ορεινών ιδιαίτερα Δήμων. Πέρα όμως από τις τεχνικές παρεμβάσεις υλοποιήσαμε και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών. Στην Π.Ε Καρδίτσας πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις με την υφυπουργό Εργασίας κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, το Γ.Γ του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Νικόλαο Δούκα και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που αφορούσαν επιχειρήσεις της περιοχής μας που είχαν καταστραφεί, θέματα των εργαζομένων σ΄αυτές και βέβαια τις αποζημιώσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και ζωικό κεφάλαιο. Ένα μήνα μετά έχουμε παραλάβει 3.380 αιτήσεις από επιχειρήσεις που επλήγησαν και προχωρά κανονικά η διαδικασία των αποζημιώσεων.
Ως Π.Ε Καρδίτσας δείξαμε και το κοινωνικό μας πρόσωπο. Από την πρώτη στιγμή η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση όλης της χώρας έγινε πράξη με την αποστολή βοήθειας. Αρχής γενομένης από την Περιφέρεια Αττικής, όπου πάλι ήταν καθοριστική η παρέμβαση του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού. Περιφερειακές Ενότητες, Σύλλογοι, Οργανώσεις, μεγάλες εταιρίες, αλλά και απλός κόσμος έστειλε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς. Τη βοήθεια αυτή συγκεντρώσαμε σε ειδικό χώρο και μέχρι σήμερα έχουμε διανείμει πάνω από 120 τόνους τρόφιμα, ζωοτροφές, ρούχα, κλινοσκεπάσματα και είδη πρώτης ανάγκης σε πληγέντες, αλλά και κοινωνικές δομές, σύμφωνα με τις καταγραφές των Δήμων και των Τ.Κ.
Σαφώς και πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Όμως είμαστε εδώ με συγκεκριμένο σχέδιο, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τα συναρμόδια υπουργεία, τους κοινωνικούς φορείς και όλους τους υπηρεσιακούς μηχανισμούς, για να υλοποιήσουμε ακόμη περισσότερα, μετά και την έγκριση των σχετικών πιστώσεων. Θέλω, ολοκληρώνοντας, να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, για την ταχύτητα, την συνέπεια και το πραγματικό ενδιαφέρον προς την πληγείσα Π.Ε Καρδίτσας. Συνεχίζουμε δυνατά το δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα».
Ο Δ/ντής της Δ/νσης Τεχνικών Έργων και Υπηρεσιών της Π.Ε. Καρδίτσας κ. Δημήτρης Κουτρομάνος τόνισε πως έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις σε ένα οδικό δίκτυο 800 χιλιομέτρων και σε ένα στραγγιστικό δίκτυο 500 χιλιομέτρων και όλα αυτά τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες.
«Το ζητούμενο είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις Χρειάζεται πολύς χρόνος και πίστωση χρημάτων» συμπλήρωσε ο κ. Κουτρουμάνος.
Σε επίμονες ερωτήσεις για το τι έφταιξε τελικά και πνίγηκε η Καρδίτσα, ο Περιφερειάρχης απάντησε πως αυτό το απάντησαν οι ειδικοί.
«Δεν άντεξαν τα ποτάμια. Είχε πάρα πολύ νερό σε μικρό χρονικό διάστημα. Ό,τι και να γινότανε δεν υπήρχε περίπτωση να μην υπήρχαν ζημιές» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος είπε πως το κέντρο πνίγηκε από τα νερά που ήρθαν από τα βουνά. «Εκατομμύρια τόνοι νερού. Από τον Γάβρα πέρασαν τα αναχώματα και έφθασαν στην πόλη. Βεβαίως και έγιναν καθαρισμοί. Είναι λάθος προσέγγιση το ποιος έφταιξε» υποστήριξε ο κ. Τσιάκος.
«Τα νερά που μπήκαν στην πόλη έσπασαν τα αναχώματα του Γάβρα» πρόσθεσε ο κ. Κουτρομάνος.
«Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ό,τι δεν είχε προβλέψει κανείς» διευκρίνισε ο κ. Αγοραστός.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Νούσιος, στη συνέχεια, δήλωσε: «Από το πρωί ήμασταν σε ετοιμότητα. Έγινε μια έκτακτη σύσκεψη στους Σοφάδες γιατί εκεί έδειχνε να έρχεται κάτι. Στις 12:45 το μεσημέρι ήρθε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που δεν έλεγε τίποτα για την Καρδίτσα. Στις 14:00 βρίσκομαι στην Καστανιά. Εκεί σώσαμε έναν άνθρωπο. Μετά ήμασταν εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα με τον δήμαρχο Καρδίτσας. Δώσαμε μεγάλη μάχη για τον απεγκλωβισμό των Ρομά. Τα μηχανήματα ήταν παντού, όπου χρειαζόταν. Σε Γάβρα, Καράμπαλη, πίσω από το Νοσοκομείο. Από το πρωί δημιουργούσαμε αναχώματα. Ήμουν σε Ρούσσο, Κρανιά, Μαγουλίτσα, μέσα στην πόλη, χωρίς ρεύμα και τηλέφωνα. Στέλναμε αγγελιοφόρους να βρουν τα μηχανήματα».