Όχι, στα «χρίσματα». Ναι, στη γνώμη της κοινωνίας.


  Άνοιξε ήδη η συζήτηση στην κοινωνία, για τις επιλογές των υποψηφίων δημάρχων στους νέους δήμους. Ανοίγει η συζήτηση για τις διαδικασίες και τα πρόσωπα και στα συλλογικά όργανα  του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Θέλω δημόσια, για μια ακόμη φορά, να εκφράσω την άποψη μου γι’ αυτό το θέμα και να δηλώσω ότι αυτά που λέω εδώ, δημόσια, τα ίδια θα υποστηρίξω και στα συλλογικά όργανα  της παράταξής μας, όπου συμμετέχω με την ιδιότητα μου  ως μέλους του Εθνικού Συμβουλίου.

Με τον «Καλλικράτη», γίνεται το πρώτο, θεμελιακό βήμα, για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση αυτού που ονομάζουμε «κράτος» με την ευρύτερη έννοια του, ως Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση νοούμενου…

Οι αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση είναι πολύ μεγάλες….

Αλλά, κανένας θεσμός και καμιά οργανωτική δομή δεν πρόκειται να καταξιωθεί, αν δεν αλλάξει η νοοτροπία, η αντίληψη με την οποία λειτουργούν τα πρόσωπα στους θεσμούς. Τα πρόσωπα, παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Με την γνώση τους, με την εμπειρία τους,  με την ικανότητα τους, με το ήθος τους. Και  με κάτι ξεχασμένο και ,κατά πολλούς, πολύ «ρομαντικό»: με την αίσθηση αποστολής και τη διάθεση προσφοράς. Γιατί, βλέπετε υπάρχουν κι αυτά, παρά τους  κυνικούς και ισοπεδωτικούς  καιρούς που ζούμε…….

Πώς, λοιπόν, θα επιλεγούν τα πρόσωπα; Από «πάνω»; Από κάποιο «όργανο»; Από μια συνάθροιση «παραγόντων»; Θάναι αποτέλεσμα συμβιβασμών, ή αξιολογικής κρίσης; Θάναι επιλογή μεταξύ «κολλητών», ή επιλογή των καλύτερων; Ποιος θα το κρίνει αυτό;

Με την εμπειρία μου, απ’ τη λειτουργία μου σε θέσεις ευθύνης για την επιλογή υποψηφίων Νομαρχών και Δημάρχων, εχω καταλήξει, όχι τώρα, αλλά από χρόνια, σε μια θέση:

Κανένα «χρίσμα» σε υποψήφιο δήμαρχο.

Καμία επιβολή απ’ τα « πάνω».

Κανένας «δοτός» υποψήφιος.

Η ίδια η κοινωνία ν’ αποφασίσει.

Και υπάρχουν τρόποι να εκφραστούν οι πολίτες:

  • Ο πιο άμεσος και αυθεντικός τρόπος, είναι η διενέργεια προκριματικών εκλογών, ανοικτών στην κοινωνία. Η συμμετοχή στην πράξη. Η αρμοδιότητα αλλά και η ευθύνη στις πολίτες…
  • Ένας δεύτερος τρόπος , λιγότερο όμως άμεσος και αυθεντικός, είναι η διερεύνηση της κοινής γνώμης, μέσα από μια μεγάλη, επιστημονική, δημοσκόπηση.

Λοιπόν, οι καιροί που τα κόμματα έδιναν «χρίσματα» και η κοινωνία υπάκουε, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Εξάλλου το ίδιο το καταστατικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ προβλέπει τις προκριματικές εκλογές.

Προκριματικές εκλογές  πρέπει να ισχύσουν και για τους υποψηφίους  βουλευτές, αν πάμε σε μονοεδρικές περιφέρειες.

Τα συλλογικά όργανα του ΠΑ.ΣΟ.Κ κατά την άποψη μου, οφείλουν να προωθήσουν και να εγγυηθούν τέτοιου είδους συμμετοχικές διαδικασίες για την ανάδειξη  των υποψηφίων.

Τη δημοκρατία, τη συμμετοχή και την αξιοκρατία ας την κάνουμε πράξη…

Προηγούμενο άρθρο Πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ
Επόμενο άρθρο ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ