Σας αρέσει το Σοπέν;


  Συνέντευξή τύπου παραχώρησε ο κ. Κ. Ευθυμιάδης εν όψει των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται αφιερωμένες στον μεγάλο Συνθέτη Φρειδερίκο Σοπέν (1810 – 1849).Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του  28ου  Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, τον οποίο τιμά φέτος όλος ο κόσμος για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες με τη συμμετοχή του Σέρβου πιανίστα Αλεξάντερ Βούγιτς και του Αλβανού πιανίστα Ρομπέρτο Ραντόια και έχουν τίτλο «Σας αρέσεις ο Σοπέν»;. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν σήμερα Παρασκευή 11Ιουνίου στις 9:15 μ.μ. όπου ο διακεκριμένος πιανίστας Αναστάσιος Γιακοιμής θα ερμηνεύσει τις 4 μπαλάντες του μεγάλους Πολωνού Συνθέτη στην αίθουσα εκδηλώσεων «Λόγου και Τέχνης» του οδείου Καρδίτσας- Κωσταντίνος Ευθυμιάδης. Οι μπαλάντες θεωρούνται από τα αριστουργήματα του μεγάλου Πιανίστα και Συνθέτη. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Νομαρχία Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας και την Ι.Μ Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.  Το Διεθνές Φεστιβάλ είναι  ένας θεσμός  καταξιωμένος με διεθνές κύρος και μεγάλη απήχηση στους μουσικούς κύκλους της Ελλάδας και του εξωτερικού, θεσμός-πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ που πρωτοξεκίνησε το 1982 υπό την αιγίδα της αείμνηστης Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη. Είκοσι οκτώ (28) χρόνια πραγματοποιείται το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ στην Καρδίτσα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη και στο οποίο λαμβάνουν μέρος κορυφαία καλλιτεχνικά σύνολα και σολίστ από Ελλάδα και εξωτερικό.

– Οι μπαλάντες του Σοπέν

Οι τέσσερις  μπαλάντες του Frederic Chopin είναι αυτόνομα κομμάτια για σόλο πιάνο τα οποία  συνθέθηκαν μεταξύ 1835 και 1842 σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας και της Ισπανίας. Πρόκειται για μερικά από τα πιο απαιτητικά έργα για πιάνο.
Ο όρος «μπαλάντα” συνδέθηκε με τη γαλλική ποίηση μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν ο Chopin ήταν ανάμεσα στους πρώτους που εισήγαγαν τη  μπαλάντα ως μουσική φόρμα. Η επιρροή για αυτές τις  τέσσερις μπαλάντες φέρεται να είναι το έργο του  ποιητή Adam Mickiewicz. [1] Η ακριβής  πηγή έμπνευσης για κάθε επιμέρους μπαλάντα ωστόσο  είναι ασαφής και αμφισβητείται. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι είναι μια καινοτομία  του Chopin, και ότι οι μπαλάντες δεν μπορούν να ανήκουν σε κάποια ήδη υπάρχουσα μουσική φόρμα όπως η σονάτα. Οι  μπαλάντες έχουν επίσης επηρεάσει άμεσα συνθέτες όπως ο Liszt και  o Brahms οι οποίοι, μετά το  Chopin, έγραψαν τις δικές τους μπαλάντες.

 Οι τέσσερις μπαλάντες είναι ξεχωριστές οντότητες από το άλλο. Σύμφωνα με τη  συνθέτη και  μουσική κριτικό Louis Ehlert, η κάθε μπαλάντα διαφέρει εντελώς από τις άλλες έχουν όμως όλες  ένα κοινό σημείο – τον υπέρτατο ρομαντισμό  και την αρχοντιά της κίνητρά τους.”

Οι τέσσερις μπαλάντες είναι από τις πιο διαχρονικές συνθέσεις του Chopin, και ακούγονται συχνά στις αίθουσες συναυλιών μέχρι και σήμερα.

Βιογραφικό του Γιακουμή Αναστάση

Το 2007 αποφοίτησε από το Δημοτικό ωδείο Πατρών ως διπλωματούχος πιανίστας με βαθμό Άριστα Παμψηφοί. Επίσης έχει μαθητεύσει παρακολουθώντας σεμινάρια στα πιάνο με τους καθηγητές Miclael Uhde και Mariza Tanzini. Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες Μουσικής Δωματίου σε Πάτρα και Αθήνα. Έλαβε διάκριση συμμετοχής στις συναυλίες της Διεθνούς Ένωσης του Ιδρύματος VLADIMIR SRIVAKOF για την ανάδειξη νέων σολίστ που διοργανώθηκε στην Πάτρα και την Αθήνα το 2000. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την ορχήστρα Πατρών, ερμηνεύοντας το κονσέρτο Νο. 12 για Πιάνο του W. A. Mozart, υπό την διεύθυνση του διεθνούς φήμης Μαέστρου Saylioyw Sondesckis, πού έγινε στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών το 2002.

Προηγούμενο άρθρο Τελετή λήξης των μαθημάτων του Χορευτικού του Δ. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Το έργο της πυροσβεστικής στην προστασία του περιβάλλοντος