Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΛΕΕΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


 Στο σωστό δρόμο βρίσκεται ο προϋπολογισμός, καθώς η μείωση του ελλείμματος ξεπέρασε το 40% στο πρώτο πεντάμηνο, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.
«Χθες, ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα του Eurogroup», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο προϋπολογισμός είναι σε σωστό δρόμο. Τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, είχαμε μείωση του ελλείμματος που ξεπερνούσε το 40%» τόνισε, σημειώνοντας πως και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν.
«Μετά την ψήφιση του φορολογικού νόμου, κινούμαστε προς την ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και του νομοσχεδίου δημοσιονομικής ευθύνης τον Ιούνιο.»
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του μεικτού κλιμακίου ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην Αθήνα, που θα γίνει στα μέσα του μηνός, υπογράμμισε πως η τρόικα «φαίνεται να είναι ικανοποιημένη» με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.
«Τον Ιούλιο είναι η περίοδος που λήγουν έντοκα γραμμάτια Δημοσίου και άρα θα ανανεωθούν», προσέθεσε.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε επίσης πως υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση στο τραπέζι ότι όλοι χρειάζεται να προχωρήσουν σε δημοσιονομική εξυγίανση.
«Έχουμε αγορές που δεν έχουν πειστεί προς το παρόν. Γνωρίζουμε επίσης ότι εκεί έξω υπάρχουν κερδοσκοπικές πιέσεις», ανέφερε.
Δήλωσε, εξάλλου, ότι υπήρξε πολύ καλή αποδοχή και των νέων μέτρων που παρουσίασαν η Ισπανία και η Πορτογαλία, εκτιμώντας ότι γίνεται η απαραίτητη προσπάθεια.
Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία δημιουργίας ευρωπαϊκού μηχανισμού  στήριξης, υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση της Ελλάδας υπήρξε καθυστέρηση, η οποία δεν θα πρέπει να επαναληφθεί.
Οι υπουργοί οικονομίας της ΕΕ συμφώνησαν ότι οι προσπάθειες δεν θα πρέπει να επικεντρωθούν μόνο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και προς την αποκλιμάκωση του χρέους.
Η Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ έθεσαν το ζήτημα να εξετάζεται όχι μόνο το δημόσιο χρέος, αλλά και το ιδιωτικό, το οποίο σε ορισμένες χώρες είναι υπέρογκο.
Σχετικά με τον χαρακτήρα των κυρώσεων, σε περίπτωση που μία χώρα παραβιάσει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, η Αθήνα συμφώνησε στην επιβολή αυστηρότερων οικονομικών και πολιτικών ποινών, ωστόσο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο τόνισε ότι οι ποινές δεν θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα «τιμωρίας», αλλά «αποτροπής και διόρθωσης».
Επιπλέον, στο πλαίσιο αυστηρότερων κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ανακοίνωσαν ότι θα αποκτήσουν «σχέδιο δημοσιονομικής ευθύνης», δηλαδή θα ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο διατάξεις που θα χαρακτηρίζουν παράνομες τις δημοσιονομικές υπερβάσεις.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση τον Ιούνιο, ανέφερε ο Γ.Παπακωνσταντίνου.
Τέλος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε αστειότητες τα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
«Η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικά δύσκολο και φιλόδοξο πρόγραμμα, στο οποίο οι Έλληνες πολίτες καλούνται να κάνουν μεγάλες θυσίες. Όμως το πρόγραμμα αυτό θα αλλάξει τη χώρα και της εξασφαλίζει 110 δισ. ευρώ, τα οποία της επιτρέπουν να μην είναι ευάλωτη στις διεθνείς αγορές» ανέφερε ο υπουργός.

Προηγούμενο άρθρο Ξεκίνησαν οι αιτήσεις στο ΠΑΣΟΚ για δήμους – περιφέρειες
Επόμενο άρθρο Να θωρακιστούν τα πειραματικά σχολεία για την καινοτομία