Συνάντηση εργασίας για τη λειτουργία εργαστηρίου βάμβακος


  Πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 8 Ιουνίου η πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συνάντηση εργασίας, στο Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Καρδίτσας, με θέμα «Μελλοντική λειτουργία Διαπιστευμένου Εργαστηρίου Βάμβακος στην Καρδίτσα». Η συνάντηση έγινε με  πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας μετά από συνεννόηση με τη διοίκηση του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και συμμετείχαν εκκοκκιστές από όλη την Ελλάδα.

Στη συγκέντρωση παρέστησαν ο Νομάρχης Φώτης Αλεξάκος, ο Πρόεδρος του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. καθηγητής Κων/νος Τσιμπούκας, ο Γενικός Γραμματέας της Νομαρχίας Απόστολος Γκούβης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Γιώργος Παπάρας, ο Υπεύθυνος λειτουργίας του Κέντρου  Μωχάμετ Νταράουσε, οι  Διευθυντές ως και Υπάλληλοι των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης  και της Διεύθυνσης Βιομηχανικών Φυτών και ΟΣΔΕ.

Από πλευράς των εκκοκκιστών παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος  Νικόλαος Καραγιώργος, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και πολλοί εκκοκκιστές  από τη Θεσσαλία και άλλα μέρη της χώρας.

Τη  συζήτηση άρχισε  ο  Νομάρχης  ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους στη συγκέντρωση  καλωσορίζοντας στην Καρδίτσα τους εκκοκκιστές των άλλων Νομών. Τόνισε ότι η Ν.Α. Καρδίτσας έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την συνέχιση της καλλιέργειας βαμβακιού και ότι η λειτουργία διαπιστευμένου εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου του βαμβακιού στην Καρδίτσα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του ΙΤΕΔΑ θα βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή. Επεσήμανε δε ότι η Νομαρχία θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που έχει στόχο τη λειτουργία και διαπίστευση του εργαστηρίου.

Ο Πρόεδρος του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. είπε ότι η συζήτηση έχει στόχο να διερευνηθεί το ενδιαφέρον από την πλευρά των εκκοκκιστών ώστε να ληφθεί απόφαση αν πρέπει  να λειτουργήσει το Κέντρο την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο και με ποια δυναμικότητα. Σημειώνεται ότι υπάρχουν επτά μηχανές ποιοτικού ελέγχου που μπορούν να δουλέψουν ανεξάρτητα. Τόνισε δε ότι ανάλογα με το ενδιαφέρον μπορούμε να  μεγαλώσουνε και να βελτιώσουμε το εργαστήριο.

Ο Πρόεδρος των εκκοκκιστών  είπε ότι εντυπωσιάσθηκε από την ποιότητα και το μέγεθος των εγκαταστάσεων  Κέντρο που όμως δημιουργούν προβληματισμό  για το κόστος λειτουργίας του. Γενικά όμως είναι θετικός και αυτός και τα άλλα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη (Δοντάς, Ουσουντζόγλου κ.α.) με την προϋπόθεση ότι το εργαστήριο θα είναι διαπιστευμένο και θα έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης των εκκοκκιστών σε τακτές προθεσμίες.

Συμπερασματικά η πλειοψηφία των εκκοκκιστών δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια διότι είναι ένα εργαλείο που λείπει σήμερα από το ελληνικό βαμβάκι, απαραίτητο όχι μόνο σ’ αυτούς που δεν έχουν ιδιωτικά εργαστήρια αλλά και σε αυτούς που διαθέτουν,  διότι η πιστοποίηση της ποιότητας του προϊόντος από ένα κρατικό διαπιστευμένο κέντρο προσθέτει αξία η οποία θα είναι απαραίτητη την επόμενη μέρα (μετά το 2013)..

Το κόστος του ελέγχου ανά δείγμα  εκτιμήθηκε από τους εκπροσώπους του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. σε προσιτά επίπεδα και πολύ μικρότερο από τα Αμερικανικά δεδομένα όπου η ταξινόμηση  του βάμβακος αποτελεί υποχρεωτική προϋπόθεση.

Εν κατακλείδι συμφωνήθηκε να αρχίσει από φέτος  η ταξινόμηση βαμβακιού στο κέντρο πιλοτικά και για περιορισμένο αριθμό δειγμάτων (50.000 περίπου) όπου θα βγουν συμπεράσματα για τη μελλοντική πλήρη αξιοποίηση όλης της δυναμικότητάς του.

Μετά την πολύ εποικοδομητική συζήτηση  ο Νομάρχης δήλωσε:  «Η στήριξη της καλλιέργειας του βαμβακιού είναι προτεραιότητα για την Νομαρχία Καρδίτσας. Η αναγκαιότητα στήριξης γίνεται περισσότερο επιτακτική τα επόμενα χρόνια που θα διαφοροποιηθούν οι επιδοτήσεις  για τις αγροτικές καλλιέργειες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό, με την αναγκαιότητα αξιοποίησης της υπάρχουσας υποδομής στο Νομό μας , μας ώθησε να συζητήσουμε με τη διοίκηση του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. τη διερεύνηση των δυνατοτήτων λειτουργίας Διαπιστευμένου Εργαστηρίου Βάμβακος στις υπάρχουσες υποδομές στην Καρδίτσα. Ο πρόεδρος του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. συντοπίτης καθηγητής Κων/νος Τσιμπούκας ανταποκρίθηκε αμέσως και οργανώθηκε η σημερινή συνάντηση εργασίας. Τα αποτελέσματα του διαλόγου ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά και πιστεύουμε ότι θα δρομολογηθούν εντός του μήνα οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε το εργαστήριο να λειτουργήσει από το φθινόπωρο».

             

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση της Μ. Θεοχάρη για την κατασκευή οδογέφυρας στο Σοφαδίτη ποταμό
Επόμενο άρθρο Τεχνικά έργα του Νομού επισκέφθηκε ο Νομάρχης