Ειδήσεις

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας για μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό


Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (27.8.2020), με επερώτησή της, ζήτησε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, να ενημερώσει τι μέτρα έχουν παρθεί για τον έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών, των οίκων ευγηρίας για να αποτραπεί η διασπορά του κορονοιού στους εργαζόμενους και τους φιλοξενούμενους σ’ αυτές τις δομές.

Κατά την συζήτηση, που γενικεύτηκε πάνω στο θέμα της πανδημίας και της δράσης της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι έγιναν πολλοί έλεγχοι για τον κορονοϊό σε γηροκομεία, ιδιωτικές κλινικές, χώρους δουλειάς,  χωρίς όμως να δώσει στοιχεία.

Επειδή θεωρούμε σοβαρό το ζήτημα, ως Λαική Συσπείρωση, επανήλθαμε με νέα γραπτή ερώτηση, ζητώντας να της δοθεί  εγγράφως απάντηση που να αναφέρει:

Α) Σε ποιες ιδιωτικές κλινικές, οίκους ευγηρίας, βιομηχανίες, Σούπερ Μάρκετ, Ξενοδοχεία-Επισιτιστικές επιχειρήσεις, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκαν τεστ για τον κορονοϊό και πότε;

Β) Σε πόσα άτομα έγινε ο έλεγχος σε κάθε επιχείρηση;

Γ) Αν διαπιστώθηκε κρούσματα κορονοϊού και αν ναι τι μέτρα πάρθηκαν;

Δ) Αν διαπιστώθηκε τήρηση των μέτρων προφύλαξης των φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας, ιδιωτικές κλινικές και των εργαζόμενων από την πλευρά της εργοδοσίας και αν όχι τι μέτρα πάρθηκαν;

Ε) Αν υπάρχει σχέδιο επίταξης ξενοδοχείων, αν χρειασθεί, για να μπορεί να μεταφερθεί ένα μέρος των φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας, ιδιωτικές κλινικές και προνοιακά ιδρύματα στην Θεσσαλία;

ΣΤ) Αν υπάρχει σχέδιο επίταξης των δομών της Ιδιωτικής Υγείας, για να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας στην Θεσσαλία;

Στις 9/9/2020, λάβαμε γραπτή απάντηση από τον κ. περιφερειάρχη, η οποία αναδείχνει πολύ μεγάλο πρόβλημα, σε ότι αφορά τους ελέγχους σε ιδιωτικές κλινικές και στις μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στη Θεσσαλία, από τις Κινητές Μονάδες Υγείας της περιφέρειας Θεσσαλίας, αφού η πλειοψηφία αυτών που έκαναν, αφορά δημόσιες υπηρεσίες.

Στις δεκάδες ιδιωτικές κλινικές, οίκους ευγηρίας και Κέντρα Αποκατάστασης της Θεσσαλίας, όπου υπάρχουν χιλιάδες ηλικιωμένοι και ασθενείς και εργάζονται επίσης πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι, οι έλεγχοι (τεστ) είναι σχεδόν ανύπαρκτοι (μόλις 2 έλεγχοι σε κλινικές στην Καρδίτσα, σε 25 άτομα)!!!

Στις πολλές δεκάδες εργοστάσια της Θεσσαλίας, με αρκετές χιλιάδες εργαζόμενους, ελέγχους έκανε μόλις σε 18 εργοστάσια τροφίμων-ποτών (5 Λάρισα, 6 Τρίκαλα, 6 Καρδίτσα,  1 Αλμυρό, κανένα στον Βόλο!) και σε ένα μικρό δείγμα 367 εργαζομένων, όταν σ’ αυτά εργάζονται πάνω από 1.500!!!

Στα ξενοδοχεία, δεν έκανε κανένα έλεγχο, το ίδιο και στα πάμπολλα Σούπερ Μάρκετ, Πολυκαταστήματα και στα Εμπορικά, που απασχολούν πολλές χιλιάδες εργαζόμενους!!!

Στις χιλιάδες μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις Εστίασης της Θεσσαλίας (καφέ, εστιατόρια, μπαρ, κλπ) έκανε έλεγχο 3 φορές σε 1 επιχείρηση του Βόλου που υπήρξαν κρούσματα και σε 73 εργαζόμενους σε έλεγχο που οργάνωσε ο σύλλογος καταστηματαρχών εστίασης Λάρισας.

Σε ότι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, έκανε έλεγχο μόνο στο ΚΤΕΛ Καρδίτσας σε 25 άτομα!!!

Στην απάντηση του κ. περιφερειάρχη, δεν υπάρχει καμία αναφορά αν διαπιστώθηκε κρούσμα σε κάποιους απ’ αυτούς τους χώρους και αν ναι τι μέτρα πάρθηκαν. Ούτε αν διαπιστώθηκε τήρηση των μέτρων προφύλαξης των φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας, ιδιωτικές κλινικές και των εργαζόμενων από την πλευρά της εργοδοσίας και αν όχι τι μέτρα πάρθηκαν.

Λέξη δεν γράφεται για το αν υπάρχει σχέδιο επίταξης ξενοδοχείων, αν χρειασθεί, για να μεταφερθεί ένα μέρος των φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας, ιδιωτικές κλινικές και προνοιακά ιδρύματα στην Θεσσαλία, ούτε βέβαια αν υπάρχει σχέδιο επίταξης των δομών της Ιδιωτικής Υγείας, για να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.

Το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα απ’ την γραπτή απάντηση του κ. περιφερειάρχη, είναι ότι στις ιδιωτικές κλινικές, οίκους ευγηρίας δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης και της περιφέρειας, ούτε σχέδιο, ούτε έχουν ληφθεί κάποια ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται εκεί, ούτε των εργαζομένων για να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα σ’ αυτούς τους χώρους.  Το ίδιο και χειρότερα, στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, όπου υπάρχει και μεγαλύτερη ανάγκη για ελέγχους και μέτρα προστασίας των εργαζόμενων. Η περιφέρεια, όπως και η κυβέρνηση, είναι σχεδόν απούσες και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού προτεραιότητα τους είναι η διασφάλιση των επιχειρηματικών κερδών και όχι η υγεία των εργαζομένων.

Η Λαική Συσπείρωση θα συνεχίσει να διεκδικεί από την Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, να υλοποιήσει σε συνεργασία με την κυβέρνηση:

  • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην δημόσια και ιδιωτική Υγεία και Πρόνοια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα Εργοστάσια, Εργοτάξια, στο Εμπόριο, στην εστίαση, στον τουρισμό, χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
  • Μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε όλους τους τόπους δουλειάς, με όλα τα απαραίτητα μέσα και μέτρα υγείας και ασφάλειας.
  • Ειδικά μέτρα και τακτικούς ελέγχους στις ιδιωτικές κλινικές, στους οίκους ευγηρίας και στα προνοιακά ιδρύματα. Άμεσο άνοιγμα κλειστών πτερύγων ή ιδρυμάτων που έχουν κλείσει, για να αποσυμφορηθούν αυτοί οι χώροι.
  • Σχέδιο επίταξης ξενοδοχείων αν χρειασθεί, για να μπορεί να μεταφερθεί ένα μέρος των περιθαλπόμενων σε αυτά τα ιδρύματα, για να μην υπάρχει αυτός ο επικίνδυνος συγχρωτισμός και ταυτόχρονα να μπορέσουν να φιλοξενηθούν βαριά ανάπηροι και ηλικιωμένοι που αυτήν τη στιγμή είναι μόνοι τους στα σπίτια τους και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν. Το κράτος να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας των δομών του ιδιωτικού τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και να είναι πλήρως ενταγμένος στον κρατικό σχεδιασμό και έλεγχο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Σχέδιο επίταξης όλων των δομών της Ιδιωτικής Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.

Ταυτόχρονα να διεκδικήσει από την κυβέρνηση:

  • Την δημιουργία πολλών νέων κλινών ΜΕΘ και γενικότερα, πλήρως εξοπλισμένων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας, με την προμήθεια όλου του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού στο δημόσιο σύστημα υγείας. Την ανάπτυξη της ΠΦΥ, ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης.
  • Την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών εργαζομένων σε όλες τις δομές Υγείας (δημόσιας και ιδιωτικής) και την πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης στην δημόσια υγεία και πρόνοια.
Προηγούμενο άρθρο Πώς για μια φωτογραφία και ένα ευχαριστήριο του Δημάρχου Καρδίτσας 3 Κοινότητες χάνουν τη ΣΑΤΑ
Επόμενο άρθρο Συνεχίζει στον Γ.Σ. Μουζακίου & Περιχώρων ο Βασίλης Ράτζας