Ξεκίνησε τη Δευτέρα 31 Αυγούστου στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η τελευταία εβδομάδα, των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας.
Τα ζάρια που λένε ιστορίες, ήταν η σημερινή δράση στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου». Με τη βοήθεια των εικονοζαριών του Rory και δίνοντας την αρχή και το τέλος, ξεκίνησαν τα παιδιά να φτιάχνουν τη δική τους φανταστική ιστορία.
Ρίχνοντας και τους 9 κύβους του Rory και ξεκινώντας με την κλασσική φράση «Μια φορά κι έναν καιρό…», άρχισαν να πλάθουν περιπετειώδεις ιστορίες, συνδέοντας τις εικόνες των ζαριών και διεγείροντας τη φαντασία τους!!!
Την ευκαιρία να κάνουν μια μικρή βόλτα στη γειτονιά, γύρω από την παιδική βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» και να φτάσουν μέχρι το αθλητικό πάρκο της πόλης, είχαν σήμερα τα παιδιά. Σ’ αυτό το μικρό περίπατο, τα παιδιά είδαν με «άλλο μάτι» τόσο τα αντικείμενα που καθημερινά ήταν στο δρόμο τους, αλλά δεν είχαν προσέξει, αλλά κυρίως κατέγραψαν τις συμπεριφορές και τους ανθρώπυς που συνάντησαν.
Γυρίζοντας στην παιδική βιβλιοθήκη, διάβασαν τα πολύ ενδιαφέροντα βιβλία της Jenifer Moore – Malinos «Μαθαίνω ν’ αγαπώ τη γειτονιά μου», από τις εκδόσεις Μίνωας και της Μαρίας Παπαγιάννη «Τρεις παλάμες όλη η γη», από τις εκδόσεις Πατάκης, ώστε να δουν τη σημασία που έχει το να είσαι ενεργός πολίτης στη γειτονιά σου και τον αντίκτυπό τους, σε όλο τον κόσμο!!!
Οι δύο παραπάνω δράσεις, σχεδιάστηκαν από την κοινωνιολόγο Κυρία Ειρήνη Βοκοτοπούλου και υλοποιήθηκαν σε Καλοκαιρινές Εκστρατείες που οργάνωσε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και η Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Future Library.
«12+1 παραμύθια από τη Θεσσαλία» της μαρούλας Κλιάφα, από τις εκδόσεις Καστανιώτη, άκουσαν οι μικροί φίλοι της Παιδικής Βιβλιοθήκης Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου»… κάτω από ένα δέντρο!!!
Στη Θεσσαλία, τα παραμύθια λέγονταν κατά τα νυχτέρια, κοντά στο τζάκι ή στα αλώνια, όταν κάθονταν να ξεκουραστούν. Οι παραμυθάδες ήταν ηλικιωμένοι και πάντα χωρίς αμοιβή, έλεγαν τα παραμύθια, όπως τα είχαν ακούσει από τους παππούδες τους.
Το λαϊκό παραδοσιακό παραμύθι ήταν πάντα δημιούργημα πολλών ανθρώπων. Η διήγηση των παραμυθιών όμως, σταμάτησε τη δεκαετία του ’50, όταν ήρθε το ραδιόφωνο και η τηλεόραση αργότερα και τα σάρωσαν όλα. Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν, το παραμύθι είχε την πρώτη θέση στη ζωή του λαού μας. Ήταν σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Τη Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, έχουν προγραμματιστεί τρεις δράσεις, στις παρακάτω παιδικές βιβλιοθήκες:
Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» – Βόλτα στην πόλη, βόλτα στη γειτονιά. Κάνουμε μια μικρή βόλτα γύρω από τη βιβλιοθήκη, ψάχνοντας για ίχνη ζώων, πουλιών, ανθρώπων και αφουγκραζόμαστε το σφυγμό της γειτονιάς μας, με όλες μας τις αισθήσεις, μέσα από τους ήχους, τις μυρωδιές, τα χρώματά της!!!
Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου» – Τα δικά μας καλοκαιρινά ίχνη. Με καθημερινά καλοκαιρινά υλικά και κομμάτια υφασμάτων από παλιά αγαπημένα μας ρούχα, σεντόνια, κλπ. Φτιάχνουμε σε χαρτί ή σε ύφασμα, τη σημαία του καλοκαιριού και διάφορα καλοκαιρινά κοσμήματα, για να θυμόμαστε άλλο ένα αξέχαστο καλοκαίρι!!!
Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» – Τα ζάρια λένε ιστορίες με αρχή και τέλος… Δίνουμε στα παιδιά την αρχή και το τέλος μιας ιστορίες και μετά με την βοήθεια των εικονοζαριών του Rory, φτιάχνουμε την δική μας ταξιδιωτική και περιπετειώδες ιστορία.
Οι δράσεις θα έχουν διάρκεια περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά και θα γίνουν όλες σε εξωτερικό από τη βιβλιοθήκη χώρο. Όλοι όμως μικροί και μεγάλοι, θα πρέπει να έχουν μαζί τους μάσκες προστασίας, ώστε όταν θα μπουν στη βιβλιοθήκη για δανεισμό ή επιστροφή βιβλίων, να τις φοράνε απαραίτητα.
Οι βιβλιοθήκες θα είναι ανοιχτές από τις 9 το πρωί και μέχρι τις 2 το μεσημέρι για δανεισμούς και επιστροφές βιβλίων μικρών και μεγάλων.
Μέσα στο χώρο των παιδικών βιβλιοθηκών θα μπορούν να μπαίνουν ανά δύο ενήλικες ή παιδιά, φορώντας πάντα μάσκα, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια, όπου θα μπορούν να μπουν όλοι μαζί και να κρατούν μεταξύ τους τις απαραίτητες αποστάσεις.
Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:30 έως τις 11:45 περίπου και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών, διότι οι περισσότερες απαιτούν γραφή και ανάγνωση. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.
Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.
Αυτό το καλοκαίρι ερχόμαστε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!