Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”», μίλησε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Θεοχάρη.
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας της:
Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα αποτελεί ένα γιγαντιαίο εγχείρημα, κορυφαία προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησής μας και αποτέλεσμα τεράστιας προσπάθειας, αλλά και μακράς διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η Νέα Αρχιτεκτονική που προτείνουμε με το Σχέδιο «Καλλικράτης» εντάσσεται σε μία από τις βασικές αρχές της κυβερνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία σήμερα περισσότερο από ποτέ αποτελεί το κυρίαρχο αίτημα των πολιτών: τη ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος και του κράτους.
Η ανάγκη γι’ αυτήν τη Νέα Αρχιτεκτονική προκύπτει τόσο από τις απαιτήσεις του νέου μοντέλου ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα, όσο και από μία από τις πιο ουσιαστικές επιταγές των πολιτών που μας εξέλεξαν να κυβερνήσουμε τη χώρα: την υπόσχεσή μας να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο κράτος. Προχωράμε, λοιπόν, σε μία ριζική αλλαγή που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν κατάφερε να κάνει 6 χρόνια τώρα, παρόλες τις διακηρύξεις περί επανίδρυσης του κράτους.
Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» είναι μία δομική αλλαγή-θεμέλιο του συνολικού σχεδίου μας για την προσπάθεια κατοχύρωσης της αξιοπιστίας και της διαφάνειας, της αποδέσμευσης του πολίτη από τις πελατειακές σχέσεις. Ενός σχεδίου που άρχισε με το ίδιο το κυβερνητικό σχήμα, με την υπαγωγή των προσλήψεων στο δημόσιο στο ΑΣΕΠ και με την ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων των κρατικών λειτουργών.
Με το νομοσχέδιο για τη Νέα Αρχιτεκτονική του κράτους επαναθεμελιώνουμε θεσμικά και λειτουργικά τους Δήμους, περιορίζοντας τον αριθμό των ΟΤΑ, αλλά και τα νομικά πρόσωπα και τις δημοτικές επιχειρήσεις των δήμων, θεσπίζοντας παράλληλα μηχανισμούς ελέγχου σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.
Θεμελιώνουμε τη δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση, δημιουργώντας αιρετές περιφέρειες στη θέση των νομαρχειακών αυτοδιοικήσεων και επαρχείων, με ευρύτατες αρμοδιότητες που αποκεντρώνονται από υπουργεία, όπως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η Δημόσια Υγεία και η κατασκευή έργων, και αντικαθιστώντας τις 13 περιφέρειες με 7 αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Οι δραστικές αυτές συνενώσεις σημαίνουν εξοικονόμηση πόρων. Οι 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού μειώνονται κατά το ήμισυ, ενώ τα νομικά πρόσωπα κατά το 1/3. Η δομική αλλαγή του «Καλλικράτη» εξοικονομεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, συνεισφέροντας στην δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Δίνουμε έτσι τέλος σε παθογένειες που οδηγούν σε σπατάλη του δημοσίου χρήματος, λειτουργώντας ως εστίες διαφθοράς και εμποδίζοντας την ανάπτυξη.
Τί σημαίνουν όμως αυτές οι αλλαγές πρακτικά για τον πολίτη;
Κατ’ αρχάς, συρρίκνωση της γραφειοκρατίας, των πολυδιασπασμένων και αλληλοκαλυπτόμενων υπηρεσιών που καθιστούσαν την εξυπηρέτηση του πολίτη δύσκολη και χρονοβόρα.
Δεύτερον, και ιδιαίτερα σημαντικό σημείο είναι ότι ο Καλλικράτης θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της Περιφέρειας. Οι νέοι, ισχυροί δήμοι θα αποτελέσουν αναπτυξιακά κύτταρα, και με την ένταξη της Νέας Αρχιτεκτονικής στο ΕΣΠΑ θα αποφέρουν τεράστια οφέλη για την αυτοδιοίκηση, το κράτος και την «πράσινη» ανάπτυξη.
Το μεγαλύτερο, όμως, όφελος για την καθημερινή ζωή κάθε Έλληνα, είναι ότι αναζωογονείται η γειτονιά και το χωριό, φέρνοντας τις υπηρεσίες και τις αποφάσεις κοντά στον πολίτη.
Τα κοινοτικά καταστήματα θα μετατραπούν σε ΚΕΠ, δηλαδή αυτοτελείς, αποτελεσματικές μονάδες εξυπηρέτησης των πολιτών, ενώ προβλέπεται και η αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας με την δημιουργία e-kep, που θα παρέχουν τις βασικές υπηρεσίες της δημοτικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και θα προσφέρουν αυτόματη εξυπηρέτηση 24 ώρες την ημέρα.
Για την αμεσότερη εξυπηρέτηση κυρίως εκείνων που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις εφαρμογές της νέας τεχνολογίας, θα λειτουργεί ο θεσμός του δημοτικού ανταποκριτή, δηλαδή του πολυδύναμου υπαλλήλου στο πλαίσιο του προγράμματος «διοικητική βοήθεια στο σπίτι».
Εισάγουμε την έξυπνη «κάρτα του Δημότη», ξεκινώντας έτσι την υλοποίηση της «κάρτας του πολίτη», που φέρνει τους Δήμους στη νέα εποχή αυτόματης εξυπηρέτησης και διευκολύνει τη συμμετοχή σε δημοκρατικές διαδικασίες, όπως έκδοση πιστοποιητικών και τοπικά δημοψηφίσματα.
Θεσπίζουμε ακόμη, τον Συνήγορο του Δημότη και της Επιχείρησης σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες, για να δρα ως διαμεσολαβητής όταν ο δημότης, ο επαγγελματίας ή ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσβαση στη διοίκηση.
To Σχέδιο Καλλικράτης αποτελεί έκφραση μίας από τις βασικές ιδεολογίες του κινήματός μας, του αποκεντρωμένου κράτους που είναι σύγχρονο και αποτελεσματικό, και της μεταφοράς των κέντρων λήψης αποφάσεων πιο κοντά στον πολίτη. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε λιγότερους Δήμους και Περιφέρειες με μεγαλύτερη έκταση, περισσότερους πόρους και προσωπικό διευρυμένης αρμοδιότητας, για να είναι πιο οικονομικοί, διαφανείς και δημοκρατικοί.
Όσον αφορά το νομό μου, υπήρχαν δικαιολογημένες και εύλογες αντιρρήσεις και απαιτήσεις των πολιτών της Καρδίτσας να δημιουργηθούν δύο ακόμη Δήμοι, ένας στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Σμοκόβου και ένας με τη συνένωση δύο Δήμων, Παμίσου και Σελλάνων, ως δήμος Σελλάνων. Έτσι θα εκφραζόταν πλήρως η λαϊκή βούληση των τοπικών κοινωνιών. Πιστεύω, όμως, ότι και έτσι με αυτό το νέο χωροταξικό, σε περίπτωση μη αλλαγής ο «Καλλικράτης» θα αποτελέσει όχημα που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξή τους.
Σας καλώ όλους να ψηφίσουμε αυτό το θεμελιώδες νομοθέτημα. Και απευθύνομαι στους συναδέλφους της αντιπολίτευσης, της ΝΔ. Αφήστε στην άκρη τις κομματικές σκοπιμότητες και ελάτε μαζί μας να θεμελιώσουμε την Ελλάδα της ανάπτυξης, την Ελλάδα της ευημερίας και της προοπτικής. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.