Της Ευαγγελίας Σιώμου – Ιωάννου Πρ. Τ.Ο. της ΝΑ Καρδίτσας
Η αιφνιδιαστική κατάθεση του Νομοσχεδίου για τον ‘‘Καλλικράτη” προς ψήφιση στη βουλή, και η αναμενόμενη οριστική ψήφισή του από την ολομέλεια της βουλής σε χρόνο ρεκόρ, στέρησε από τους Αυτοδιοικητικούς τον εύλογο χρόνο που απαιτείτο για κατάθεση των διορθωτικών προτάσεων αλλαγών.
Η έκπληξη και η Αναστάτωση καθώς και η αντίδραση όλων των εμπλεκόμενων φορέων ήταν γενική και αναμενόμενη. Καμία ουσιαστική και γόνιμη διαβούλευση δεν επιτεύχθη στο προηγούμενο διάστημα, και φυσικά κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για κατάθεση ‘‘συμπληρωματικού φακέλου” με κάποιες από τις ήδη προταθείσες
τροποποιήσεις πρόκειται να συμβεί από πλευράς Κυβέρνησης στο «παρά πέντε».
Όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται μονομερώς και παρακάμπτεται η πολυσυζητημένη «συνδιαμόρφωση» με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τότε το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα είναι ασφαλώς επιεικώς λανθασμένο.
Ο Δήμος Καρδίτσας αντέδρασε χαλαρά, δεν αντέδρασε σθεναρά ως όφειλε, εκτός και αν γνώριζε το άσκοπο της παρέμβασης. Ο ‘ ‘Καλλικράτης” σαν φιλοσοφία έχει πολλά θετικά στοιχεία όμως κατά τη γνώμη μου καθώς και των περισσότερων αυτοδιοικητικών όπως πολλάκις αναφέρθηκε, στον σχεδιασμό του χωλαίνει σε τρία κυρίως σημεία.
Στο χωροταξικό ,στο οικονομικό, στο (κοινωνικό) εργασιακό.
- 1) Στο χωροταξικό
Θα συμφωνήσουμε πιστεύω όλοι ότι από σεβασμό στον Καλλικράτη στο όνομα του οποίου βαφτίστηκε το Έργο αναμέναμε έναν χωροταξικό σχεδιασμό Αρχιτεκτόνημα καλαίσθητο, αρμονικό, λειτουργικό και ευέλικτο, με κοινά στοιχεία και όμοιες και παρόμοιες ανάγκες των Δημοτικών διαμερισμάτων. Η κατάτμηση των Δήμων που απαιτείτο προς το συμφέρον των Δημοτικών διαμερισμάτων, έτσι ώστε να μετατεθεί το κάθε διαμέρισμα στο φυσικό του περιβάλλον στο οποίο ανήκει Γεωγραφικά,(αποστάσεις), μορφολογικά -εδαφικά (ορεινά- πεδινά), επιβάλλετο . Όμως η βιασύνη (εξ ανάγκης ; πίεσης;) οδήγησε στην εύκολη λύση της μετάθεσης ολόκληρων των Δήμων, έτσι η προχειρότητα είναι εμφανής.
- 2) Οικονομικό
Εκκρεμεί η απόφαση 1) της απόδοσης των παρακρατηθέντων θεσμοθετημένων πόρων για εξόφληση Δημοτικών Χρεών και 2) εκκρεμεί το θέμα της εξοικονόμησης κονδυλίων για την αντιμετώπιση των δαπανών λόγω των προστιθέμενων αρμοδιοτήτων στους νέους Δήμους και το οποίο παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον με αμφίβολη τύχη.
- 3) Εργασιακό (κοινωνικό)
Η απόφαση της Κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων στις Δημοτικές επιχειρήσεις, αποτελεί κοινωνική αδικία η οποία θα θίξει μια μεγάλη μερίδα πολιτών. Καμία κυβέρνηση δεν δικαιούται στο όνομα της οικονομίας να θίξει πάγια και κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα εργαζομένων, με ότι αυτό κοινωνικά συνεπάγεται .
Αν τα ανωτέρω ΑΡΝΗΤΙΚΑ διευθετηθούν με ορθή λογική τότε οι νέοι Δήμοι ευκολότερα θα ξεκινήσουν μια ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, με υγιείς αρχές και σωστό οικονομικό σχεδιασμό, σε σχέση πάντα με τις δυνατότητες που η οικονομική κρίση μας επιτρέπει.