Ο ερχομός του καλοκαιριού, η μαγεία της καλοκαιρινής θάλασσας και η ομορφιά της καταπράσινης και λουλουδιασμένης υπαίθρου μας παρασύρει για ζωή έξω από τους τοίχους των δωματίων μας. Αυτό όμως συνεπάγεται και μεγαλύτερη χρονικά αλλά και εντονότερη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία με συνέπεια να αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης βλαβών στον οργανισμό μας. Η προστασία από το ηλιακό φως, και έμμεσα από την υπεριώδη ακτινοβολία, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες κρίνεται απαραίτητη για όλους και κυρίως για τα παιδιά. Ειδικότερα κατά την επιλογή γυαλιών ηλίου θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία για τα μάτια μας. Ο κ. Γεώργιος Μακρής οπτικός, μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες όσο αφορά την επιλογή τους. Αναφέρει επίσης ότι το καταναλωτικό κοινό στην πόλη της Καρδίτσας ανταποκρίνεται στις συμβουλές των ειδικών γιατί έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της υγείας των ματιών τους, την οποία μπορούν να εξασφαλίσουν χωρίς μεγάλο κόστος.
Πως δουλεύουν τα γυαλιά ηλίου;
Μπορεί πράγματι ένα κακό ζευγάρι γυαλιά να προκαλέσει ζημιά στο ανθρώπινο μάτι; Ποιές επιστρώσεις έχουν τα γυαλιά ηλίου; Τι ρόλο παίζει το χρώμα τους;
Τα γυαλιά ηλίου προκειμένου να είναι πράγματι “μέσα ατομικής προστασίας” πρέπει να καλύπτουν τα ευαίσθητα μάτια μας σε τρία επίπεδα:
- Nα είναι απορροφητικά της υπεριώδους ακτινοβολίας, δηλαδή να μειώνουν την ένταση της προτού φτάσει στα μάτια μας. Συγκεκριμένα και απαραίτητα, να έχουν δυνατότητα απορρόφησης του ποσοστού 100% της ακτινοβολίας έως του μήκους κύματος των 400 Νανομέτρων.
- Να είναι απόλυτα ασφαλή στη χρήση τους, δηλαδή να μη σπάζουν εύκολα προκαλώντας ατυχήματα, καθώς και να είναι ποιοτικά κατασκευασμένα, από υλικά συμβατά με την επιδερμίδα μας έτσι ώστε να μην προκαλούν δερματικές αλλοιώσεις.
- Να είναι “οπτικά κατεργασμένα”, οι επιφάνειες τους να έχουν δεδομένη και ομαλή καμπυλότητα προκειμένου να μην παρουσιάζουν οπτικά σφάλματα και εν τέλει να παραμορφώνουν την εικόνα που δέχεται ο χρήστης τους.
Τα γυαλιά και τα μάτια σας
Μπορεί πράγματι ένα κακό ζευγάρι γυαλιά να προκαλέσει ζημιά στο ανθρώπινο μάτι; Η ουσία είναι πως μπορεί. Τα φθηνά και ψεύτικα γυαλιά ηλίου, μπλοκάρουν μεν ένα ποσοστό του φωτός που φτάνει στο μάτι, δεν εμποδίζουν όμως την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία. Το αποτέλεσμα είναι καθώς η ίριδα ανοίγει, ο αμφιβληστροειδής χιτώνας να δέχεται μεγαλύτερο μέρος υπεριώδους ακτινοβολίας και τα μάτια σας να κινδυνεύουν με σοβαρότατο τραυματισμό. Τί μπορείτε να κάνετε για αυτό;
Η σύνθεση των φακών
Τα σύγχρονα γυαλιά ηλίου δεν είναι απλά κομμάτια πλαστικού σε σκούρα απόχρωση.
Ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου αποτελείται
από διαδοχικά στρώματα υλικών. Τα στρώματα
αυτά, που δεν είναι πάντα ίδια σε αριθμό ή
ποιότητα, διαφοροποιούνται ανάλογα με την
αξία και την ειδίκευση των γυαλιών.
Παραθέτουμε τα σημαντικότερα από αυτά:
Φακός σκίασης
Ο φακός σκίασης είναι αυτός που αποδίδει στο γυαλί τον χρωματικό του τόνο. Το χρώμα που χρησιμοποιείται, καθορίζει βέβαια και τα μέρη του φάσματος του φωτός που απορροφώνται από το φίλτρο. Ανάλογα λοιπόν με τη χρωματική χροιά και τον τόνο του φακού, προσδιορίζεται και η χρήση και εξειδίκευση του γυαλιού.
Οι γκρι φακοί, είναι κατάλληλοι για τις περισσότερες χρήσεις και περιπτώσεις καθώς φιλτράρουν αποτελεσματικά τις έντονες λάμψεις και το δυνατό φως.
Οι κίτρινοι και χρυσοί φακοί, μειώνουν κυρίως την ένταση του μπλε φωτός και χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα σε χειμερινές εξορμήσεις και sport, καθώς παρουσιάζουν τα πάντα φωτεινά και έντονα.
Οι φακοί σε αποχρώσεις του καφέ, είναι εξίσου καλοί με τους γκρι για χρήση σε ευρύτατο φάσμα συνθηκών. Έχουν το πλεονέκτημα να περιορίζουν αποτελεσματικότατα τις λάμψεις, και να φιλτράρουν τις ακτίνες φωτός υψηλών συχνοτήτων όπως τις υπεριώδεις, τις ιώδεις ή τις μπλε.
Οι πράσινοι φακοί, περιορίζουν τις λάμψεις και το μπλε φως. Προσφέρουν έντονο Contrast και
την καλύτερη χρωματική απόδοση από όλους τους υπόλοιπους φακούς.
Οι μωβ και ροζ φακοί ευνοούν το Contrast σε χώρους με μεγάλες πράσινες ή γαλάζιες επιφάνειες.
Φίλτρο κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας
Η επίστρωση που φιλτράρει τις υπεριώδεις ακτίνες είναι μία από τις σημαντικότερες επιστρώσεις στο φακό ενός γυαλιού. Η υπεριώδης ακτινοβολία διακρίνεται σε δύο κατηγορίες, τις UV-A και UV-B, ανάλογα με τη συχνότητα και το μήκος κύματος του φωτός και αποτελεί την αιτία πολλών προβλημάτων στο ανθρώπινο μάτι. Τα καλά και ποιοτικά γυαλιά, παρέχουν στον ιδιοκτήτη τους τη μέγιστη δυνατή προστασία απέναντι στις υπεριώδεις ακτίνες.
Φίλτρο πόλωσης
Το φίλτρο πόλωσης, περιορίζει το φαινόμενο της λάμψης και της θολούρας που αντιμετωπίζουμε από τις ανακλάσεις του φωτός στο νερό, το δρόμο ή άλλες οριζόντιες συνήθως επιφάνειες. Όταν το φως προσπίπτει σε μια επιφάνεια, τα κύματα του που ανακλώνται, ταλαντώνονται κατά τη γωνία αυτής. Μια έντονα ανακλαστική, οριζόντια επιφάνεια λοιπόν, όπως αυτή μιας λίμνης, θα ανακλάσει οριζόντια πολωμένο φως. Το φως αυτό αναλαμβάνουν τις περισσότερες φορές να εμποδίσουν τα φίλτρα πόλωσης επιτρέποντας μόνο στις ακτίνες κατακόρυφης πόλωσης να περάσουν.
Αντιανακλαστική επίστρωση
Η αντιανακλαστική επίστρωση αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αντανάκλαση του φωτός στο πίσω μέρος του φακού.
Προστατευτική επίστρωση για την επαύξηση της αντοχής
Η τελική επίστρωση για την επαύξηση της αντοχής των φακών στη φθορά, είναι στην ουσία ένα πολύ λεπτό στρώμα από DLC (diamond-like carbon) που δημιουργείται μέσω μιας διαδικασίας ιονισμού, στην εξωτερική επιφάνεια των γυαλιών. Το στρώμα αυτό ανθίσταται στη φυσιολογική φθορά που εμφανίζουν συνήθως οι φακοί των γυαλιών ηλίου, προσφέροντας προστασία στις υπόλοιπες υπερευαίσθητες επιστρώσεις.
Επίστρωση αντανάκλασης
Η επίστρωση αντανάκλασης είναι το κομμάτι που κάνει μερικά γυαλιά να καθρεφτίζουν τον περιβάλλοντα χώρο. Η επίστρωση αυτή απλώνεται στους φακούς των γυαλιών σαν ένα λεπτό, αραιό στρώμα. Το μεγάλο μειονέκτημα των αντανακλαστικών επιστρώσεων, είναι η μεγάλη ευαισθησία που παρουσιάζουν στην κακομεταχείριση, αφήνοντας σημάδια και γρατζουνιές