Ανήσυχους και προβληματισμένους βρήκε τους καταστηματάρχες εστίασης και αναψυχής η επαναλειτουργία των καταστημάτων τους, από τη Δευτέρα 25 Μαϊου, και η προσαρμογή τους στη νέα πραγματικότητα.
Μετά την παρέλευση δύο μηνών από την ημέρα που κατέβασαν ρολά λόγω της πανδημίας του covid-19, τα καταστήματα από το πρωί της Δευτέρας άνοιξαν και πάλι, τα τραπεζάκια έλαβαν τη γνώριμη θέση τους, ο κόσμος άρχισε να απολαμβάνει ξανά τον καφέ και το φαγητό του, ωστόσο τίποτα δεν είναι πλέον ίδιο ούτε για τους επαγγελματίες αλλά ούτε και για τους ίδιους τους καταναλωτές.
Και αυτό διότι άπαντες θα πρέπει να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να λειτουργούν βάσει κανονισμών.
Τα πράγματα, πάντως, είναι δύσκολα για τον κλάδο της εστίασης και αναψυχής διότι όλον αυτόν τον καιρό συσσωρεύτηκαν παρά πολλές οικονομικές υποχρεώσεις, ενώ από εδώ και πέρα κανείς δεν περιμένει να έχει το τζίρο που είχε.
Όπως δηλώνει στο karditsanews.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής κ. Νίκος Γκέκας δεν υπάρχουν στον ορίζοντα και πάρα πολλές ελπίδες για κάτι ουσιαστικά καλό.
«Θα κάνουμε δύο χρόνια για να συνέλθουμε από όσα έχουν συμβεί. Είναι πολλά τα έξοδα και οι υποχρεώσεις. Και χάθηκαν και σημαντικές ημερομηνίες όλο αυτό το διάστημα που μείναμε κλειστοί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γκέκας.
Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής κατά την επιστροφή στην κανονικότητα υπάρχει μεγάλη δυσκολία ως προς την εφαρμογή και την τήρηση των μέτρων και των κανονισμών που απαιτούνται.
Επομένως, επέστρεψαν δειλά-δειλά, αλλά με πολύ άγχος και αβεβαιότητα για το πώς θα τα βγάλουν πέρα.
Τα μέτρα στον τομέα της εστίασης
Μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις συνθέτουν την επιστροφή στη νέα κανονικότητα. Αναλυτικότερα:
– Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
– Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
– Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
– Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
– Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
– Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκατοστά έως 1,70 εκατοστά.
– Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
– Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.
Οδηγός επανεκκίνησης
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) εξέδωσε τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» με σκοπό την παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών προσαρμογής στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19.
Αναλυτικότερα στις κατευθυντήριες οδηγίες για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται τα παρακάτω:
– Αποφυγή συγχρωτισμού και τήρηση των απαιτήσεων «απόστασης» με αναδιάταξη του εργασιακού χώρου και αναδιοργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων με βάση τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων.
– Διαμόρφωση προγράμματος σταδιακής προέλευσης /αποχώρησης των εργαζομένων με δημιουργία ομάδων εργασίας ώστε να υπάρχει περιορισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
– Διαμόρφωση προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.ά.)
– Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών, 2. Τοποθέτηση αντισηπτικού στη θέση του ταμία και στη θέση του πελάτη, 3. Τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορισμός υπεύθυνου για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθέτηση plexiglas αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
– Προτροπή πελατών και εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.
– Ανάρτηση πινακίδων ενημέρωσης – υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους τους χώρους (σωστή χρήση γαντιών, μάσκας, σωστό πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων).
– Ρύθμιση της προσέλευσης τρίτων (συνεργατών, διανομέων κ.ά) στον χώρο εργασίας ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να εξασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας.
– Ενημέρωση οδηγών, προμηθευτών, εξωτερικών συνεργατών, πελατών, επισκεπτών με κάθε πρόσφορο μέσο για τις οδηγίες των αρμόδιων κρατικών αρχών.
– Μέριμνα για επαρκή επαρκή αερισμό (με έμφαση στον φυσικό αερισμό) όλων των χώρων και την αποφυγή του συγχρωτισμού των ατόμων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή ανανέωση του αέρα. Απαιτείται τακτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού/κλιματισμού.
– Τα πάσης φάσης συνεργεία θα πρέπει να εισέρχονται στους χώρους εργασίας με χρήση προστατευτικού ρουχισμού (πλαστική ποδιά μιας χρήσης, μάσκες και γάντια).
Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν οι εσωτερικοί χώροι
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη έως τις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι στα καταστήματα εστίασης. «Ο στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους επιχειρηματίες εστίασης να λειτουργήσουν. Για να είμαστε δίκαιοι με όσους δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους εσωτερικούς χώρους», είπε ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.