«Με ένα πακέτο μέτρων «μαμούθ» ύψους 24 δις ευρώ, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στέκονται δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο και του δίνουν μεγάλη ώθηση για να ξεπεράσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις σημαντικές συνέπειες της πανδημίας του Κορωνοϊού. Κατανοούμε απόλυτα την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων από το παρατεταμένο «lockdown» που επιβλήθηκε στην αγορά λόγω των έκτακτων συνθηκών για την προστασία της υγείας του πληθυσμού. Όμως η πατρίδα μας πάλεψε, όλοι μαζί δώσαμε τη μεγάλη μάχη κατά του covid 19, με οδυνηρές απώλειες ανθρώπων, αλλά σταθήκαμε όρθιοι ως κράτος και ως κοινωνία και ατενίζουμε πλέον το μέλλον με αισιοδοξία και προσδοκία για μια νέα αρχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή μας απέδειξαν στην πράξη ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν με ιδιαίτερη επιτυχία έκτακτες κρίσεις και επικίνδυνες καταστάσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα θα βάλουν την χώρα μας ξανά στο δρόμο της ανάκαμψης και θα την οδηγήσουν με ασφάλεια στην πρόοδο και στην ευημερία». Τη δήλωση αυτή έκανε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γ. Κωτσός στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίησε με την Διοίκηση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας.
Ο Καρδιτσιώτης πολιτικός συζήτησε αναλυτικά τα πολλά θέματα που έχουν προκύψει στην αγορά από την πανδημία του covid 19 και δέχθηκε σειρά προτάσεων για την αντιμετώπισή τους. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ενώ ο κ. Κωτσός δεσμεύτηκε πως θα προωθήσει άμεσα στα αρμόδια υπουργεία τα τοπικά προβλήματα και αιτήματα.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ – ΜΕΤΡΑ
Συγκεκριμένα, η Διοίκηση του ΕΒΕ Καρδίτσας αφού επισήμανε ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, υπογράμμισε ως αναγκαία μεταξύ άλλων τα παρακάτω μέτρα για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος κ. Κώστας Ζυγογιάννης:
«Αναστολή σφράγισης επιταγών για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών επιπλέον.
* Άμεση μείωση ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα που είχαν εξαιρεθεί από την περυσινή μείωση που αφορούσε μόνο στα φυσικά πρόσωπα.
Άμεσα να μηδενιστούν η να μειωθούν οι χρεώσεις των τραπεζών στις συναλλαγές με POS, Επειδή λόγου COVID 19 προωθούνται οι συναλλαγές με κάρτες.
* Με δεδομένο ότι εισερχόμαστε σε νέο κύκλο ύφεσης, η καταβολή του μειωμένου ποσοστού για την ενοικίαση επαγγελματικού χώρου είναι αναγκαίο να παραταθεί χρονικά, ακόμα και για 1 έτος.
* Διευκόλυνση για τη δυνατότητα άμεσης εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ) που βρίσκονται σε ώριμη φάση. Πολλοί επιχειρηματίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο για αυτή την εκταμίευση αλλά παρατηρείται καθυστέρηση εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών.
* Επανεξέταση του θέματος της άτοκης χρηματοδότησης των εκδοτών των μεταχρονολογημένων επιταγών.
* Ενίσχυση και ανάπτυξη παραγωγικών κλάδων, διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, με ταυτόχρονη δημιουργία κλίματος ανάληψης ευθύνης και ρίσκου από όλα τα μέρη, Πολιτεία, επιχειρηματικό κόσμο, τραπεζικό σύστημα, δημόσια διοίκηση, κοινωνία εν γένει και αποφυγή της σπατάλης πόρων.
* Έμφαση στους παραγωγικούς κλάδους, που σχετίζονται με διασφαλισμένη παγκόσμια ζήτηση στο άμεσο αλλά και απώτερο μέλλον και αφορούν τις τεχνολογίες περιβάλλοντος, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προστασίας της δημόσιας υγείας, τεχνολογιών πληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνης.
* Διαφορετικό φορολογικό καθεστώς για όσους παράγουν στην Ελλάδα και επιστρέφουν οφέλη στην κοινωνία.
* Απελευθέρωση σε μεγάλη κλίμακα της ρευστότητας στην Ε.Ε. ώστε να φτάσει σε όλες ανεξαιρέτως τις πληττόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε όλα τα κράτη μέλη.
* Να επιταχυνθούν οι ψηφιακές διαδικασίες σε τελωνεία, εφορίες, δημόσια διοίκηση, δικαιοσύνη, με ενεργοποίηση της συμφωνίας του Ταλίν (2017), για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
* Επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του προγράμματος «ΕΠΕΝΔΥΩ» και των άλλων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
* Παράταση της πληρωμής λογαριασμών στη ΔΕΗ για επιχειρήσεις μέχρι 30/7/2020.
* Απαλλαγή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ των επιχειρήσεων για το διάστημα που είναι κλειστές με απόφαση της κυβέρνησης.
* Αναβάθμιση του επιμελητηριακού θεσμού για την παροχή ακόμη υψηλότερων υπηρεσιών στις επιχειρήσεις.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΟ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ειδικότερα για τον Τουρισμό της περιοχής του Ν. Καρδίτσας:
- Καμπάνια προβολής της Περιφέρειας στο εσωτερικό και εξωτερικό με έμφαση στην υγειονομική ασφάλεια.
- Οι εποχιακές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται με απόφαση ένταξης σε πρόγραμμα Αναπτυξιακού νόμου ή σε ΕΣΠΑ, με απλή διαδικασία αίτησης να λαμβάνουν το 50% του επιχορηγούμενου ποσού ως προκαταβολή.
- Να δύναται στις εποχιακές επιχειρήσεις που δεν έχουν αρνητικά στοιχεία (σφραγισμένες επιταγές και δανειακά ενήμερες μέχρι 31/12/2019) η καταβολή από τις τράπεζες δανείου κίνησης ισόποσου των επιταγών που απαιτείται για την κάλυψη τους στο προσεχές τετράμηνο με μηδενικό επιτόκιο και η αποπληρωμή να πραγματοποιείται στα επόμενα δυο έτη.
- Προστασία των εργαζομένων στον τουρισμό ώστε να μην χαθεί το εποχικό επίδομα λόγω λιγότερων ενσήμων, από όσων απαιτούνται από τη νομοθεσία για τη λήψη του.
- Προστασία για όσους δεν καταφέρουν να εργαστούν φέτος στον κλάδο, προσφέροντας στους εποχικούς εργαζόμενους παρατεταμένο επίδομα ανεργίας.
- Ιδιαίτερα τα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία και οι δημοσιονομικές διευκολύνσεις της ΕΕ να στηρίξουν τον τουρισμό και τις τουριστικές επιχειρήσεις και μέτρα για τους εργαζόμενους. Μείωση ΦΠΑ διαμονής και εστίασης στο χαμηλότερο συντελεστή.
- Moratorium χρονικού διαστήματος ενός τουλάχιστον έτους, με νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που αφορά σε δανειακές υποχρεώσεις προς τράπεζες μικρών, μεσαίων, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ή είναι εξαρτώμενες εποχιακά από αυτόν, οι οποίες προ του χαρακτηρισμού της κατάστασης ως πανδημίας ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο μέτρο που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με το νέο πρόγραμμα παροχής δανείων με επιδότηση επιτοκίου. Ήταν προς την κατεύθυνση στήριξης των επιχειρήσεων από τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού. Όμως από την ανακοίνωση μέχρι την υλοποίηση του μεσολαβεί μία τεράστια απόσταση, όπως με πόνο αντιλαμβάνονται όσοι επιχειρούν να υπαχθούν στην συγκεκριμένη ρύθμιση. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει κοινή γραμμή κυβέρνησης και τραπεζών, με αποτέλεσμα να είναι ένα μέτρο εξαιρετικά περιορισμένης εφαρμογής. Κανείς δεν πρέπει να εξαιρεθεί από τα μέτρα στήριξης αυτή την κρίσιμη στιγμή που είναι αναγκαία η παροχή ρευστότητας σε όλη την αγορά με οριζόντιες παρεμβάσεις και χωρίς περιορισμούς προκειμένου να αντέξουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες».