Συνάντηση με την Προϊσταμένη του Τμήματος κ. Φ. Αθανασοπούλου είχε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης
Συνεργασία με την Προϊσταμένη του Τμήματος της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Φωτ. Αθανασοπούλου είχε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης παρουσία και του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος κ. Σωτ. Αντωνίου με θέμα το πρόγραμμα στείρωσης των αδέσποτων ζώων που έπειτα από την επαναλειτουργία των Κλινικών θα υλοποιήσει ο Δήμος σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της πόλης μας και το Φιλοζωικό Όμιλο Καρδίτσας.
Ο κ. Βερίλλης σχετικά με την συνάντηση δήλωσε τα εξής:
«Με την Προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Φ. Αθανασοπούλου είχαμε μια συνεργασία για θέματα κοινού ενδιαφέροντος
Θέλω με τη ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι η επαναλειτουργία των Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής είναι αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη.
Σας θυμίζω ότι αμέσως μόλις γίναμε γνώστες του προβλήματος το αναδείξαμε στον τοπικό τύπο, στείλαμε επιστολές προς την Υπουργό Παιδείας κ. Αν. Διαμαντοπούλου, τον Πρύτανη κ. Γουργουλιάνη και τους βουλευτές μας, θέσαμε το θέμα και στην Υφυπουργό κ. Χριστοφιλοπούλου κατά την επίσκεψή της στο Δήμο, ενώ συγκαλέσαμε και ευρεία σύσκεψη φορέων στο Δημαρχείο.
Οι θετικές εξελίξεις που δρομολογήθηκαν στη συνέχεια είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των φορέων και των πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο Δήμος για να εκφραστεί η βούληση όλων των Καρδιτσιωτών, όχι μόνο να μην επιτρέψουμε την υποβάθμιση της Σχολής, αλλά να διεκδικούμε και την περαιτέρω αναβάθμισή της και την ενίσχυση του αναπτυξιακού της ρόλου στην περιοχή μας.
Αδράνειες και ολιγωρίες όπως αυτές που οδήγησαν παλαιότερα στην απομάκρυνση της Σχολής Νηπιαγωγών η Δημοτική μας Αρχή δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν.
Ως Δήμος Καρδίτσας και στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, με την επαναλειτουργία των Κλινικών, προχωράμε σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηνιατρικής και το Φιλοζωικό Όμιλο Καρδίτσας στην υλοποίηση του προγράμματος περισυλλογής και στείρωσης των ζώων στις Κλινικές της Σχολής.
Με το πρόγραμμα αυτό προσεγγίζουμε με ευαίσθητο τρόπο το ζήτημα και δίνουμε λύση, χωρίς να καταφεύγουμε σε ακρότητες ή αναχρονιστικούς τρόπους αντιμετώπισης και πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία όλων μας θα πετύχουμε τους στόχους του προγράμματος.»
Η Προϊσταμένη του Τμήματος κ. Φ. Αθανασοπούλου τόνισε σχετικά με τη λειτουργία της Σχολής:
«Όπως γνωρίζετε, το τελευταίο χρόνο υπάρχουν προβλήματα υποχρηματοδότησης στα ΑΕΙ με αποτέλεσμα τα κονδύλια για τους συμβασιούχους 407 στο Τμήμα μας να περισκοπούν δραστικά.
Το Τμήμα μας με απόφαση της ΓΣ, κάλυψε όλες τις πιστώσεις το Α’ εξάμηνο καθόσον δεν μπορούσε να λειτουργήσει αλλιώς. Κινδύνευε επομένως να μείνει με ελάχιστες πιστώσεις το εαρινό εξάμηνο. Μετά από κινητοποιήσεις του τμήματος και παραστάσεις σε διάφορους φορείς μεταξύ των οποίων και στις Δημοτικές αρχές, εξασφαλίστηκαν προσωρινά για το εξάμηνο αυτό οι κανονικές πιστώσεις που ίσχυαν και στο παρελθόν.
Οι πιστώσεις αυτές δοθήκαν από το ΠΘ μετά από την πίεση των γεγονότων και συναντήσεων που είχαμε με τις Πρυτανικές αρχές, και τις τοπικές αρχές και ειδικά με τον κ. Δήμαρχο. Έτσι μετά τις πιστώσεις που δόθηκαν οι κλινικές μας εργάζονται σχεδόν κανονικά. Ειδικότερα η Μαιευτική κλινική όλη την εβδομάδα, η Παθολογική κλινική 3 φορές και η Χειρουργική 2 φορές εβδομαδιαία. Τα λοιπά εργαστήρια εργάζονται όλη την εβδομάδα. Έτσι εξασφαλίζεται το ελάχιστο των εκπαιδευτικών μας υποχρεώσεων.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους μας συμπαρασταθήκαν στον αγώνα μας αυτό για την διατήρηση των ήδη υπαρχόντων πιστώσεων και ειδικά τις τοπικές αρχές που ήταν στο πλευρό μας από την αρχή του προβλήματος. Θέλω να ελπίζω ότι και στο μέλλον θα υπάρχει η συνεργασία και στήριξη αυτή γιατί ενημερωτικά σας ανακοινώνω ότι και το ερχόμενο χειμερινό εξάμηνο θα προκύψει πρόβλημα καθόσον οι πιστώσεις που δόθηκαν για όλο το Παν/μιο είναι 70 (αντί 85 που υπάρχουν σήμερα) και ως εκ τούτου σίγουρα θα έχουμε πάλι ελλείψεις στο Τμήμα μας.
Ιδανική λύση φυσικά θα ήταν η εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού (μέλη ΔΕΠ, ΕΤΕΠ κλπ) ώστε να μην καταφεύγουμε προσωρινά σε λύσεις συμβασιούχων. Το μόνιμο προσωπικό θα ενδυνάμωνε το Τμήμα και την πόλη με την παρουσία του.
Κατανοούμε το κλίμα λιτότητας που επιβάλλεται από την κυβέρνηση αλλά, όπως έχω πει και στο παρελθόν πολλές φορές, το Τμήμα Κτηνιατρικής έχει ιδιαιτερότητες στην εκπαίδευση των φοιτητών που γίνεται κυρίως με πρακτική άσκηση και ως εκ τούτου το κόστος λειτουργίας του είναι ιδιαίτερα υψηλό.»