Αγωνία επικρατεί στον κλάδο των εμπόρων του Νομού Καρδίτσας μετά τα όσα έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού.
Μπορεί τη Δευτέρα 4 Μαϊου η καραντίνα να έλαβε τέλος και να άρχισαν να επαναλειτουργούν ορισμένα καταστήματα και όλα τα υπόλοιπα να ακολουθούν την επόμενη Δευτέρα 11 Μαϊου, ωστόσο το πλήγμα είναι ήδη μεγάλο γι ΄ αυτούς και το αύριο φαντάζει πολύ δύσκολο και αβέβαιο.
Αυτό ακριβώς επεσήμανε στο karditsanews ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Περικλής Κορκώτσιος τονίζοντας πως καταρχήν υπάρχει ο φόβος για το αν θα καταφέρουν να ανοίξουν ορισμένοι τις επιχειρήσεις τους.
«Υπάρχει έντονη αγωνία και φόβος. Ορισμένα καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα αλλά το πρόβλημα είναι σύνθετο. Υπάρχουν τα λειτουργικά έξοδα, τα τρέχοντα, πολλοί είχαν παραγγείλει τα εμπορεύματά τους και κάποιοι θα αναγκαστούν να μειώσουν τους εργαζόμενους. Επίσης, με το που θα ανοίξει η αγορά δεν σημαίνει πως οι καταναλωτές θα τρέξουν όλοι αμέσως να ψωνίσουν γιατί και αυτοί έχουν τις υποχρεώσεις τους. Και μην ξεχνάμε ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος ήταν ΄΄νεκροί΄΄ μήνες για το εμπόριο. Έχουν συσσωρευτεί πολλά. Αν δεν αλλάξει κάτι, δεν ξέρω τι θα κάνουμε» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κορκώτσιος.
Πρώτη ημέρα μετά τη λήξη της καραντίνας και του «Μένουμε Σπίτι» τη Δευτέρα και μπορεί η πόλη της Καρδίτσας να έχει αρχίσει να αποκτά και πάλι μια κάποια ζωή, ο κόσμος να κυκλοφορεί ξανά και τα καταστήματα σταδιακά να ανεβάζουν και πάλι ρολά, όμως η επόμενη αυτή μέρα κανέναν και τίποτα δεν έχει βρει όπως ήταν.
Το παρατεταμένο κλείσιμο των επιχειρήσεων και η παύση της οικονομικής δραστηριότητας δημιούργησε πολλά προβλήματα, με τους κλάδους του εμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού να εκπέμπουν κυριολεκτικά σήμα κινδύνου.
Άλλωστε, η νέα πραγματικότητα φέρνει μαζί της πολλά νέα μέτρα ασφάλειας, όπως λιγότεροι πελάτες, αραίωση των τραπεζοκαθισμάτων, προμήθεια υλικών υγιεινής ακόμα και την ανάγκη διαμόρφωσης των χώρων τους, με αποτέλεσμα οι τζίροι να είναι εξαρχής μειωμένοι και χωρίς κανείς να μπορεί ακόμη να προβλέψει την κίνηση.
Μουδιασμένους και φοβισμένους βρήκε η Δευτέρα τους καταστηματάρχες και μένει να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια.
Ποια καταστήματα ανοίγουν
Αναλυτικότερα, τα καταστήματα που επαναλειτουργούν είναι τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα με γραφική ύλη, τα καταστήματα υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικών ειδών, ανθέων, τα ΚΤΕΟ, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα καταστήματα για γυάλισμα υποδημάτων, οπτικών.
Οδηγίες προς τους καταστηματάρχες
Την ίδια ώρα για να αποφευχθούν τα παρατράγουδα, τα αρμόδια υπουργεία υπενθυμίζουν τα εξής στους καταστηματάρχες:
Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν μεγαλύτερο φάσμα υπηρεσιών από τις επιτρεπόμενες, οφείλουν να ενημερώνουν με έντυπο και ηλεκτρονικό τρόπο τους καταναλωτές ότι πωλούν μόνο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που έχουν ανακοινωθεί.
Οι παραγγελίες από τα ηλεκτρονικά καταστήματα για προϊόντα που παραμένουν σε αναστολή, εκτελούνται μόνο με αποστολή στον τόπο παράδοσης του πελάτη.
ην προ κοροναϊού εποχή, έτσι ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα αφαίρεσης της μάσκας από την πλευρά του πελάτη.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει και ο πελάτης να λάβει κάποια μέτρα πριν εισέλθει στο κατάστημα.
Ειδικότερα οι πελάτες που θα επισκέπτονται κομμωτήρια αλλά και κέντρα αισθητικής δεν θα πρέπει να έχουν μαζί τους σακούλες από άλλα καταστήματα, παρά μόνο την τσάντα τους με τα απαραίτητα.
Επίσης αντικείμενα, όπως το κινητό τηλέφωνο, το οποίο πολλοί συνήθιζαν να αφήνουν πάνω επιφάνειες, θα παραμένει στην τσάντα του πελάτη.
Τέλος τα περιοδικά που ουκ ολίγες κυρίες συνήθιζαν να ξεφυλλίζουν την ώρα που ο επαγγελματίες φρόντιζαν τα μαλλιά ή τα άκρα τους θα εξαφανιστούν από όλα τα μαγαζιά για τους ευνόητους λόγους.
Το παν οι αποστάσεις ασφαλείας
Με τον κίνδυνο της διασποράς του ιού δίνεται εξίσου μεγάλη έμφαση ως προς την τήρηση των αποστάσεων.
Αναλυτικά: Για τα γραφεία ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τετραγωνικά μέτρα και απόσταση 1,5 μέτρων.
Να σημειωθεί πως στην πόρτα κάθε καταστήματος πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός των επιτρεπόμενων πελατών.
Δηλαδή, σε καταστήματα: Έως 20 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται 4 άτομα συνολικά, (δηλαδή εργαζόμενοι και πελάτες): 20 > 4από 20 έως τετραγωνικά 100 μέτρα, επιτρέπονται 4 άτομα, συν 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια από 20 έως 100 τετραγωνικά μέτρα: 20> 4 +1 ανά 10τμΚαι άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων, επιτρέπονται 12 άτομα, συν 1 άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια άνω των 100 μέτρων: Άνω των 100 >12 +1 ανά 15τμ.
Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους:
- στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα ταξί,
- σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, δηλαδή: εστιατόρια, καφέ, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία κ.λπ.
- σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα,
- σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Με μάσκα προαιρετικά
Επιπλέον, ισχυρή σύσταση αντί υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ή καλύμματος προσώπου προβλέπεται σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών:
- Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους,
- στα γραφεία
- για τους επισκέπτες κομμωτηρίων
- για το προσωπικό και τους πελάτες στα καταστήματα λιανικής
- στους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους
- στα σούπερ μάρκετ
- στους εξωτερικούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης
- στα σχολεία, τα φροντιστήρια και τα πανεπιστήμια
- και στους χώρους λατρείας (εκκλησίες).
Ωράριο κομμωτηρίων
Από τις 07:00 έως τις 22:00 το προτεινόμενο ωράριο για τα κομμωτήρια τις καθημερινές και από τις 09:00 μέχρι τις 22:00 το βράδυ τα Σάββατα.