- – Σε μία εκδήλωση-αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Έλαβαν χώρα τα εγκαίνια του νέου χώρου της Παιδικής Βιβλιοθήκης, χθες Δευτέρα και ώρα 6:30μ.μ. Στα πλαίσια της εκδήλωσης ήταν προσκεκλημένη η σπουδαία παιδική συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά, η οποία τιμήθηκε για την προσφορά της στα γράμματα και στον πολιτισμό. Την αναμνηστική πλακέτα παρέδωσε στη συγγραφέα ο κ. Λάμπρος Τάτσιος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρόν στην εκδήλωση ήταν επίσης και ο κ Αντωνίου Σωτήρης Αντιπρόεδρος των Παιδικών βιβλιοθηκών. Η νέος χώρος της Παιδικής Βιβλιοθήκης βρίσκεται στην πλατεία Δ. Γιολδάση (πρώην Δ. Λάππα).
Η Αγγελική Βαρελλά αγαπά πολύ την Καρδίτσα και τις παιδικές βιβλιοθήκες μας και έρχεται πάντα όταν την καλούμε με μεγάλη χαρά. Είναι τιμή μας που στο βεβαρημένο της πρόγραμμα κατάφερε και αυτή τη φορά να χωρέσει μια επίσκεψη στην πόλη μας.
Η Αγγελική Βαρελλά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη αλλά μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών που της χάρισαν τέσσερα εγγόνια.
Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Για πρώτη φορά ασχολήθηκε με το παιδικό βιβλίο το 1966 και έκτοτε είναι αφοσιωμένη στο λογοτεχνικό αυτό είδος, με έντονη παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις (σχολεία, συλλόγους γονέων, δήμους, βιβλιοθήκες κτλ.) που γίνονται για το παιδί και το παιδικό βιβλίο όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλη την Ελλάδα.
Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Υπουργείο Παιδείας για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου.
Μετέφρασε και διασκεύασε στα ελληνικά πολλά ξένα βιβλία και συνεργάστηκε με την ελληνική ραδιοφωνία, την τηλεόραση, τα περιοδικά “Ερυθρός Σταυρός”, “Συνεργασία”, “Το Ρόδι” κ.ά. Έργα της (σκετς και λοιπά θεατρικά) παίζονται στα σχολεία.
Είναι πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και μέλος α) της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, β) του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, γ) της Λέσχης Μελέτης και Έρευνας της Παιδικής Λογοτεχνίας Διαδρομές (και υπεύθυνη ύλης του ομώνυμου περιοδικού).
Το βιβλίο της “Η Ελλάδα κι εμείς” αναγράφηκε στον Τιμητικό Πίνακα (1968) της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ).
Το βιβλίο της “Φιλενάδα, Φουντουκιά μου” κέρδισε έναν από τους τρεις επαίνους του Διεθνούς Βραβείου Παιδικής Λογοτεχνίας Janusz Korczak (1985) στην Πολωνία.
Προτάθηκε για το σύνολο του έργου της από τον κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το Βραβείο Άντερσεν το 1990.
Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Υπουργείο Παιδείας για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου.
Βραβεύτηκαν τα παρακάτω βιβλία της:
«Φιλενάδα Φουντουκιά μου» κέρδισε έναν από τους τρεις επαίνους του Διεθνούς Βραβείου Παιδικής Λογοτεχνίας Γιάννους Κόρτζακ (1985) στην Πολωνία.
«Η Ελλάδα κι εμείς» αναγράφηκε στον τιμητικό πίνακα (1968) της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) και βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.
«Καλοκαίρι στη Μονεμβασιά» βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, έπαινος Ενώσεως Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού.
«Τα βούκινα της φύσης» βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
«Κόρινθος» Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων το 1998.
Βιβλία βραβευμένα από το Υπουργείο Παιδείας:
- Αναγνωστικό Γ Δημοτικού, 1973.
- Αναγνωστικό Γ Δημοτικού, 1979.
- Αναγνωστικό ΣΤ Δημοτικού, 1980.
- Αναγνωστικό Β Δημοτικού, 1980.
Έργα της:
- «Αρχίζει το ματς», όπου παρουσιάζεται το αθλητικό ιδεώδες στις μέρες μας.
- «Έξι εναντίον ενός». Ένα μυθιστόρημα με αστυνομική πλοκή, που κάνει γνωστή την ιστορία των αρχαίων ελληνικών νομισμάτων.
- «Ένα πρωί με τον Αίσωπο». Ο Αίσωπος με λεπτή ειρωνεία και χιούμορ, σχολιάζει τα διδάγματα των μύθων του που ισχύουν για όλες τις εποχές, αφού οι άνθρωποι παραμένουν οι ίδιοι.
- «Το φεγγάρι παίζει σκάκι». Μια σειρά από γοητευτικές παρτίδες σκάκι – αινίγματα, στις οποίες οι ήρωες ξεδιπλώνουν τη μαγική τους προσωπικότητα.
- «Κόρινθος». Προβάλλονται η Κόρινθος και οι πιο γνωστοί μύθοι της αρχαίας Κορίνθου.
- «Κρήτη». Προβάλλονται η Κρήτη και οι μύθοι της (Λαβύρινθος, Μινώταυρος κ.α.).
- «Φιλενάδα φουντουκιά μου». Η ιστορία μιας μικρής αγριοφουντουκιάς που ήταν «άλογο», που «έπαιζε φυσαρμόνικα» που την αγάπησαν όλοι και έτσι σώθηκε μέσα στην τσιμεντένια πόλη.
- «Δράκε, δράκε είσ’ εδώ;». Εφτά μικρές ιστορίες για παιδιά όπου η αλήθεια προσπαθεί να περάσει την πόρτα της παιδικής ψυχής.
- «Ο Θεός αγαπά τα πουλιά». Ένας τραυματισμένος πελαργός γίνεται σύμβολο στοργής και συνεργασίας ανάμεσα στα παιδιά ενός σχολείου και στους ηλικιωμένους ενός γηροκομείου.
- «Τα καλοκαιρινά». Έξι βιβλία για τις καλοκαιρινές διακοπές, ένα για κάθε τάξη του δημοτικού.
- «Τα παπουτσάκια που λένε παραμύθια». Μια οικογένεια υιοθετεί ένα παιδί, τον Ηλία, που καθώς μεγαλώνει ανακαλύπτουν ότι δεν μπορεί να περπατήσει.
- Ακόμα «Μαθαίνω την παιχνιδοπαρέα», «Κατοικίδια ζώα και πουλιά», «Γελαστός και αγέλαστος», «Διονύσιος Σολωμός», «Καλημέρα Ελπίδα», «Ο Θεός αγαπά τα πουλιά» «Κορώνα από χιόνι» «Ταξίδι χωρίς βαλίτσα» «Το πιάτο του Αλέξανδρου» κ.α.
Σ’ ευχαριστούμε Αγγελική μας και σ’ αγαπάμε πολύ.