Μία σημαντική προγραμματική μας δέσμευση, το πρόγραμμα «Καλλικράτης», γίνεται πραγματικότητα. Εντάσσεται στις μεγάλες και βαθιές διαρθρωτικές τομές και αλλαγές που έχουν να κάνουν με την αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης του Κράτους και της Διοίκησης.
Το προσχέδιο που παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών στο Υπουργικό Συμβούλιο και απαρτίζεται από 16 νομοσχέδια, περιλαμβάνει τη χωροθέτηση των νέων Δήμων, τη συγκρότηση των Περιφερειών, τη μεταφορά ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στην αιρετή πλέον Περιφέρεια και τους νέους ΟΤΑ, την κατοχύρωση των πόρων των ΟΤΑ και την εξυγίανση των υπερχρεωμένων Δήμων, καθώς και τη θέσπιση ενός αναπτυξιακού προγράμματος, που ονομάζεται «Ελλάδα», μέσα από το οποίο θα αποτυπώνονται δράσεις που θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και ιδιαίτερα της Περιφέρειας. Βάζει τέρμα στο συγκεντρωτικό κράτος και ισχυροποιεί την τοπική αυτοδιοίκηση δίνοντάς της τη δυνατότητα άσκησης αποτελεσματικών και ουσιαστικών αρμοδιοτήτων.
Με την αλλαγή αυτή εξοικονομούνται και εκατοντάδες πόροι, που σε αυτήν την κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα τους έχει πολύ μεγάλη ανάγκη.
Η χωροθέτηση έγινε με βάση τα κριτήρια που είχε υιοθετήσει η ΚΕΔΚΕ στο συνέδριο της Κυλλήνης το 2007. Εκτός από το πληθυσμιακό, που είναι ένα από τα βασικότερα κριτήρια, ένα άλλο εξίσου σημαντικό κριτήριο είναι και αυτό της ορεινότητας ανεξάρτητα από τον πληθυσμό όπως επιτάσσει και το άρθρο 101 παρ. 4 του Συντάγματος.
Με βάση, λοιπόν, αυτά τα κριτήρια η πρόταση για τον διοικητικό χάρτη του Νομού μας διαμορφώνεται ως εξής, περιλαμβάνοντας τους Δήμους Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά, Μουζακίου, μετονομαζόμενος σε Δήμο Παμίσσου, Νικολάου Πλαστήρα και Αργιθέας.
Την άποψή μου για το χάρτη του Νομού την είχα διατυπώσει δημόσια μέσω του τύπου και την κατέθεσα στον αρμόδιο Υπουργό.
Ο νομός Καρδίτσας θα έπρεπε να περιλαμβάνει 8 Δήμους. Αυτούς που ήδη ανακοινώθηκαν και επιπλέον, το Δήμο Παμίσσου-Σελλάνων που πληρεί το πληθυσμιακό κριτήριο και είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός και αναπτυξιακός Δήμος, καθώς μπορεί να συνδυάσει και τις τρεις μορφές δομής απασχόλησης στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
Επίσης το Δήμο στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Σμοκόβου που πληρεί και το πληθυσμιακό κριτήριο και το στοιχείο της ορεινότητας καθότι είναι μια αναπτυσσόμενη περιοχή που μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες και λόγω της ύπαρξης των ιαματικών λουτρών.
Επιμένω σ’ αυτήν την άποψη και τη διατυπώνω ξανά ευθαρσώς, ρητά και κατηγορηματικά.
Στην τελική κρίση όμως του Υπουργείου «μέτρησε» η επιστημονική εισήγηση του ΙΤΑ και η γενικότερη στρατηγική της Κυβέρνησης. Το θέμα δεν έχει κλείσει. Απομένει η διαδικασία διαβούλευσης και σ’ αυτό το στάδιο οι αυτοδιοικητικοί και άλλοι φορείς του νομού μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους. Με το νέο χάρτη το κράτος θα είναι στην υπηρεσία του πολίτη, θα ξεπεραστούν αγκυλώσεις και στρεβλώσεις των περασμένων ετών, καθότι οι νέοι Δήμοι ισχυροί σε πόρους και αρμοδιότητες, θα αποκτήσουν άρτιες διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες ικανές να επιλύουν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.
Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» γίνεται η αφετηρία μιας μεγάλης διαρθρωτικής αλλαγής και ένα από τα βασικότερα αναπτυξιακά εργαλεία που θα ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις της δύσκολης εποχής που ζούμε.