Ειδήσεις

Προτάσεις για την ανάδειξη του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας


  1. Η ανακαίνιση του κτιρίου της αγοράς αποτελεί το πρωτεύων θέμα:

Για να είναι λειτουργική και άρτια θα πρέπει να συνοδεύεται από την ανακαίνιση του αύλειου χώρου. Συγκεκριμένα:

  • Ενιαία αντιμετώπιση της πλακόστρωσης του αύλειου χώρου και των γύρω της Δημοτικής Αγοράς οδών. Η σημερινή εικόνα είναι αποκαρδιωτική , με δεκάδες κακοσυντηρημένα σημεία, με διαφορετικούς τρόπους και υλικά και κακοτεχνίες που  το μόνο που δείχνουν είναι απαξίωση και προχειρότητα.
  • Το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς χρειάζεται ανακαίνιση και συγκεκριμένα: οι επιχειρηματίες έχουν προβλήματα με τη στεγανότητα του κτιρίου. Οι υδρορροές θέλουν καθάρισμα, τα καπέλα τρέχουν νερά. Επίσης μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τα περιστέρια τα οποία μπαίνουν μέσα από τις ανοιχτές πόρτες κατά τη διάρκεια της ημέρας και βρωμίζουν την πλατεία της αγοράς. Οι τουαλέτες θέλουν επισκευή και να λειτουργούν κανονικά. Τέλος το κτίριο χρειάζεται βάψιμο.
  • «Γενναία» δενδροφύτευση με τη φύτευση μεγάλων δέντρων σε νέες θέσεις και την αντικατάσταση των ήδη υπαρχόντων , τα οποία δεν αποτελούν ούτε πηγή δροσιάς, ούτε πηγή σκίασης.

Επίσης παρτέρια με θάμνους και λουλούδια και όχι μεμονωμένες ζαρντινιέρες, ώστε να δημιουργηθεί όγκος πρασίνου και χρώματος, σαν οργανικό κομμάτι του αστικού ιστού.

Ειδική μέριμνα πρέπει να γίνει για τον ηλεκτροφωτισμό, τη δημιουργία θέσεων parking και τη δυνατότητα φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων.

Συγκεκριμένα: Να δημιουργηθούν 4 θέσεις  παρκινγκ σε κάθε οδό για τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων. Ειδικά για τον πεζόδρομο της Αβέρωφ να γίνει πρόβλεψη ώστε να μπορούν να εισέρχονται αυτοκίνητα για φορτοεκφόρτωση (δυνατότητα που δεν υπάρχει σήμερα) . Οι δρόμοι γύρω από τη δημοτική αγορά να παραμείνουν δρόμοι χαμηλής κυκλοφορίας μονής κατεύθυνσης.

 

  1. Πρέπει να επαναπροσδιορισθεί ο χαρακτήρας της Δημοτικής Αγοράς
  • Πρέπει να υπάρξουν ορισμένοι κανόνες και έλεγχος που να διέπουν τη δραστηριότητα του κάθε επιχειρηματία. Δεν είναι δυνατόν ο καθένας να πράττει όπως θέλει ,στο όνομα της προβολής της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, καταπατώντας τα δικαιώματα των συναδέλφων του, των δημοτών , με αμφίβολη αισθητική.
  • Κάποιες επιχειρήσεις καταβάλλουν ποσά για τη χρησιμοποίηση δημόσιων χώρων στο Δήμο Καρδίτσας, οι οποίοι όμως αυθαίρετα καταλαμβάνονται από τους μικροπωλητές της Τετάρτης και του Σαββάτου , αποδυναμώνοντας με τον τρόπο αυτό το δικαίωμα του. Να οριοθετηθεί ένας χώρος τον οποίο θα χρησιμοποιούν οι μικροπωλητές χωρίς να θίγονται οι λοιποί επιχειρηματίες. Γενικά το παρεμπόριο ανθεί σε βάρος των εμπόρων, ο νόμος για τις Λαϊκές Αγορές είναι ξεκάθαρος, 70% για προϊόντα γης και 30% για βιομηχανικά προϊόντα. Στη δική μας Λαϊκή υφίσταται το αντίθετα ποσοστό. Πρέπει να γίνει έλεγχος και επανεξέταση των αδειών, δίνοντας προτεραιότητα σε ντόπιους μικροπωλητές.

 

  1. Να οργανωθούν εκθέσεις πολιτιστικού και εμπορικού χαρακτήρα, όχι μόνο στον όροφο του κτιρίου , αλλά πρώτιστα στοναύλειο χώρο.

Να δοθεί έμφαση στην τοπική κουλτούρα, παράδοση και γαστρονομία.

Η οικολογική γιορτή να μεταφερθεί στη Δημοτική Αγορά

Οι άδειες στα καταστήματα της αγοράς να δίνονται με προτεραιότητα σε καταστήματα με χρήση τοπικών-παραδοσιακών προϊόντων.

 

Καθολικό αίτημα των επιχειρηματιών είναι:

– η  φύλαξη του χώρου ακόμη και τα βράδια για να αποφευχθούν φαινόμενα παραβατικότητας. Όταν ένα περιβάλλον είναι υγιές , γεμάτο φως και ζωντάνια, είναι σύνηθες τα αρνητικά και κακά στοιχεία να αποβάλλονται από μόνα τους.

– Η απομάκρυνση των δομών και υπηρεσιών του Δήμου που σήμερα καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των καταστημάτων και έχουν μετατρέψει το χαρακτήρα της Δημοτικής Αγοράς  από εμπορικό σε κτίριο Δημοτικών Υπηρεσιών και Δομών.

– Άμεση αποκατάσταση των ζημιών του κτιρίου. Ενιαία πλακόστρωση στις γύρω οδούς.

Το 1998 όταν δόθηκαν τα καταστήματα υπήρχε καταστατικό λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς, ίσως πρέπει να συνταχτεί ένα νέο καταστατικό υποχρεωτικό για όλους.

Είναι επιτακτική ανάγκη η Δημοτική Αγορά να αναδειχθεί ως σημαντικό σημείο ιστορίας αλλά και ενεργούς επιχειρηματικότητας.

Οι παραπάνω προτάσεις προέκυψαν από τη διαβούλευση της αρμόδιας Επιτροπής του Επιμελητηρίου με τους επιχειρηματίες και οι αλλαγές-αναμορφώσεις που προτείνονται δεν είναι κοστοβόρες και μπορούν να γίνουν άμεσα από τις υπηρεσίες του Δήμου (υπηρεσία τεχνικών υπηρεσιών, υπηρεσία πρασίνου κλπ), παρουσιάζοντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα της Δημοτικής Αγοράς.

 

 

Η εισήγηση του Β ΄ Αντιπροέδρου του ΕΒΕ Σαράντη Εκίζογλου στην τελευταία συνεδρίαση

 

 

Προηγούμενο άρθρο Περιοδεία του ΜέΡΑ25 στην Θεσσαλία 6 και 7 Μαρτίου 2020
Επόμενο άρθρο Νέα Οδός: Έκτακτα Καιρικά Φαινόμενα