Κάλεσμα για συστράτευση στον αγώνα να βγει η χώρα από την κηδεμονία και την επιτήρηση απηύθυνε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως αυτές τις δύσκολες ώρες «δεν φυγομαχούμε, δεν φυγοπονούμε. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας», Παράλληλα, ζήτησε να εξασφαλισθεί στη χώρα ηρεμία, ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές και η Οικονομία να καταστεί βιώσιμη.
Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στη ΝΔ επιρρίπτοντας ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Τόνισε πως η «συγγνώμη» που ζήτησε η ηγεσία του κόμματος αποτελεί ομολογία, άλλα θα έπρεπε να δοθούν εξηγήσεις γιατί με ευθύνη της ΝΔ η Ελλάδα βρίσκεται υπό κηδεμονία. «Συγγνώμη σημαίνει είμαι έτοιμος να αλλάξω, αλλά τέτοια αλλαγή από τη ΝΔ δεν έχουμε δεί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο Γ. Παπανδρέου εξήγησε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι ο μηχανισμός στήριξης θα δώσει στη χώρα τον απαραίτητο χρόνο για να προχωρήσει τις αλλαγές που είναι αναγκαίες. Επισήμανε, ακόμη, ότι το πολιτικό κόστος είναι κάτι που δεν φοβίζει το ΠΑΣΟΚ, καθώς και ότι το έχει κάποιος που δεν αναμετριέται με τις προκλήσεις.
Μίλησε για φόβο που απλώνεται στη χώρα και σημείωσε: «Ποιες είναι ακριβώς οι υποχρεώσεις μας; Να αλλάξουμε τη χώρα, κάτι που δεν χρειαζόταν να μας το πει κάποιος, γιατί θα το κάναμε έτσι κι αλλιώς, καθώς αποτελεί εντολή του ελληνικού λαού. Να διαπραγματευτούμε τις λεπτομέρειες του τριετούς προγράμματος, κάτι που θα γινόταν ούτως ή άλλως».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει τους πιο αδύναμους της κοινωνίας, κάτι που «αποτελεί δέσμευση και υποχρέωσή μας», όπως είπε, ενώ απηύθυνε κάλεσμα για τη δημιουργία μιας συμμαχίας υγιών δυνάμεων για τη στήριξη της δημιουργικής Ελλάδας.
Όσον αφορά στις αντιδράσεις, ζήτησε αντίσταση σε παλιές πρακτικές που καθηλώνουν και τόνισε ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ θα φύγουν όταν η χώρα έχει καταφέρει να ορθοποδήσει.
Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους την τιτάνια προσπάθεια που γίνεται. Παράλληλα, εξήρε το έργο και της στάση που τηρούν οι βουλευτές του κόμματος, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Έχετε δώσει ψυχή στον αγώνα που κάνουμε από κοινού, έχετε δείξει την έμπρακτη συμπαράστασή σας, είναι αξιέπαινη και παραδειγματική η στάση σας. Μου δίνει κουράγιο».
Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις δύσκολες μάχες που έδωσε το τελευταίο διάστημα, καταλήγοντας: «Αισθάνθηκα την μοναξιά της εξουσίας».
«Μαζί θα πάμε τη χώρα μπροστά. Εμείς αναλαμβάνουμε τις πιο δύσκολες ευθύνες για να πάει η χώρα μπροστά. Πρόκειται για τις πιο καθοριστικές αποφάσεις στην μετά τη δικτατορία εποχή. Δεν φυγομαχούμε, δεν φυγοπονούμε. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να νοιώσουν ασφαλείς οι πολίτες» τόνισε.
Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας: «Ή τώρα ή ποτέ. Θα τα καταφέρουμε».
Ακολούθησε η ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Το λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής και άλλοι βουλευτές του Κινήματος.
Δευτερολογία με δεσμεύσεις
Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την αγωνία του για το μέγεθος των προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν σε μικρό χρονικό διάστημα.
«Είμαστε εμείς που θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο φόβο που προκαλεί το πέρασμα του ΔΝΤ από άλλες χώρες, δήλωσε ότι το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά τι θα κάνουμε εμείς για να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο και πρόσθεσε ότι η μόνη εγγύηση για αυτό είναι να κάνουμε εμείς τις αλλαγές.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης ήταν απόφαση της ΕΕ, αλλά η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο της κρίσης, λόγω των δικών της αμαρτιών.
Απαντώντας σε επισημάνσεις βουλευτών του Κινήματος για το αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μερικές από αυτές:
* Σωτηρία της Ελλάδας. Είναι πατριωτικό μας καθήκον και σε αυτό δεν κάνουμε πίσω
* Μπροστά στη βαρβαρότητα εμείς επιλέγουμε την ανθρωπιά.
* Βιώσιμη ανάπτυξη.
* Δείκτης ασφαλείας για τους αδύναμους και για αυτό θα κάνουμε ό,τι μπορούμε.
* Δεν θα πληρώνει ο μικρός και θα απαλλάσσεται ο ισχυρός.
* Να παλέψουμε ενάντια στην κηδεμονία, το οποίο και κάνουμε αλλά δεν το έκαναν όσοι οργάνωσαν τις διαδηλώσεις στον Πειραιά.
* Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει τιμωρία και οι Εξεταστικές Επιτροπές πρέπει να αποδώσουν ευθύνες.
* Όχι φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς και φόροι για τον καταναλωτή.
* Αλλαγή του πόθεν έσχες.
Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο μοντέλο διακυβέρνησης, θέμα το οποίο εθίγη από ορισμένους βουλευτές, συμφωνώντας ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχει μεν ο πρωθυπουργός αλλά από κάτω τα υπουργεία είναι φέουδα.
Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και να γίνει καλύτερο και δικαιότερο και ότι δεν αρκεί να απαλλάξουμε μόνο την Ελλάδα αλλά και να την κάνουμε καλύτερη.