Του Κώστα Μπαρμπούτη
Οικονομολόγου, Δημοτικού Συμβούλου Καρδίτσας
Παρακολούθησα στο σύνολό τους σχεδόν τις επιστημονικές εισηγήσεις που διατυπώθηκαν στα δυο Αναπτυξιακά Συνέδρια τα οποία πραγματοποιήθηκαν στην Καρδίτσα φέτος και προ διετίας. Η συμμετοχή του κόσμου σε αυτά ήταν πραγματικά πέραν κάθε προσδοκίας – τουλάχιστον ιδικής μου – γεγονός που πιστοποιεί την ανάγκη των συμπολιτών μας να ακούσουν νέες, αλλά κυρίως εμπεριστατωμένες απόψεις για θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του Νομού μας. Η συμμετοχή επίσης, και το επιστημονικό κύρος των επιστημόνων που έλαβαν μέρος στα Συνέδρια, ήταν πολύ καλή, γεγονός που δείχνει ότι η οργάνωση των Συνεδρίων ήταν άψογη και πλέον το Αναπτυξιακό Συνέδριο καθιερώθηκε ως θεσμός για το Νομό μας.
Το ερώτημα όμως το οποίο με απασχόλησε, όπως και πολλούς άλλους συμπολίτες με τους οποίους συζήτησα, αφορά τη συνολική χρησιμότητα και κυρίως το βαθμό αξιοποίησης των Συνεδρίων για την ανάπτυξη της πόλης και του Νομού. Αν αφαιρέσουμε την «κοινωνική» του διάσταση ως γεγονός, σε τι βαθμό οι απόψεις που ακούσθηκαν από τους επιστήμονες εισηγητές αξιοποιήθηκαν ή πρόκειται να αξιοποιηθούν στο μέλλον; Κατά τη διάρκεια των Συνεδρίων ακούσθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις και ιδέες που αφορούν την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, τον τουρισμό, τις υποδομές, το περιβάλλον, την ανάπτυξη της πόλης της Καρδίτσας, κ.λ.π. Υπάρχει πρόθεση από τους τοπικούς άρχοντες να επιλεγούν 3-4 βασικά αναπτυξιακά θέματα ή προτάσεις που να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον;
Εκτιμώ ότι, αν δεν υπάρξει αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και των ιδεών που ακούγονται σε ένα Αναπτυξιακό Συνέδριο, τότε η σημασία του είναι περιορισμένη και η συμβολή του στην εξυπηρέτηση του σκοπού για τον οποίο πραγματοποιήθηκε, δηλαδή η ανάπτυξη του Νομού, είναι σχεδόν μηδαμινή. Θα πρέπει, επομένως, τόσο από τη Νομαρχία, όσο και από τους Δήμους του Νομού να επιλεγούν ιδέες και προτάσεις που είναι εφικτές και άμεσα υλοποιήσιμες και να αποτελέσουν αντικείμενο προβληματισμού και συζήτησης στα θεσμικά όργανα.
Ακόμη, η εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης και η ριζική αναμόρφωση του αυτοδιοικητικού χάρτη του Νομού, είναι μια καλή ευκαιρία για τους νέους υποψήφιους τοπικούς άρχοντες να ενσωματώσουν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα βασικές αναπτυξιακές προτάσεις που ακούσθηκαν σι τελευταίο Αναπτυξιακό Συνέδριο. Τέλος, το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης σε τοπικό επίπεδο απαιτεί σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και εφαρμογή πολιτικών που θα αλλάξουν την υπάρχουσα κατάσταση σε πολλούς τομείς και θα δώσουν νέα ώθηση στην τοπική ανάπτυξη. Προτάσεις για τέτοια εξέλιξη στο Νομό μας στο Συνέδριο διατυπώθηκαν πολλές. Στους τοπικούς άρχοντες επαφίεται η αναζήτηση και η υλοποίησή τους.