Όσοι έχουν καλή πίστη ή έχουν ασχοληθεί με οποιασδήποτε μορφής διοίκηση, αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, παρότι η σημερινή κυβέρνηση δε φαίνεται να τις κατανοούσε ως αντιπολίτευση. Οι συνεχείς πόλεμοι, η οικονομική ανέχεια σε περιοχές της Ασίας και της Αφρικής, σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή απροθυμία και έναν κακομαθημένο γείτονα, συνιστούν το χειρότερο δυνατό σκηνικό για τη χώρα μας. Επειδή δε γίνεται να αναλυθεί το θέμα αυτό στο σύνολό του, θα επιχειρήσω να εστιάσω σε μια διάσταση του προβλήματος, στη διαχείριση της ΒΙΠΕ Γοργοβιτών.
Στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και σε εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών είναι γνωστό το υψηλό κόστος λειτουργίας με το οποίο η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ επιβαρύνει τις επιχειρήσεις. Υπάρχουν καταγγελίες για καταχρηστικές χρεώσεις και για παράλογα υψηλά λειτουργικά κόστη, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Τα βυρσοδεψεία στη ΒΙΠΕ Σίνδου αναφέρουν ότι το κόστος του βιολογικού καθαρισμού δεκαπλασιάστηκε από τη στιγμή που τον ανέλαβε η ΒΙΠΕ. Εκτός αυτών, η τιμή της γης εντός της ΒΙΠΕ είναι πανάκριβη. Η γη εντός ΒΙΠΕ κοστολογείται δέκα έως είκοσι φορές υψηλότερη από αυτή τηςυπόλοιπης αγοράς. Οι επιχειρηματίες της χώρας διατηρούν τουλάχιστον αρνητική άποψη για την εν λόγω εταιρεία.Έτσι, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ φέρει τεράστιες ευθύνες για τη μη αξιοποίηση της περιοχής που παραχώρησαν οι κάτοικοι των Γοργοβιτών.
Και σα να μηνέφτανε αυτό, η διοίκηση της ΕΤΒΑ συνεννοείται απευθείας με το αρμόδιοΥπουργείοώστε να εισπράξει χρήματα από ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα παρακάμπτονταςτην τοπική κοινωνία, την Κοινότητα, τον Δήμο και την Περιφέρεια.Μια κακή εκδοχή της δημόσιας διοίκησης σε συνδυασμό με μια πολύ χειρότερη εκδοχή του ιδιωτικού τομέα, αποφασίζουν για την περιοχή δίχως διαβούλευση, δίχως συναινέσεις, στη λογική της αυτοτέλειάς τους. Εφόσον η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ συμφώνησε στα ανταποδοτικά με την κυβέρνηση, αποφάσισε να αλλάξει τους σκοπούς λειτουργίας της ΒΙΠΕ Γοργοβιτών, να εισπράξει ευκαιριακά ένα αντίτιμο και να μη στείλει έναν εκπρόσωπο ώστε να ενημερώσει! Η σύγχρονη διοίκηση όμως απαιτεί συναινέσεις, λογοδοσία και δημοκρατική νομιμοποίηση, στοιχεία τα οποία φαίνεται να αποτελούν ψιλά γράμματα για ορισμένους.Η συγκεκριμένη λειτουργία θα αποτελέσει μελέτη περίπτωσης σε σεμινάρια διοίκησης ως αρνητικό παράδειγμα συνέργειας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Το ζήτημα της εγκατάστασης των ανθρώπων αυτών απαιτεί ευαισθησία και οργανωμένο σχέδιο, το οποίο σαφώς και δεν υπάρχει σε εθνικό επίπεδο. Η χώρα μας έχει σηκώσει το βάρος που της αναλογεί και πρέπει να το σηκώσει ώστε να βοηθήσει τα θύματα των πολέμων. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να ανακοπούν οι ροές μέσω των επιτηδείων που πλουτίζουν, να υπάρξουν επαναπροωθήσειςγια όσους δε διατηρούν προσφυγικό προφίλ και να φροντίσουμε ως κράτος αλλά και ως κοινωνία ώστε όσοι έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας να αποκτήσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Και η περιοχή της Καρδίτσας θα πρέπει φυσικά να αναλάβει έναμερίδιο. Οι κάτοικοι όμως των Γοργοβιτών και της γύρω περιοχής έχουναπόλυτο δίκιο. Αισθάνονται διπλά προδομένοι από την ΕΤΒΑ,η οποία ενώ δεν έχει αναπτύξει επιχειρηματικά την περιοχή, προσπαθεί να τη μετατρέψει σε μια κλειστή δομή, εν είδη γκέτο, έπειτα από την ανάπτυξη του νέου οδικού δικτύου στην περιοχή.Η διαχείριση της εγκατάστασης απαιτεί επανασχεδιασμό.
Εάν το θέμα απασχολήσει το περιφερειακό συμβούλιο, θα εκφράσουμε τη στήριξή μας στους κατοίκους της περιοχής, συμβάλλοντας παράλληλα προς την εκτόνωση της κατάστασης, η οποία κινδυνεύει να καταστεί έκρυθμη εάν συνεχιστεί η στάση των δύο συμβαλλόμενων πλευρών,Υπουργείου και ΕΤΒΑ, να αγνοούν την τοπική κοινωνία και να συζητούν για την περιοχή ως να επρόκειτο για ένα τοπίο στη σελήνη και όχι για έναν τόπο από τον οποίο οι κάτοικοι προσδοκούν οικονομική ανάπτυξη.
Γράφει ο Γιάννης Γεννάδιος, Περιφερειακός Σύμβουλος