Ερώτηση της Μαρίας Θεοχάρη για την τιμή της βενζίνης


 Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κατέθεσε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα την επιτακτική ανάγκη συγκράτησης της τιμής της βενζίνης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Εδώ και ένα μήνα η αύξηση του μέσου όρου της λιανικής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης έχει ανέβει κατακόρυφα, με αποτέλεσμα την υπερβολική επιβάρυνση στο οικογενειακό εισόδημα όλων των πολιτών.

 Το γεγονός αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές την περίοδο των πασχαλινών διακοπών, ιδιαίτερα στα πρατήρια κατά μήκος του ΠΑΘΕ. Σε πολλά από αυτά η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έφτανε και στο €1.62/λίτρο. Συνεπώς είναι προφανές ότι η επιβολή του μέτρου της ανώτατης τιμής καταστρατηγείτο από τους εμπόρους και τους πρατηριούχους με το πρόσχημα ότι αυτό το μέτρο είναι ασύμφορο γι’ αυτούς.

Όλη αυτή η κατάσταση θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του πληθωρισμού και τη συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος, αλλά και την υποβάθμιση της ποιότητας της καθημερινότητας των πολιτών, που πλέον θα αποφεύγουν ακόμη και την παραμικρή μετακίνηση.

Η επιβολή πλαφόν είναι επιτακτική ανάγκη έτσι ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές από τους κερδοσκόπους. Εκτός αυτού, επιβάλλεται και η ενεργοποίηση και εντατικοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές των καυσίμων, η αύξηση των οποίων επιφέρει αλυσίδα ανατιμήσεων  σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • 1. Με ποιο τρόπο προτίθεται η Κυβέρνηση να συγκρατήσει τις τιμές στα καύσιμα;
  • 2. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να παταχθεί το λαθρεμπόριο στα καύσιμα;

Προηγούμενο άρθρο Oλοκληρώνεται η χρηματοδότηση του Κλειστού Γυμναστηρίου
Επόμενο άρθρο ΒΕΛΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΤΑ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ