Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι αποτελεσματικό, απλό και αποδοτικό


  Για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής  μίλησε την Τρίτη, 13 Απριλίου  στην ολομέλεια η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαρία Θεοχάρη στο πλαίσιο της συζήτησης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Η κα. Θεοχάρη αναφέρθηκε στη δύσκολη και κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα, επισημαίνοντας ότι όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι χρειάζονται γενναίες, διαρθρωτικές αλλαγές που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα για να βγούμε από τη βαθειά κρίση της οικονομίας.

«Ο τόπος χρειάζεται τομές, υπεύθυνες πολιτικές λύσεις, και εμείς, ως κυβέρνηση, εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα που θα φέρει όλες τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου όχι μόνο να στηρίξουμε την οικονομία, αλλά να βρούμε λύσεις για τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα εδώ και δεκαετίες», είπε η Βουλευτής, τονίζοντας ότι τα πρώτα θετικά αποτελέσματα διαφαίνονται ήδη, με τις ευνοϊκές για τη χώρα αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε.

«Όσο θετικές, όμως, κι αν είναι οι αποφάσεις αυτές, το μεγάλο βάρος της προσπάθειας πέφτει στους ώμους μας» συνέχισε, «όχι μόνο της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου του τόπου, αλλά όλων των πολιτών της χώρας που ζητούν αλλαγές, ζητούν θεραπεία για τις παθογένειες που ταλαιπωρούν την Ελλάδα εξαιτίας προηγούμενων πολιτικών, εξαιτίας των λανθασμένων επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτές τις παθογένειες έρχεται να αντιμετωπίσει το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα. Ένα νομοσχέδιο τολμηρό, που φέρνει στη χώρα τη μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και δεκαετίες.

Σημαντικότερη τομή του νομοσχεδίου: η αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όλοι οι πολίτες θα συνεισφέρουν ισότιμα. Αυτό σημαίνει κατάργηση απαλλαγών και εξαιρέσεων από τη φορολογία και ένταξη όλων των εισοδημάτων σε μία ενιαία προοδευτική κλίμακα, χωρίς διακρίσεις ως προς την πηγή προέλευσης των εισοδημάτων. Σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς να εξαιρούνται ομάδες επαγγελματιών που ως τώρα απολάμβαναν προνομίων, που τους επέτρεπαν όχι μόνο να φοροδιαφεύγουν, αλλά και να πλουτίζουν εις βάρος μισθωτών και συνταξιούχων. Σημαίνει περισσότερα κλιμάκια για πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και υπάρχει η πρόβλεψη για ανά διετία τιμαριθμική αναπροσαρμογή των κλιμακίων. Σημαίνει αναδιανομή των εισοδημάτων, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή μας για μετατόπιση του βάρους της φορολογίας από τα χαμηλά και μεσαία, στα υψηλά εισοδήματα, στους έχοντες και τους κατέχοντες.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι αποτελεσματικό, απλό και αποδοτικό. Αποτελεί την πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια ελέγχου της μαύρης οικονομίας στη χώρα μας, της αποκάλυψης της φορολογητέας ύλης, της ενθάρρυνσης με κίνητρα και της συμμόρφωσης, χωρίς στρεβλώσεις στο σύστημα. Εισάγει καινοτομίες που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αξιοποιώντας την τεχνολογία για να υποβοηθήσουμε το έργο των ελεγκτικών αρχών και να μειώσουμε το διοικητικό βάρος και το κόστος για τους φορολογούμενους, διορθώνοντας τις διοικητικές καθυστερήσεις που επέτρεπαν την εμπέδωση μιας αίσθησης ατιμωρησίας.

Ταυτόχρονα και έχοντας πάντα ως γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας μας με δεδομένη τη δυσχερή κατάσταση της χώρας, περιλαμβάνει και αναπτυξιακές ρυθμίσεις. Προβλέπουμε φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις που διατηρούν θέσεις εργασίας, ενώ μειώνουν τον κύκλο εργασιών τους. Θεσπίζουμε τριετές αφορολόγητο για τους νέους επιχειρηματίες, αυξάνουμε τις εκπτώσεις των φορολογητέων κερδών για επιχειρήσεις που επενδύουν στην καινοτομία και θεσπίζουμε κίνητρα με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Συμβάλλουμε, έτσι, στην ανάκτηση μιας αναπτυξιακής δυναμικής που χάθηκε εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Η Μαρία Θεοχάρη κατέληξε λέγοντας: «Το φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί επανάσταση για τα δεδομένα της χώρας, καλύπτοντας όλες τις πτυχές του ελληνικού φορολογικού συστήματος. Έχουμε το θάρρος και την τόλμη να ζητάμε από όλους τους πολίτες αυτής της χώρας να μας βοηθήσουν σ’αυτήν την προσπάθεια, και το κάνουμε με αίσθημα ευθύνης. Κι αυτό γιατί το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατορθώσει να κάνει τον πολίτη σύμμαχο στην εθνική μας προσπάθεια, χτίζοντας μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και φορολογούμενου. Μπορούμε μαζί να τα καταφέρουμε, να ανακτήσουμε το χαμένο μας κύρος, να δώσουμε στην Ελλάδα τη θέση που της αξίζει».

Προηγούμενο άρθρο Το γεμάτο πιστόλι κι αυτοί που πυροβολούν «στο γάμο του καραγκιόζη»
Επόμενο άρθρο Το καινοτόμο πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ έχει δώσει νέο νόημα στην ανάπτυξη της Πίνδου