ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ


 Στόχος είναι να συνεχίσουμε το δανεισμό από τις αγορές, λέει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Στόχος της κυβέρνησης είναι η χώρα να συνεχίσει να δανείζεται απρόσκοπτα από τις αγορές, είπε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά την υπερκάλυψη της δημοπρασίας των 6μηνων και 12μηνων εντόκων γραμματίων, με υψηλό, όμως, επιτόκιο.

«Η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού (ΕΕ/ΔΝΤ), παρά το γεγονός ότι αυτός είναι, εάν χρειαστεί, άμεσα διαθέσιμος», τόνισε.

«Στόχος μας παραμένει και πιστεύω ότι θα συνεχίζουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα από τις αγορές, όπως εξάλλου κάναμε σήμερα με τα έντοκα γραμμάτια 6μηνης και 12μηνης διάρκειας», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου.

Σε ό,τι αφορά την έκδοση των εντόκων γραμματίων (η πρώτη, γενικά, μετά την εξειδίκευση της συμφωνίας στήριξης, την περασμένη Κυριακή), σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία της 12ης Ιανουαρίου, η ζήτηση ήταν αρκετά ισχυρότερη.

Ωστόσο, τα επιτόκια υπερδιπλασιάστηκαν, καταδεικνύοντας ότι, παρά την ελκυστικότητα και τον μηδενικό επενδυτικό κίνδυνο των συγκεκριμένων τίτλων, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση χρέους και γι’ αυτό ο κρατικός δανεισμός εξακολουθεί να είναι πολύ ακριβός, αν όχι δυσβάστακτος.

Συνολικά, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 1,56 δισ. ευρώ (360 εκατ. ευρώ από μη ανταγωνιστικές προσφορές), ενώ αναζητούσε ποσό 1,2 δισ. ευρώ. Υποβλήθηκαν προσφορές συνολικού ύψους 8,527 δισ. ευρώ.

Στο έντοκο γραμμάτιο 52 εβδομάδων, το επιτόκιο ανήλθε στο 4,85%, από 2,20% στη δημοπρασία της 12ης Ιανουαρίου. Τον Οκτώβριο του 2009, ήταν 0,91%.Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 6,5 από 3,05 στην προηγούμενη έκδοση

Η απόδοση στο έντοκο γραμμάτιο 26 εβδομάδων διαμορφώθηκε στο 4,55%, έναντι 1,38% στη δημοπρασία του Ιανουαρίου. Τον Οκτώβριο του 2009, ήταν 0,59%.

Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 7,67 από 4,87 στην προηγούμενη έκδοση.

Σε ό,τι αφορά το spread στο 10ετές ομόλογο, κινείται σταθεροποιητικά, κοντά στις 350 μονάδες βάσης. Λίγο μετά τις 15:00 ήταν στις 349 μονάδες.

Συμπεριλαμβανομένης της δημοπρασίας της Τρίτης, η χώρα έχει δανειστεί περισσότερα από 25,5 δισ. ευρώ φέτος, που αντιστοιχεί στο 10% περίπου του ΑΕΠ. Το συνολικό πρόγραμμα δανεισμού για φέτος ανέρχεται στα 53,2 δισ. ευρώ.

Έριδες στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα, στην Ευρωζώνη η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας, εν όψει των κρίσιμων για την κυβέρνηση Μέρκελ περιφερειακών εκλογών στις 9 Μαΐου.

«Δεν μπορώ να δω πως (η Ανγκελα Μέρκελ) θα μπορούσε να κάνει στροφή 180 μοιρών σχετικά με όσα έλεγε μέχρι τώρα και να δρομολογήσει την παροχή βοήθειας πριν τις 9 Μαΐου», αναφέρει στο Reuters ο αναλυτής Ούλρικε Γκερό από τη «δεξαμενή σκέψης» European Council on Foreign Relations, αναφερόμενος στις κρίσιμες τοπικές εκλογές που αντιμετωπίζει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Αρθρο των Financial Times Deutschland αναφέρει ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης επιχειρούν να «εξαπατήσουν» το γερμανικό κοινό όταν υποστηρίζουν ότι η χορήγηση δανείων με επιτόκιο κάτω από αυτό της αγοράς δεν συνιστά επιχορήγηση, προσθέτει πάντως ότι η λύση που επιτεύχθηκε είναι λογική.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για θέματα δημοσιονομικών, Κάρστεν Σνάιντερ, σε δηλώσεις του προς τους Financial Times Deutschland εκτιμά ότι η Γερμανία θα πληρώσει ακριβά αυτή την υπόθεση, προβλέποντας ότι και το Βερολίνο θα κληθεί μελλοντικά να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια για τον δανεισμό του.

Πλήρη ενημέρωση της Βουλής για το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα ζητεί μέσω της ίδιας εφημερίδας ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων, Όττο Φρίκε. Ο λόγος είναι πληροφορίες της εφημερίδας ότι η γερμανική κυβέρνηση ενδέχεται να βοηθήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες την Ελλάδα μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο.

Στον αντίποδα, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι το πακέτο στήριξης, μπορεί να ενεργοποιηθεί εύκολα και χωρίς παρερμηνείες.

«Όλα τα πρακτικά και τεχνικά ζητήματα του επονομαζόμενου ελληνικού πακέτου έχουν συμφωνηθεί», είπε η κυρία Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ξένων δημοσιογράφων στο Παρίσι.

«Δεν βλέπω κανένα λόγο για παρερμηνείες σχετικά με αυτή τη συμφωνία», τόνισε και προσέθεσε ότι «είναι πολύ ξεκάθαρο είτε αφορά το επιτόκιο, είτε το ποσό, είτε αυτό που ονομάζουμε ενεργοποίηση».

Το πακέτο βοήθειας περιόρισε τους φόβους όσον αφορά την κατάσταση της χώρας, είπε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η δύσκολη κατάσταση είναι φανερό ότι περιορίστηκε ως αποτέλεσμα της συμφωνίας το Σαββατοκύριακο», είπε, μιλώντας στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως διευκρίνισε, εξαρτάται από την Ελλάδα πότε θα ενεργοποιήσει το πακέτο στήριξης, το οποίο τόνισε ότι αποτελεί δάνειο και όχι δώρο.

Στις λεπτομέρειες του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας και τη συμβολή της χώρας του σε αυτό, αναφέρεται ο Βέλγος υπουργός Οικονομίας, Ντιντιέ Ρέιντερς, σε συνέντευξή του προς τη βελγική εφημερίδα Le Soir.

Ο υπουργός επισημαίνει ότι σε περίπτωση που η Αθήνα το ζητήσει, το Βέλγιο θα δανείσει στην Ελλάδα ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ (προκύπτει βάσει της συνεισφοράς του Βελγίου στην ΕΚΤ) και προσθέτει ότι η ευρωζώνη θα έχει την κύρια ευθύνη εφαρμογής του μηχανισμού.

«Ο ρόλος του ΔΝΤ θα είναι βοηθητικός, γεγονός που προκύπτει από το γεγονός ότι η ευρωζώνη συνεισφέρει με μεγαλύτερα ποσά από το ΔΝΤ», επισημαίνει ο Ντ.Ρέιντερς.

Σε ερώτηση σχετική με το ύψος των επιτοκίων δανεισμού, που αναμένεται να κινηθούν στο 5%, και ειδικότερα για το εάν είναι εξαιρετικά υψηλά για την Ελλάδα, ο Βέλγος υπουργός απαντά:

«Το επιτόκιο καθορίστηκε βάσει μιας φόρμουλας που γενικά εφαρμόζεται στα προγράμματα στήριξης του ΔΝΤ. Επίσης, ακολουθήσαμε λογική αντίστοιχη με αυτήν που επικράτησε στις αποφάσεις στήριξης των τραπεζών. Η παρέμβασή μας θα πρέπει να μας στοιχίσει λιγότερο σε σχέση με αυτά που θα αποφέρει. Πρόκειται για έναν μηχανισμό που θα βοηθήσει την Ελλάδα να δανειστεί σε καλύτερες συνθήκες, αλλά δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι Βέλγοι, ή Γερμανοί φορολογούμενοι», σημειώνει.

Προηγούμενο άρθρο Η πρόληψη πυρκαγιών στο επίκεντρο της σύσκεψης
Επόμενο άρθρο Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ