Ήδη ξεπεράσαμε τις δέκα μέρες από την απόφαση κατάργησης, στην πράξη, του Πανεπιστημιακού τμήματος «Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία» με έδρα την πόλη μας. Η κατάσταση όσον αφορά στην αντίδραση των εκπροσώπων μας που μπορεί να βοηθήσουν στην αλλαγή της απόφασης ή σε αντίθετη περίπτωση, της κινητοποίησης της κοινωνίας, είναι απογοητευτική.
Ο δήμαρχος Καρδίτσας που κάθε μέρα έχει πολλαπλά δελτία τύπου για ήσσονος σημασίας θέματα, εδώ αρκέστηκε σε μια απάντηση σε ερώτηση καναλιού, ότι αγαπάει τον τόπο. Παράλληλα δικαιολόγησε την καθυστέρηση σύγκλησης των φορέων, στην ανάγκη να είναι παρόντες οι βουλευτές. Οι ίδιοι όμως διαμαρτυρήθηκαν στη σύσκεψη γιατί τους ενημέρωσε την τελευταία στιγμή.
Ο αντιπεριφερειάρχης κινήθηκε πολύ κοντά στην άποψη της Κεραμέως. Έχει βέβαια το ελαφρυντικό της μικρής θητείας και της έλλειψης αυτονομίας αλλά οφείλει να αντιληφθεί το βάρος της ευθύνης που συνεπάγεται η θέση.
Ο περιφερειάρχης που κάποιες φορές παίρνει διαφορετική θέση από το κόμμα του, εδώ τήρησε σιγήν ιχθύος.
Ο υπουργός που η γνώμη του είναι η πλέον βαρύνουσα, δεν παρέστη στη σύσκεψη, δεν έκανε κάποια δήλωση, αλλά αρκέστηκε σε ένα γραπτό μήνυμα. Η στάση αυτή ή έχει αρνητική ερμηνεία για την έκβαση της προσπάθειας ή δείχνει την κακή οργάνωση της σύσκεψης.
Οι κυβερνητικοί βουλευτές (συμπεριλαμβανομένου του υπουργού) παρά το γεγονός ότι «γκρίνιαξαν» για το γεγονός ότι ενημερώθηκαν για τη σύσκεψη φορέων στο παρά πέντε, δεν απαλλάσσονται της ευθύνης τους. Γνώριζαν το θέμα σχεδόν ένα 10ήμερο. Όφειλαν να πάρουν πρωτοβουλίες.
Η τοπική ΝΟΔΕ που πέρυσι τέτοιον καιρό είχε πολλές παρεμβάσεις επιπλήττοντας τη τότε κυβέρνηση ότι αδικεί τον τόπο, τώρα οφείλει να κάνει το ίδιο, μιας και τώρα η αδικία είναι περισσότερο ξεκάθαρη.
Θυμίζω ότι την περυσινή περίοδο όταν ανέκυψε το ζήτημα της αναδιάταξης των τμημάτων εκπροσωπώντας τον Δήμο, είχα καθημερινά πολλαπλές επαφές με τον υπουργό Παιδείας και τους συμβούλους του, τους κυβερνητικούς βουλευτές, την Πανεπιστημιακή κοινότητα – κάτι που προς τιμήν τους αναγνώρισαν στη σύσκεψη – για να γίνει εν τέλει η αντιστάθμιση της απώλειας του τμήματος Διαιτολογίας, για το οποίο ΠΟΤΕ δεν συμφωνήσαμε, με την ίδρυση δύο νέων Πανεπιστημιακών τμημάτων.
Καταληκτικά η αίσθηση της «γαλάζιας ηγεμονίας» λειτουργεί ανασταλτικά στην διάθεση των στελεχών της που σήμερα κατέχουν θέσης ευθύνης, για αντίδραση υπέρ των συμφερόντων του τόπου και εκτός «κομματικής γραμμής». Ας αναλογιστούν όμως, ότι αυτή τους η στάση, θα βλάψει πρώτα τον τόπο και στη συνέχεια όλους τους.
Οι δε υπόλοιποι εκπρόσωποι φορέων, τα μέσα ενημέρωσης, που δεν επηρεάζονται άμεσα από το κυβερνών κόμμα, καθώς και η κοινωνική βάση που σε ένα βαθμό ανέδειξαν το θέμα, οφείλουν να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες, καλύπτοντας το κενό.
Ο κίνδυνος απώλειας του τμήματος και της υποβάθμισης του τόπου μας είναι προ των πυλών.
Του Φώτη Αλεξάκου, πρώην Νομάρχη και Δημάρχου Καρδίτσας