Δέκα προτάσεις για μια Νέα αγροτική πολιτική


  Επισημάνσεις κ. Σπύρου Ταλιαδούρου στη συνδιάσκεψη της νέας δημοκρατίας

για αγροτικά θέματα στη Λάρισα

Οι αγρότες σήμερα βρίσκονται σε δεινή θέση. Αντιμετωπίζουν μείωση του βαθμού ανταγωνιστικότητας των προϊόντων, μετά την καθιέρωση της ενιαίας ενίσχυσης, συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής, συνθήκες ανελέητου ανταγωνισμού στην παγκόσμια αγορά, χρηματοπιστωτική κρίση, πτώση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτικού κοινού, εγκατάλειψη παραδοσιακών καλλιεργειών και αβεβαιότητα για το μέλλον.

Η κατάσταση στον αγροτικό τομέα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Απαιτείται η λήψη τολμηρών μέτρων και ριζικών τομών ώστε η αγροτική οικονομία να μπορέσει να ξεπεράσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα και να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε πολλούς τομείς της πρωτογενούς παραγωγής. Και όμως δεν καταφέρνει να έχει εξαγωγικές επενδύσεις παρά σε ελάχιστους.

Κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο που διανύουμε χρειάζεται να στηριχθεί και το εισόδημα του αγρότη. Κυρίως όμως είναι αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα πολιτικής προς νέες κατευθύνσεις. Δυστυχώς η Κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να αρχίσει ουσιαστικό διάλογο για τη λήψη μέτρων που απαιτούνται και την προώθηση των αναγκαίων έργων.

Α. Μέτρα

  • 1. Αναβάθμιση και στήριξη του ρόλου, της σημασίας και της προσπάθειας των νέων αγροτών και των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με την αξιοποίηση όλων των σχετικών προγραμμάτων της Ε.Ε..
  • 2. Διεύρυνση της στήριξης της «άλλης γεωργίας». Η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, η ανάδειξη των τοπικών και παραδοσιακών, μη επιδοτούμενων στην πλειοψηφία τους, ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, ο συνδυασμός της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη της «άλλης γεωργίας».
  • 3. Ανάπτυξη των ενεργειακών καλλιεργειών, που ξεκίνησε με το Νόμο 3423/2005.
  • 4. Στήριξη των παραδοσιακών καλλιεργειών.
  • 5. Ουσιαστική ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας.
  • 6. Ανάπτυξη και ανάδειξη του ρόλου και της σημασίας της ποιοτικής γεωργίας.
  • 7. Ποιότητα και επισήμανση των τροφίμων. Η πολιτεία οφείλει επιτέλους να οργανώσει ένα σύστημα ελέγχου ενιαίο και αποτελεσματικό, όλης της τροφικής αλυσίδας από την παραγωγή και την εισαγωγή ή τη θέση σε εμπορία στο ελληνικό έδαφος των αγροτικών προϊόντων _ τροφίμων και μέχρι τον τελικό καταναλωτή.
  • 8. Ενίσχυση και ενθάρρυνση των συλλογικών δράσεων των αγροτών (Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών) που λειτουργούν σε υγιή οικονομική βάση και με διαφάνεια, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στο ρόλο τους και να μπορούν να διεισδύσουν με επιτυχία στην ελληνική και ξένη αγορά.
  • 9. Συνεχής επαγρύπνηση και αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας στη λήψη των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την περίοδο μετά το 2013.
  • 10. Εκπαίδευση, κατάρτιση και επαγγελματική κατοχύρωση αγροτών. Για την κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος, είναι αναγκαία η εφαρμογή πολιτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης ιδιαίτερα των νέων αγροτών.

Β. Έργα Αγροτικής Ανάπτυξης

  • Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το οποίο εγκρίθηκε από τα πρώτα στην Ε.Ε. και επίσης αποτελεί το πρώτο Πρόγραμμα της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου, του οποίου οι απορροφήσεις ξεκίνησαν το 2008, δίνει τη δυνατότητα για την ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών του αγροτικού τομέα, ιδιαίτερα της αξιοποίησης των υδάτινων πόρων και του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων, που έχουν σχέση με την τυποποίηση και τη συσκευασία των αγροτικών προϊόντων. Δυστυχώς τα εγγειοβελτιωτικά έργα που είχαν δρομολογηθεί δεν αναγνωρίζονται από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ορατός ο κίνδυνος μη απορρόφησης πόρων.
  • Η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, έργου κατ’ εξοχήν περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού για τον αγροτικό τομέα, με ευθύνη της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σταμάτησε, όταν μάλιστα έχουν δαπανηθεί πάνω από 600 εκατ. Ευρώ.

Το γεγονός της διακοπής των εργασιών του έργου της μερικής μεταφοράς νερού στη Θεσσαλία από τον άνω ρου του Αχελώου, που βρίσκεται σε πλήρη συμβατότητα με τις αρχές της αειφορίας καθώς συμβάλλει ισόρροπα στην αγροτική ανάπτυξη, στην αναγκαιότητα της περιβαλλοντικής αποκατάστασης του υδατικού περιβάλλοντος της Θεσσαλίας και στην κοινωνική συνοχή, θα οδηγήσει στην ερημοποίηση του πιο παραγωγικού τμήματος της χώρας και επομένως θα επιφέρει οικονομική ύφεση στον αγροτικό πληθυσμό.

Είμαι βέβαιος ότι με την επεξεργασία και εξαγγελία από την παράταξη μας των μέτρων αυτών που σηματοδοτούν μια νέα αγροτικής πολιτική θα δώσει η παράταξη μας στους αγρότες την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Ένα αύριο έργων, δημιουργίας και ανάπτυξης. Ένα αύριο που έχει ανάγκη η ραχοκοκαλιά της πατρίδας μας, που είναι ο αγροτικός μας κόσμος.

Σας ευχαριστώ»

Προηγούμενο άρθρο «ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ» ΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΝ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕΙ
Επόμενο άρθρο ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΑΦΗΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ