Απονεμήθηκαν οι Υποτροφίες «Αλεξόπουλος»


 

Συνεδρίασε χθες  η Διοικούσα Επιτροπή   του Οργάνου Διοίκησης και Διαχείρισης της Υποτροφίας Αλεξόπουλου μετά από πρόσκληση του Δημάρχού κ. Βερίλλη προκειμένου να επιλέξει τους φετινούς υποψηφίους των Υποτροφιών του Ιδρύματος Αλεξόπουλου. Παρόντες στην συνεδρίαση πλην του Δημάρχου Καρδίτσας ήταν ο δωρητής της κ. Απόστολος Αλεξόπουλος , ο Νομάρχης Φ. Αλεξάκος, ο Σεραφείμ Καλογερόπουλος και καθηγητές της Κτηνιατρικής Σχολής.

Μετά από διαλογική πολύωρη συζήτηση η Δ.Ε. αφού εξέτασε προσεκτικά τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων για την υποτροφία, μετά από προφορική με τον κάθε υποψήφιο και αφού έλαβαν υπόψη τα κριτήρια του κανονισμού λειτουργία αποφασίζει ομόφωνα

  1. αποφασίζει την τροποποίηση του καταστατικού λειτουργίας του οργάνου ως εξής:

Άρθρο 2

Σκοπός του οργάνου είναι η εκ της δωρεάς Αλεξόπουλου χορήγηση τριών (3) υποτροφιών για προπτυχιακές σπουδές στην Καρδίτσα, μια (1) στο χώρο της Κτηνιατρικής Επιστήμης & από μία (1) στο χώρο είτε της Τεχνολογίας των Τροφίμων, της Διαιτολογίας και Διατροφής είτε της Τεχνολογίας Ξύλου και Σχεδιασμού Επίπλου, της Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Το ποσό εκάστης υποτροφίας ανέρχεται σε € 5.000 ετησίως και η διάρκεια των υποτροφιών μπορεί να έχει ισχύ μέχρι την περάτωση των σπουδών.

Αν από το Ίδρυμα προβλέπεται ελάχιστος χρόνος για την απόκτηση του τίτλου δίνατε να δοθεί  σχετική παράταση της υποτροφίας το πολύ έως 12 μήνες ακόμα πέραν των προβλεπομένων από το ίδρυμα χρόνου κτήσης.

Άρθρο 9

οι υποψήφιοι πρέπει:

i. Ελληνική εθνικότητα ή ιθαγένεια του υποψηφίου.

ii. Ο ένας υποψήφιος να είναι φοιτητής του Τμήματος Κτηνιατρικής Καρδίτσας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που διακρίθηκε στις εξετάσεις εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο. Οι άλλοι δυο υποψήφιοι θα πρέπει να είναι σπουδαστές του Τ.Ε.Ι. Λάρισας – Παράρτημα Καρδίτσας που επίσης διακρίθηκαν στις εξετάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ο ένας από τα Τμήματα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου ή του Τμήματος Δασολογίας και Φυσ. Περιβάλλοντος ενώ ο άλλος από τα Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων ή Διαιτολογίας και Διατροφής εναλλάξ του πρώτου και του δευτέρου αναφερομένου από τα ζεύγη Τμημάτων, αρχής γενομένης από την υποτροφία του 2010 με τα Τμήματα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου και Τεχνολογίας Τροφίμων.

iii. Η σειρά επιτυχίας. Ο βαθμός εισαγωγής του υποψηφίου θα πρέπει να ανήκει στο ανώτερο 10% των εισακτέων του Τμήματος.         

iv.  Η υποτροφία θα εγκρίνεται πλήρως μετά από βεβαίωση της οικίας Γραμματείας της κάθε Σχολής.

Οι υποψήφιοι με καταγωγή από το Νομό Καρδίτσας θα επιδοτούνται με αύξηση κατά 1 θέση της σειράς εκλογής.

v. Να μη διαθέτει ο υποψήφιος επαρκή ίδια οικονομικά μέσα.

vi. Να μην έχει εξασφαλίσει όμοια υποτροφία από άλλον φορέα στην Ελλάδα εκτός από την υποτροφία επίδοσης του ΙΚΥ.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

i. Έντυπο Αίτησης (διατίθεται από τη γραμματεία του Ιδρύματος, Δήμος Καρδίτσας αλλά και μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος… ). Συμπληρώνεται ιδιοχείρως στην Ελληνική γλώσσα, χωρίς καμία παράλειψη από τον ίδιο τον υποψήφιο. 

ii. Πιστοποιητικό γέννησης και ελληνικής ιθαγένειας.

iii. Επικυρωμένη βεβαίωση από τη γραμματεία, της σειράς εισαγωγής του υποψηφίου.

iv. Για τη συνέχιση λήψης της υποτροφίας μέχρι περάτωσης των σπουδών, βεβαίωση από τη γραμματεία του Τμήματος του υποψηφίου ότι ο υποψήφιος επιτυγχάνει τουλάχιστον στο 80% των μαθημάτων κάθε εξαμήνου με μέσο όρο βαθμολογίας τουλάχιστον 7,0 για τα μαθήματα του εξαμήνου.

v. Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας του υποψηφίου.

vi. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος φορολογίας εισοδήματος του εκάστοτε οικονομικού έτους του υποψηφίου και των δύο γονέων του, φωτοαντίγραφο πλήρους φορολογικής δηλώσεως του ίδιου έτους τα οποία δεν πρέπει να ξεπερνούν αθροιστικά τα 25.000€.

vii. Συμπληρωμένη Υπεύθυνη Δήλωση που αναφέρεται στα χορηγούμενα έντυπα.

ix. Στοιχεία που θα ζητηθούν μετά την ανακήρυξη των υποτρόφων είναι:

  • Πιστοποιητικό οριστικής εγγραφής-αποδοχής του υποψηφίου στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
  • Υπεύθυνη δήλωση ότι ο υπότροφος δεν λαμβάνει άλλη υποτροφία από άλλο Ίδρυμα, Οργανισμό ή κληροδότημα στην Ελλάδα εκτός υποτροφίας επίδοσης του ΙΚΥ.

Κατάθεση αιτήσεων

Η υποβολή της αίτησης για παροχή υποτροφίας δηλώνει κατά αμάχητο κριτήριο ότι ο υποψήφιος αποδέχεται ανεπιφύλακτα όλους τους όρους της παρούσας.

Η κατάθεση των αιτήσεων γίνεται είτε από τον ίδιο τον υποψήφιο είτε μέσω αντιπροσώπων, ή ακόμα και ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή. Κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών παρέχεται στον υποψήφιο αριθμός πρωτοκόλλου. Σε περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ο αριθμός πρωτοκόλλου δίδεται στους υποψηφίους τηλεφωνικώς, με την παραλαβή των δικαιολογητικών από τη γραμματεία.

Δεκτές προς αξιολόγηση θα θεωρηθούν ΜΟΝΟΝ οι αιτήσεις που θα πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσας προκήρυξης.

Καμία αίτηση δεν γίνεται δεκτή, αν δεν υποβληθεί μαζί με ΟΛΑ τα δικαιολογητικά μέχρι και τη 30η Νοεμβρίου κάθε νέου παν/κού έτους.

Σημείωση: Τα δικαιολογητικά δεν επιστρέφονται στους υποψηφίους. Για αυτόν τον λόγο, παρακαλούνται οι υποψήφιοι να υποβάλουν φωτοτυπίες των επίσημων εγγράφων, οι οποίες απαιτείται να είναι επικυρωμένες η να συνοδεύονται από υπεύθυνη δήλωση που να βεβαιώνει την ακρίβεια και την εγκυρότητα των εγγράφων.

Άρθρο 10

Διαδικασία επιλογής

Όλες οι σχετικές αιτήσεις αξιολογούνται από ειδική επιτροπή επιστημόνων που συνιστά το Ίδρυμα και η οποία μπορεί να καλέσει τους υποψηφίους σε συνέντευξη. Η επιτροπή προεπιλέγει τους επικρατέστερους και εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο τον τελικό κατάλογο των προτεινόμενων υποψηφίων με βάση τα κριτήρια που αναφέρθηκαν. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει κατά την κρίση του την παροχή ή όχι υποτροφίας, λαμβάνοντας υπόψη τα προσόντα, τις διακρίσεις και την ανάγκη των υποψηφίων για οικονομική στήριξη, καθώς επίσης και όλες τις παραμέτρους επί του συνόλου των υποψηφίων.

προστίθεται το άρθρο 14

Άρθρο 14

Υποχρεώσεις του υποτρόφου

Ο υπότροφος αναλαμβάνει την υποχρέωση:

  • Να φοιτήσει στο εκπαιδευτικό Ίδρυμα και να υποβάλλει ανά εξάμηνο βεβαίωση κανονικής παρακολούθησης των σπουδών του, πιστοποιητικό βαθμολογίας.
  • Μέσα σε ένα τρίμηνο από την οριστικής περάτωσης των σπουδών του, να υποβάλει στο Ίδρυμα τελική έκθεση σπουδών, που θα περιλαμβάνει: επίσημο πιστοποιητικό παρακολούθησης του προπτυχιακού προγράμματος, επίσημο πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας όλων των μαθημάτων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σπουδών του προπτυχιακού προγράμματος, άλλα σχετικά πιστοποιητικά, αν υπάρχουν, τίτλους, καθώς και αντίτυπο της διατριβής/διπλωματικής εργασίας και των άλλων επιστημονικών δημοσιευμάτων του για το ειδικό τμήμα της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος.

Διακοπή υποτροφίας

Το Ίδρυμα μπορεί να διακόψει τη χορήγηση της υποτροφίας στις  παρακάτω περιπτώσεις:

  • Αν από τα υποβαλλόμενα από τον ίδιο ή το αντίστοιχο Ίδρυμα στοιχεία προκύπτει ότι η πρόοδος του υποτρόφου δεν είναι ικανοποιητική ή παραβιάζεται η παρακολούθηση αυτού, ή έχει γίνει διακοπή των σπουδών για οποιονδήποτε λόγο.
  • Αν ο υπότροφος λάβει οικονομική ενίσχυση από άλλον φορέα στην Ελλάδα εκτός αυτών που ήδη είχε δηλώσει στην αρχική του αίτηση.
  • Αν διαπιστωθεί ανακριβής δήλωση στοιχείων που ανεγράφησαν στην αίτηση υποτροφίας, βάσει της οποίας ανακηρύχθηκε υπότροφος.

  1. Συγχαίρει το σύνολο των υποψηφίων για το υψηλότατο επίπεδο επιστημονικής της κατάρτισης, της εύχεται καλή πρόοδο και καλή σταδιοδρομία, και δηλώνει ότι το σύνολο των υποψηφίων θα έχει  την ενεργό συμπαράσταση του Οργάνου σε ότι του ζητηθεί.

  1. Επιλέγει, για τη χορήγηση υποτροφίας για τη φετινή Πανεπιστημιακή χρονιά 2010-2011, ίσης με τον ετήσιο καθαρό μισθό του πρωτοδιόριστου πολιτικού μηχανικού  και κατ΄ελάχιστο ποσό το ποσό των 12.000 €  (σε 12 μηνιαίες δόσεις των 1000 € – από 1/10/2010 έως και 1//9/2011) την  :

ΠΑΝΤΖΑΚΗ ΣΑΠΦΩ του Βασιλείου  ,  Πτυχιούχο του τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών τεχνών του ΑΠΘ,  για  μεταπτυχιακές σπουδές στη ΑΓΓΛΙΑ και  στον τομέα του Performance Design.

4.  Χορηγεί οικονομική ενίσχυση  από 150 Ευρώ  το μήνα (για 10 μήνες, από Σεπτέμβριο 2010 μέχρι και Ιούνιο 2011) στους Καρδιτσιώτες φοιτητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και είναι  :

ΔΡΑΓΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΘ
ΖΑΧΟΥ ΣΟΦΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ
ΚΩΣΤΑΜΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΩΣΤΑΜΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΑΠΘ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΠΘ
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΑΠΘ
ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΚΣ ΑΠΘ
ΤΣΙΟΥΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΗΜΙΚΟ ΑΠΘ

Ο κ. Βερίλλης

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του οργάνου “Διοίκησης και διαχείρισης της υποτροφίας Αλεξοπούλου” προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Ο σημαντικός και καταξιωμένος θεσμός των Υποτροφιών Αλεξόπουλου,  συνεχίζεται και φέτος για 18η συνεχή χρονιά, στηρίζοντας με υποτροφίες νέους Καρδιτσιώτες επιστήμονες για να συνεχίσουν σε ανώτερο επίπεδο τις σπουδές τους, καθώς και με οικονομικές ενισχύσεις Καρδιτσιώτες φοιτητές, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των σπουδών τους.

Από το νέο ακαδημαϊκό έτος ο θεσμός αποκτά έναν νέο προσανατολισμό ενισχύοντας με υποτροφίες φοιτητές και σπουδαστές των Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ του Νομού μας με απώτερο σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση του ιδρύματος και τη στήριξη των τοπικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Υπάρχει, όμως και μια άλλη θετική διάσταση αυτού του θεσμού: Η διάθεση προσφοράς προς την πόλη μας, το Δήμο, την περιοχή μας ενός από τους πολλούς Καρδιτσιώτες που διακρίνονται μακριά από τον τόπο μας, του κ. Απ. Αλεξόπουλου:

Είναι αλήθεια, πως οι Καρδιτσιώτες διακρίνονται παντού κατά τρόπο αξιοθαύμαστο και εκπληκτικό σε όλους τους τομείς, σε αντίθεση, βέβαια, με την περιοχή μας που έμεινε πίσω κυρίως στις υποδομές καθώς και στον οικονομικό και αναπτυξιακό τομέα, ενώ ο πληθυσμός μειώθηκε δραματικά.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά τον κ. Αλεξόπουλο για τη σημαντική και αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία του και ελπίζω να υπάρξουν στο μέλλον και άλλοι μιμητές, γιατί ο τόπος μας έχει ανάγκη τη στήριξη και τη συμβολή όλων των Καρδιτσιωτών που ζουν, εργάζονται, διακρίνονται και προοδεύουν μακριά από την πόλη μας.

Εύχομαι, τέλος, η μεγάλη ανταπόκριση που υπάρχει για τον θεσμό να συνεχιστεί, διότι αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για τον Δήμο Καρδίτσας, την Διοικούσα Επιτροπή και για τον δωρητή κ. Αλεξόπουλο για τη συνέχιση και την αναβάθμισή του».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βερίλλης θέλοντας να τιμήσει τον κ. Αλεξόπουλο για το έργο και τη συνολική προσφοράς του, του απένειμε τιμητική πλακέτα.    

Προηγούμενο άρθρο Αναβίωσε το Σεργιάνι στη συνοικία των Καμινάδων
Επόμενο άρθρο «ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ» ΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΝ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕΙ