Πρόταση της Μ. Θεοχάρη για το Ν. Καρδίτσας εν όψει του σχεδίου “Καλλικράτης”


   Εντός των ημερών ανακοινώνεται ο νέος διοικητικός χάρτης της χώρας. Η διοικητική  αυτή μεταρρύθμιση ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Ήρθε η ώρα να το κάνουμε πράξη βεβαίως μέσα σε ένα άκρως δυσμενές περιβάλλον. Η χώρα βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που έχει να κάνει από τη μία πλευρά με την δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση και από την άλλη με το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Ταυτόχρονα υπάρχει απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των θεσμών του κράτους. Η απάντηση σ ‘ αυτή την κρίση πρέπει να δοθεί μέσα από δομικές αλλαγές  και την ανασύνταξη του κράτους. Γι ‘αυτό η νέα αρχιτεκτονική του προγράμματος ” Καλλικράτης ” θα πρέπει να σχεδιαστεί όχι με τη λογική μιας προσωρινής και συμβιβαστικής λύσης, αλλά θα πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα και με στόχο πάντα τις ανάγκες των πολιτών. Τα κριτήρια της χωροθέτησης θα πρέπει να προκύψουν μέσα  από διαβούλευση με τους τοπικούς εκπροσώπους και θα πρέπει να είναι ενιαία και χωρίς παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις για όλους. Επίσης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τα ίδια πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά, γεωγραφικά και χωροταξικά κριτήρια. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω κριτήρια στο Ν. Καρδίτσας θα πρέπει να δημιουργηθούν (8) οκτώ Δήμοι. Εκτός από τους τέσσερις μεγάλους Δήμους,  της Καρδίτσας, των Σοφάδων, του Παλαμά και του Μουζακίου στους οποίους θα ενσωματωθούν και γειτονικά διαμερίσματα όμορων Δήμων, ο διοικητικός χάρτης της Καρδίτσας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και  τους παρακάτω Δήμους :

  • – Ο Δήμος Παμίσου – Σελλάνων σε ενιαίο Δήμο πληρεί το πληθυσμιακό κριτήριο (12000 κάτοικοι). Ένας κατεξοχήν αγροτικός Δήμος με νέους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται στα χωριά του, διατηρούν κοινές πολιτισμικές και πολιτιστικές παραδόσεις διότι είναι καραγκούνικης καταγωγής. Είναι ένας αναπτυξιακός Δήμος καθώς μπορεί να συνδυάσει και τις τρεις μορφές δομής απασχόλησης στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

  • – Ο Δήμος Αργιθέας ως ενιαίος με την συνένωση των Δήμων Α. Αργιθέας, Δ. Αργιθέας και Δήμο Αχελώου. Μια κατεξοχήν δυσπρόσιτη ορεινή περιοχή με κοινά πολιτιστικά και λαογραφικά στοιχεία, κοινή ταυτότητα καταγωγής αυτή των Αργιθεατών. Η ενιαία Αργιθέα θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή της περιοχής και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης και οικονομικής βιωσιμότητας και από το γεγονός ότι είναι μια αναπτυσσόμενη περιοχή με ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

  • – Ενιαίος Δήμος Λίμνης Πλαστήρα με τα 14 χωριά και τους 34 επίσημους οικισμούς γύρω από τη Λίμνη Πλαστήρα.. Μια περιοχή με γεωγραφική, οικονομική και κοινωνική ταυτότητα ως λίμνη Πλαστήρα που θα συμπεριλαμβάνει τον σημερινό Δήμο Πλαστήρα και Δήμο Νεβρόπολης με κοινούς αναπτυξιακούς στόχους για τον τουρισμό, την γεωργία, την αλιεία, την κτηνοτροφία με κοινό συγκοινωνιακό δίκτυο. Επιπλέον αποδίδεται τιμή στον Μαύρο Καβαλάρη Νικόλαο Πλαστήρα που κατάγεται από την περιοχή.

  • – Διευρυμένος Δήμος Περιοχής Λίμνης Σμοκόβου. Στην νοτιοανατολική πλευρά του Νομού μπορεί να δημιουργηθεί ένας Δήμος που θα απαρτίζεται από τους σημερινούς Δήμους Μεναλαϊδας, Καλλιφωνίου, Ταμασίου , Ιτάμου και Ρεντίνας αν βεβαίως δεν παραμείνει κανένας ιστορικός Δήμος. Μια αναπτυσσόμενη περιοχή που μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες και λόγω της ύπαρξης των ιαματικών λουτρών.

Αυτή την πρόταση έχω καταθέσει στον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Πιστεύω ότι το παραπάνω σχήμα θα είναι πράγματι στην υπηρεσία του Καρδιτσιώτη πολίτη, θα βελτιώνει τις ανάγκες του και την καθημερινότητα του. Επιπλέον είναι ένα σχήμα που μπορεί να απελευθερώσει και πολλές αναπτυξιακές δυνάμεις που τόσο πολύ τις έχει ανάγκες ο Νομός μας.

Προηγούμενο άρθρο Την υποστήριξη των περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη του Νομάρχη σε επιχειρήσεις