Από το ΙΓΜΕ ο ποιοτικός έλεγχος των νερών ύδρευσης


Υπογράφηκε σύμβαση με την ΚΕΔΚΕ και αφορά όλους τους ΟΤΑ.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των ΟΤΑ του Νομού για τις δυνατότητες που παρέχει η υπογραφείσα σύμβαση μεταξύ της ΚΕΔΚΕ  και του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών(ΙΓΜΕ) και αφορά  την ποιότητα των Υδάτων.

Η ΚΕΔΚΕ ως το κεντρικό όργανο όλων των ΟΤΑ της Χώρας σε συνεργασία με το ΥΠ.ΕΣ. και το ΙΓΜΕ, ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία, που σαν σκοπό έχει την υλοποίηση ενός προγράμματος ελέγχου της ποιότητας και της επάρκειας των πόσιμων νερών. Το συνολικό κόστος  ανέρχεται στο ποσό του 1,500.000 Ευρώ και χρηματοδοτείται εξ΄ ολοκλήρου από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.

Παρουσιάζεται πράγματι μια μεγάλη ευκαιρία για όλους τους Δήμους του Νομού μας να καταγράψουν με κάθε λεπτομέρεια τους υδρευτικούς πόρους της περιοχής τους

Τα πλεονεκτήματα από την ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι τα παρακάτω:

* Σε κάθε Δήμο θα γίνονται δειγματοληψίες νερού από όλα τα σημεία ύδρευσης .

* Θα γίνεται από τα διαπιστευμένα εργαστήρια του ΙΓΜΕ  λεπτομερής υδρoχημικός  έλεγχος και θα εκδίδονται αξιόπιστα δελτία με προτάσεις για βελτιώσεις στην ποιότητα  εάν απαιτούνται.

* Αποτύπωση σε γεωγραφικό σύστημα (G.I.S.) κάθε δυνατού σημείου υδροληψίας, υποδομών ύδρευσης και εντοπισμό τυχόν πηγών ρύπανσης

*   Πιστοποίηση της ποιότητας των υδρευτικών νερών .

*   Σύνταξη  υδρο-γεωλογικής  μελέτης για την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει κάθε Δήμος ή Κοινότητα.

*  Όλα τα στοιχεία θα συγκεντρωθούν σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν από τους ΟΤΑ και να προγραμματίζουν τις μελλοντικές ενέργειες και δράσεις τους.

 Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της υπογραφείσας σύμβασης και των δυνατοτήτων που παρέχει στους Δήμους και την Κοινότητα του Νομού μας τόνισε:

«Σκοπός της παραπάνω προσπάθειας είναι να πρωτοστατήσει η ίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να λειτουργήσει ίσως για πρώτη φορά στον Ελλαδικό χώρο ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου της ποιότητας και της ποσότητας των νερών της χώρας μας.

Επιπλέον, τα εργαλεία του προγράμματος θα βοηθούν τους Δήμους στον έγκαιρο και αποτελεσματικό εντοπισμό εστιών μόλυνσης των υδάτων τους και την άμεση συμμόρφωση των ρυπαντών.   

Είναι σημαντικό να κατανοήσουν όλοι οι Δήμοι ότι με τον τρόπο αυτό τους δίνεται μια μοναδική δυνατότητα να προσφέρουν μια βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή και μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες της περιοχής μας».

Η Ένταξη των Δήμων στο Πρόγραμμα γίνεται με την υποβολή απλής Αίτησης στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Προηγούμενο άρθρο Τροφο...δοτώντας τον διάλογο για τα τροφεία παιδικών σταθμών
Επόμενο άρθρο Στη σύνταξη κοινού επιχειρησιακού για όλους τους Δήμους προχωρά η ΤΕΔΚ