Τα προβλήματα κατά τις διαδικασίες σύνταξης και εφαρμογής του τοπικού χωρικού σχεδιασμού και προτάσεις θεραπείας τους ήταν το αντικείμενο της ημερίδας που διοργανώθηκε στη Λάρισα, την Τρίτη 22.10.2019 από το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Ο πρόεδρος του τμήματος, Νίκος Παπαγεωργίου, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του δήλωσε σχετικά:
«Ο χωρικός σχεδιασμός αποτελεί το σύνολο κανόνων και ρυθμίσεων το οποίο καθορίζει τον τρόπο ανάπτυξης της δόμησης στον χώρο, ουσιαστικός παράγοντας κάθε δραστηριότητας κοινωνικής ή οικονομικής, στο βαθμό που απαιτεί μηχανολογική ή κτιριακή εγκατάσταση για την λειτουργία της. Δηλαδή, ο χωρικός σχεδιασμός επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα κάθε τεχνικό έργο.
Αναφορές στο Τεχνικό Επιμελητήριο για προβλήματα στην διαδικασία σύνταξης και κυρίως εφαρμογής του σχεδιασμού υπάρχουν, τόσο από τους συναδέλφους μηχανικούς, όσο και τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες/επιχειρηματίες και αμέσως θιγόμενους, αλλά και από τρίτους έμμεσα θιγόμενους, όπως όμορους ιδιοκτήτες οι οποίοι αμφισβητούν την νομιμότητα διαδικασιών.
Θεωρούμε ότι για την επίλυση των προβλημάτων είναι αναγκαίο να υπάρχει ένας αμφίδρομος διάλογος μεταξύ των κατά τόπους υπηρεσιών και μηχανικών και των υπηρεσιών του Υπουργείου, τον οποίο το Τεχνικό Επιμελητήριο οφείλει να διευκολύνει και να ενισχύει.
Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο πριν από την έναρξη σύνταξης των νέων Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, να επισημανθούν και να καταγραφούν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα και δυσκολεύουν ή αναστέλλουν το έργο των μηχανικών και να σταλούν εγγράφως στο ΥΠΕΝ, ώστε να ληφθούν υπόψη στα νέα Σχέδια.
Για αυτό αναλάβαμε την πρωτοβουλία να κάνουμε την σημερινή εκδήλωση. Γιατί πιστεύουμε πως μία από κάτω-προς τα πάνω προσέγγιση, με την συμμετοχή μηχανικών του τμήματος που συμμετέχουν στις διαδικασίες αυτές, αλλά και κοινωνικών εταίρων θιγόμενων από αυτές, είναι σημείο κλειδί για την επιτυχία του εγχειρήματος των τοπικών χωρικών σχεδίων.»
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Ψηφιακών Πολιτικών – Έξυπνης πόλης του Δήμου Λαρισαίων, πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ, Ντίνος Διαμάντος και ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας Ελασσόνας Δημήτριος Καρανίκας.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο Χρήστος Κουτάκος, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής (Μ.Ε.) χωροταξίας, πολεοδομίας και αρχιτεκτονικών θεμάτων αναφέρθηκε στις διαδικασίες σύνταξης τοπικών χωροταξικών σχεδίων, η Άννα Γιαννιού, επίσης μέλος της Μ.Ε. μίλησε για την εφαρμογή ειδικών πλαισίων, ΑΠΕ. Ο Δημήτριος Λαγός, ιδιώτης μελετητής αρχιτεκτονικών και ειδικών αρχιτεκτονικών μελετών τάξης Γ’ παρουσίασε τη δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χάρτη – μελέτες μορφολογικών κανόνων δόμησης, ο Βασίλης Τσιώνας, πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ ΚΔΘ, εξέθεσε την εφαρμογή θεσμικών γραμμών στην ΠΕ Καρδίτσας, η Δρ. Μαρκάτου Μαρία, προϊσταμένη πολεοδομικού σχεδιασμού δήμου Λαρισαίων, εντεταλμένη καθηγήτρια πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος της Μ.Ε., παρουσίασε την εισήγησή της με θέμα σχεδιασμός και υλοποίηση χωρικού σχεδιασμού σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο: ικανότητα, προβλήματα και αδυναμίες και η Σοφία Νέμα, MBA, MSc, MA, μέλος Μ.Ε. Χωροταξίας μίλησε για τη διοικητική επίλυση διαφορών και αμφισβητήσεων. Ακολούθησαν παρεμβάσεις συμμετεχόντων μηχανικών.
Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο οποίος προέβη σε μια σύντομη αξιολόγηση των αναφερθέντων στην ημερίδα και παρουσίασε το προγραμματιζόμενο έργο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έχει θέσει τον δύσκολο στόχο να ολοκληρώσει το 70% των τοπικών χωρικών σχεδίων της επικράτειας εντός των επόμενων τεσσάρων ετών.