Να μπει το γάλα και τα φρούτα στις σχολικές καντίνες


 

Να βελτιωθούν οι διατροφικές συνήθειες των ελληνόπουλων μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Ζητά με ερώτηση του στη Βουλή ο Σπύρος Ταλιαδούρος

Ο Βουλευτής Καρδίτσας, και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και στους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ζητά να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα ποιοτικά προϊόντα, που διατίθενται από τα κυλικεία των σχολείων και των νοσοκομείων, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας των ελληνόπουλων, που λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις, καθώς η χώρα μας καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις στην λίστα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα η ερώτηση του έχει ως εξής:

«Όπως προκύπτει από το απολογιστικό της απερχόμενης Δανής Επιτρόπου Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κας Mariann Fischer Boel, κατά τη διάρκεια της θητείας της «οι μηχανισμοί της αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έδιναν όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.» Η αλλαγή αυτή έγινε εμφανής τόσο στην αναθεώρηση του σχεδίου διανομής γάλακτος στα σχολεία όσο και στο νέο ευρωπαϊκό σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολείο που εγκρίθηκε το Νοέμβριο του 2008.

Οι ενέργειες αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές εν όψει του γεγονότος ότι στην Ε.Ε. περίπου 22 εκατομμύρια παιδιά είναι υπέρβαρα, γύρω στα 5 εκατομμύρια είναι παχύσαρκα ενώ η χώρα μας καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις στη σχετική λίστα. Εξάλλου, η διανομή γαλακτοκομικών προϊόντων στα σχολεία θα ενισχύσει και τον Έλληνα παραγωγό ή διακινητή γάλακτος.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κύριοι Υπουργοί:

  • 1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την εφαρμογή των ως άνω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και στη χώρα μας;
  • 2. Προτίθεστε να συμπεριλάβετε προγράμματα μαθημάτων διατροφής στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης καθώς και να αλλάξετε τα χαρακτηριστικά των προϊόντων που παρέχουν τα κυλικεία των σχολείων και των νοσοκομείων;»

Προηγούμενο άρθρο Αρχίζουν οι αιτήσεις για τα Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2010
Επόμενο άρθρο Πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα κλοπών στην περιοχή Μουζακίου