Παρασκευή 9 Απριλίου, η επιλογή των υποτρόφων για το Παν/κό


Σημαντικές ανακοινώσεις για το μέλλον του θεσμού

Για 18η χρονιά συνεχίζεται – μέσω του Δήμου Καρδίτσας – ο θεσμός των υποτροφιών του Ιδρύματος υποτροφιών «Αλεξόπουλου» στο νομό μας.

Για  το Ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 υποβλήθηκαν 5 αιτήσεις νέων Καρδιτσιωτών επιστημόνων για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, και 19 αιτήσεις για την χορήγηση βοηθήματος σπουδών.

Η επιλογή των υποτρόφων για το Παν/κό έτος 2010-2011 μετά από προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων ενώπιον της Διοικούσας Επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο της Καρδίτσας  την Παρασκευή 9 Απριλίου και ώρα 10πμ στο Δημαρχείο Καρδίτσας.

Την ίδια ημέρα και με διευρυμένη σύνθεση, θα συνεδριάσει αρχικά η ΔΕ του Οργάνου Διοίκησης και Διαχείρισης Υποτροφιών Αλεξόπουλου, όπου θα ανακοινωθούν εκ μέρους του δωρητή σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του θεσμού, σε υλοποίηση προηγούμενων δεσμεύσεων  του Οργάνου, και θα αφορούν στην ενίσχυση των Τοπικών Παν/κών Ιδρυμάτων του Νομού μας, με απώτερο σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του ιδρύματος.

Σύντομο ιστορικό υποτροφιών Αλεξόπουλου

Το 1993, με την αρ. 265 απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, γίνεται αποδεκτή η προσφορά του Πολιτικού Μηχανικού κ. Απόστολου Χ. Αλεξόπουλου για υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών.

Βάση αυτής, από 01.01.1994 δημιουργείται στο Δήμο Καρδίτσας άτυπο Όργανο Διοίκησης και Διαχείρισης της  υποτροφίας «ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ» και αποφασίζεται η σύσταση Ιδρύματος  «Υποτροφιών ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ» με έδρα την Καρδίτσα.

Σκοπός του Ιδρύματος η εκ της δωρεάς ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ χορήγηση υποτροφιών μεταπτυχιακών σπουδών (ΜASTER) ενός  έτους, ανά έτος, σε πτυχιούχους Ελληνικού Πανεπιστημίου, Πολυτεχνείου ή άλλης Ανώτατης Σχολής Παν/κού επιπέδου, δημότη δήμου του Νομού Καρδίτσας και η υποστήριξη ειδικών περιπτώσεων μεταπτυχιακών.

Το ποσό κάθε υποτροφίας, που καταβάλλεται στους υποτρόφους ανά μήνα, ισούται με τις αποδοχές πρωτοδιοριζόμενου Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού.

Το έτος 2000, στους σκοπούς του Οργάνου προστίθεται και η εκ της αυξημένης πλέον  δωρεάς Αλεξοπούλου χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε Καρδιτσιώτες φοιτητές Πανεπιστημίου, Πολυτεχνείου ή άλλης Ανώτατης ή Ανώτερης Σχολής Παν/κού επιπέδου, που σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη.

Στα 18 χρόνια λειτουργίας του θεσμού, 28 νέοι επιστήμονες από το νομό Καρδίτσας έτυχαν υποτροφίας και υποστήριξης των μεταπτυχιακών τους σπουδών και άλλοι 164 Καρδιτσιώτες φοιτητές ενισχύθηκαν οικονομικά για τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο, ύστερα από εκδήλωση σχετικού ενδιαφέροντος και επιλογή τους από τη Διοίκηση του οργάνου, μέσω προσωπικής συνέντευξης, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την Παρασκευή μετά το Πάσχα, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής.  Για το Πανεπιστημιακό έτος 2010-2011 η επιλογή θα γίνει μεταξύ 5 υποψηφιοτήτων υποτροφίας και 19 ενίσχυσης σπουδών.

Το Σεπτέμβριο του 2007, η Διοικούσα Επιτροπή του Οργάνου Υποτροφιών ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ, με πρόταση του δωρητή, αποφασίζει τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε νέους και νέες που πέτυχαν και θα φοιτήσουν σε Σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι προέρχονται από οικογένειες των πυρόπληκτων περιοχών Πελοποννήσου, Εύβοιας και Πηλίου Μαγνησίας.

Η πανηγυρική εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Ξενοδοχείο ΧΕΝΙΑ Βόλου και σε καθένα από τους πυρόπληκτους Φοιτητές και Φοιτήτριες επιδόθηκε από το δωρητή κ. Απόστολο Αλεξόπουλο επιταγή χιλίων πεντακοσίων Ευρώ (1500 €).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον όμιλο των επιχειρήσεων Αλεξοπούλου στελεχώνουν σήμερα πάνω από τριάντα Καρδιτσιώτες, ως επί το πλείστον Μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων. Αν σ΄αυτούς προσθέσει κανείς και τις δεκάδες Καρδιτσιωτισών  και Καρδιτσιωτών που απασχολούνται στα Ξενοδοχεία του Ομίλου (Les Lazaristes στη Θεσσαλονίκη,  XENIA VOLOU στο Βόλο και ΑΡΝΗ στη Καρδίτσα), οι θέσεις εργασίας που καλύπτουν Καρδιτσιώτες υπερβαίνουν τις εκατό.

Τέλος θυμίζουμε ότι, κατά την συνεδρίαση της η Διοικούσα Επιτροπή, με διευρυμένη σύνθεση, μέσα στο 2009,  ασχολήθηκε με θέματα αλλαγής του κανονισμού υποτροφιών και με προτάσεις -που θα  υποβάλλονταν – προς την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του ιδρύματος.

Προηγούμενο άρθρο Αναβιώνει το «Σεργιάνι» στη συνοικία των Καμινάδων
Επόμενο άρθρο Εφιαλτικό το μέλλον μας και των παιδιών μας