Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 8η Θεσσαλική Ορειβατική Συνάντηση το Σαββατοκύριακο 28 & 29 Σεπτέμβρη, στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, που οργάνωσε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας (Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας), τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και το Επιμελητήριο Καρδίτσας, στο ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων στα 1536 μέτρα.
Στην φετινή συνάντηση όπου το θέμα της ήταν η προστασία των Αγράφων από τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΕΟΣΚ περισσότεροι από 400 πεζοπόροι, φυσιολάτρες και ορειβάτες από 13 συλλόγους της Θεσσαλίας και 7 από άλλες περιοχές της χώρας,που ήλθαν για να στηρίξουν τον αγώνα για την σωτηρία των Αγράφων.
Με την άφιξη στο καταφύγιο το απόγευμα του Σαββάτου, παραπάνω από 250 άτομα, στήθηκαν τα αντίσκηνα και μετά την ζεστή υποδοχή από τους εθελοντές – μέλη του ΕΟΣΚ με τσίπουρο, λουκούμι και με αναμνηστικό – έκπληξη, ξεκίνησαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις.
Το καλωσόρισμα έγινε από τον πρόεδρο του ΕΟΣΚ Παντελή Μανώλη που αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του συλλόγου για την προστασία των Αγράφων, που ξεκίνησαν από το 2013, και τις προσπάθειες που γίνονται να κινητοποιηθεί η ορειβατική κοινότητα.
Στη συνέχεια ο Χρήστος Φασούλας από το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, παρουσίασε τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής από τα σχεδιαζόμενα βιομηχανικά αιολικά πάρκα.
Ακολούθησε ο ορειβάτης Αποστόλης Τσιμπανάκος που παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο για ένα μεγάλο μονοπάτι (pindos trail) το οποίο θα διασχίζει όλη την Πίνδο, από τον Γράμμο ως τους Δελφούς, και τις δυνατότητες μιας άλλου τύπου ανθρωπογενής ανάπτυξης των ορεινών περιοχών και ο Τιμ Σάλμον, Άγγλος ορειβάτης, ο οποίος για 50 χρόνια έχει οργώσει την Πίνδο και τα Άγραφα και με τις δράσεις, τα άρθρα και τα βιβλία του, έχει κάνει γνωστή την περιοχή στην Ευρώπη.
Στην συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κωνσταντίνος Νούσιος, ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτης Νάνος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Γιώργος Ντενίσης, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της προστασίας των Αγράφων και ακολούθησαν οι εκπρόσωποι των παρευρισκόμενων συλλόγων συλλόγων και φορέων που όλοι είχαν να πουν έναν καλό λόγο για την οργάνωση της συνάντησης και δήλωσαν την στήριξή τους στον αγώνα που γίνεται.
Η βραδιά συνεχίστηκε με ρεμπέτικα κάτω από το φως των αστεριών και με την αγωνία όλων έκδηλη, πως έναν πανέμορφο και άγριο τόπο, όπως είναι τα Άγραφα, κάποιοι σχεδιάζουν να το κάνουν βιομηχανικό τοπίο και την ανάγκη να προστατευτεί από τους επίδοξους εργολάβους της ”πράσινης” ανάπτυξης, ενώ αρκετοί προτίμησαν μια νυχτερινή ανάβαση στην κορυφή Τέμπλα.
Την Κυριακή το πρωί, με σύμμαχο τον καλό καιρό, συνεχίστηκε η προσέλευση και ο αριθμός των συμμετεχόντων, που ξεπέρασε αισίως τους 400, ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος που περιελάμβανε αρκετές πεζοπορίες, διαφόρων βαθμών δυσκολίας, στις κοντινές κορφές Τέμπλα, Πετσαλούδα, Βουτσικάκι, Καζάρμα αλά και στις πιο μακρινές Απέλινα, Μίχος και Βοιδολίβαδο.
Το απόγευμα συγκέντρωση ξανά στο καταφύγιο, μικρή συνδιάσκεψη από τους εκπροσώπους των συλλόγων για απολογισμό της συνάντησης και σχέδια για τις επόμενες κοινές δράσεις, ανανεώνοντας το ραντεβού για την επόμενη 9η Θεσσαλική Ορειβατική Συνάντηση και με το μυαλό μας και την ψυχή μας στα Άγραφα που απειλούνται.
Ο ΕΟΣΚ ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνετέλεσαν στην πετυχημένη υλοποίηση της 8ης ΘΟΣ: Κατ αρχήν τους συνδιοργανωτές, Περιφέρεια Θεσσαλίας (Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας), Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και Επιμελητήριο Καρδίτσας, που από την πρώτη στιγμή είδαν με πολύ θετική ματιά αυτή τη συνάντηση και βοήθησαν στα μέγιστα για να οργανωθεί, και τους υποστηρικτές συλλόγους, Λέσχη 4Χ4 Καρδίτσας, Ραδιολέσχη Καρδίτσας, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (παράρτημα Καρδίτσας) και τους εθελοντές του συλλόγου για την βοήθεια στην διοργάνωση.